Po zmagi v Parizu je Manchester United izgubil na štirih od petih tekem. Lionela Messija, enega izmed podajalcev pri golu, je v dvoboju za žogo na sredini igrišča Chris Smalling udaril z roko v nos. Argentinec je krvavel, vendar hujših posledic ni bilo. Foto: Reuters
Po zmagi v Parizu je Manchester United izgubil na štirih od petih tekem. Lionela Messija, enega izmed podajalcev pri golu, je v dvoboju za žogo na sredini igrišča Chris Smalling udaril z roko v nos. Argentinec je krvavel, vendar hujših posledic ni bilo. Foto: Reuters

Trener rdečih vragov Ole Gunnar Solskjär kljub temu ne obupuje. Navdih na povratni tekmi naslednji teden v Barceloni išče v finalu na Campu Nouu pred 20 leti, ko je Manchester United prav po njegovi zaslugi v sami končnici tekme naredil enega izmed najbolj znamenitih preobratov v zgodovini in premagal Bayern.

"Verjetno bodo pozorni na to, kar smo naredili v Parizu. Že v preteklosti smo dosegali gole na Campu Nouu s kotov in predložkov. Lahko smo nevarni za gol, vendar moramo več kombinirati, si ustvarjati več priložnosti in jih izkoristiti," je optimist Solskjär.

Manchester United se je v osmini finala proti PSG-ju pobral po še hujšem domačem porazu (0:2). V Parizu je po drami slavil s 3:1. Na vprašanje, ali bi bil uspeh proti Barceloni še večji dosežek, Solskjär odgovarja: "Pariška predstava nam seveda daje upanje, a vemo, da igramo proti verjetno prvemu favoritu za naslov. Igranje na Campu Nouu je poseben izziv. Zmaga bi bila večji dosežek kot pariška že zaradi zgodovine kluba, ki težko izgublja doma. A lahko nam uspe, brez dvoma. Imamo orožja, tu sta Rom (Lukaku) in Rash (Rashford) ali kdor koli bo igral v napadu. Le poriniti ju bo treba v priložnosti."

Barcelona je napredovala v 36 od 38 primerov v evropskih tekmovanjih, potem ko je dobila prvo tekmo v gosteh. Katalonci so po zgodnjem vodstvu trdno držali vajeti v svojih rokah in tekmo mirno pripeljali do konca. Še posebej je v obrambi blestel Gerard Pique, ki je imel devet posredovanj, več kot na kateri koli tekmi te sezone Lige prvakov. "Bila je težka, zapletena tekma. Prevladovali smo v določenih obdobjih, a njihov globok pritisk na naši polovici je bilo včasih težko prebiti," je po prvi zmagi Barcelone na Old Traffordu povedal trener Ernesto Valverde.

Na roko Barceloni gre tudi tradicija, saj je na zadnjih desetih od enajstih obračunov v Ligi prvakov med angleškimi in španskimi klubi napredovala ekipa s Pirenejskega polotoka. Niz je prekinil le Leicester proti Sevilli v sezoni 2016/17.

De Jong: Nikar nas še ne odpišite
Z remijem med Ajaxom in Juventusom (1:1) so lahko veliko bolj zadovoljni Italijani, ki so bili večino tekme v Amsterdamu v podrejenem položaju. Poletni Nizozemci so s hitro menjavo položajev in kombinatorno igro navdušili. "1:1 ni rezultat, s katerim bi bili zadovoljni, a nič še ni odločenega. Nazadnje smo doma izgubili z 2:1 proti Realu, tako da smo tudi zdaj v igri za polfinale," je povedal trener Ajaxa Erik Ten Hag.

Podobnega mnenja je tudi vezist Frankie de Jong: "Kar potrl nas je prejeti gol tik pred koncem polčasa, a smo vrnili z enako mero na začetku drugega dela. Na koncu izid niti ni tako slab. Mislim, da imamo lepe možnosti na povratni tekmi. Škoda, da Tagliafico ne bo mogel igrati na povratni tekmi, vendar imamo dovolj dobrih igralcev na klopi. Če bomo igrali tako pogumno kot v Madridu, bomo v igri. Ne nas še odpisati!"

Juventus je izpadel le enkrat v sedmih primerih, potem ko je v Ligi prvakov remiziral na prvi tekmi v gosteh. "Ajax ima izjemno kakovost, držijo žogo, čeprav ni nobenega prostora. Menim, da smo se branili dobro, čeprav bi morali reagirati bolje, ko smo dobili žogo v sredini. Trpeli smo po prejetem golu, ki nas je kar malce šokiral. Nekako smo se obdržali z dobro obrambo in končali tekmo precej bolje," je povedal trener Juventusa Massimiliano Allegri.

Povratni tekmi bosta v torek.

Barcelona z zmago na Old Traffordu blizu polfinala