Slovenci med treningom na stadionu St. Jakob. Foto: Twitter Aleš Potočnik
Slovenci med treningom na stadionu St. Jakob. Foto: Twitter Aleš Potočnik
Bojan Jokić
Tako kot na junijski tekmi proti Angležem čaka Bojana Jokića tudi v Baslu precej trdih dvobojev. Foto: www.alesfevzer.com
Katanca bi v Baslu zadovoljila tudi točka
Basel: Boj za drugo mesto je še odprt

Slovenci, ki so prvo tekmo v Mariboru dobili z 1:0, bi namreč v tem primeru na drugem mestu zaradi boljšega medsebojnega izkupička prehiteli Švicarje. Do konca kvalifikacij bo Slovenija odigrala še domači tekmi z Estonijo in Litvo ter v gosteh s San Marinom.

Naj se zgodovina ponovi
Teoretično bi ji bila tako ob potencialnem uspehu v Baslu pot do drugega mesta odprta. Seveda so to za zdaj le kalkulacije, a zakaj ne upati na najboljše, ne nazadnje je Slovenija Švico pred 14 leti v Baslu že premagala, in sicer z 1:0. Takrat je edini gol dosegel Sebastjan Cimerotič.

Jokić: Menim, da smo kot ekipa močnejši
Kakor koli, varovance Srečka Katanca je v Baslu, mestu na tromeji Švice, Nemčije in Francije, pričakalo sončno vreme, ki je vlilo še dodatnega optimizma dobro razpoloženim Slovencem. Levi bočni branilec Bojan Jokić bo imel na svoji strani precej dela z Juventusovim Stephanom Lichtsteinerjem in Stokovim Xherdanom Shaqirijem, imenovanim tudi "Alpski Messi". "Oni držijo žogo, dobro se gibljejo. Igrajo v velikih klubih, so kakovostni igralci, mislim pa, da lahko nekaj naredijo samo individualno. Po moje smo mi boljši kot ekipa," meni Jokić.

Katanec bi bil zadovoljen z remijem
Selektor Katanec ocenjuje, da bi bila za Slovenijo uspeh že točka. "Pozitiven rezultat bo ob takšni reprezentanci, kot je Švica, tudi točka. Švica je reprezentanca, ki jo zelo spoštujem, po moje je ena močnejših reprezentanc v Evropi. Druge izbrane vrste se spreminjajo, njihova se malo. Nimajo več najmlajših igralcev, dolga leta so skupaj, tako da bo točka zelo pozitiven rezultat. Ta pa pride na takšen ali drugačen način. Tudi na prvi tekmi se je videlo, da tisti, ki igra lepši in boljši nogomet na oko, ne nujno zmaga, upam, da bo jutri tako," je povedal slovenski selektor in dodal, da si želijo igrati dober nogomet.

Petković: Moramo biti konkretnejši kot v Mariboru
Švicarji so za tekmo na stadionu St. Jakob, ki sprejme 37.500 gledalcev, prodali že več kot 25.000 vstopnic. "Zelo pomembna tekma za nas in za tekmeca. Biti moramo še boljši kot v Mariboru, prepričani smo, da bomo s pomočjo gledalcev slavili želeno zmago. Moramo pa biti konkretnejši kot v Mariboru," je dejal švicarski selektor Vladimir Petković, ki si želi zmago z dvema goloma razlike, saj bi to pomenilo prednost za njegovo reprezentanco v medsebojnih dvobojih s Slovenijo.

Petković naj bi na zelenico poslal naslednjo začetno enajsterico: Yann Sommer, Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Timm Klose, Ricardo Rodriguez, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Gökhan Inler, Granit Xhaka, Admir Mehmedi in Haris Seferović.

Prenos na TVS 1 in na MMC-ju
Srečanje iz Basla (20.45) si boste lahko od 20.00 naprej, ko se začne studijski program, ogledali v neposrednem prenosu na TVS 1 in na MMC-ju.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016

SKUPINA E

Sobota ob 18.00:
ESTONIJA - LITVA

SAN MARINO - ANGLIJA

Ob 20.45:
ŠVICA - SLOVENIJA (Basel)
Prenos bo na TV SLO 1 in MMC-ju.

Lestvica:                          
ANGLIJA            6  6 0 0 18:3 18
ŠVICA              6  4 0 2 13:4 12
SLOVENIJA          6  3 0 3 12:7  9
ESTONIJA           6  2 1 3  3:5  7
LITVA              6  2 0 4  4:13 6
SAN MARINO         6  0 1 5  0:19 1

Katanca bi v Baslu zadovoljila tudi točka
Basel: Boj za drugo mesto je še odprt