Roy Hodgson utegne s svojimi varovanci kmalu odpotovati nazaj v domovino. Foto: Reuters
Roy Hodgson utegne s svojimi varovanci kmalu odpotovati nazaj v domovino. Foto: Reuters

Anglija se bo od svetovnega prvenstva poslovila po skupinskem delu, če Kostariki uspe iztržiti ugoden izid proti Italiji. V nasprotnem primeru imajo Angleži še vedno možnosti, a morajo potem Italijani v zadnjem krogu premagati Urugvaj, Angleži pa morajo z visoko zmago odpraviti Kostaričane v Belo Horizonteju.

Suarez razparal angleško mrežo
Rooney vendarle zadel na SP-ju
Suarez popeljal Urugvaj v vodstvo


Novo veliko tekmovanje, novo veliko razočaranje za Angleže, ki bodo najverjetneje ostali brez osmine finala. Po uvodnem porazu z Italijo je bil tokrat prepričljivejši Urugvaj, ki je v nasprotju s prvo tekmo tokrat lahko računal na Luisa Suareza.
Ta je bil mož odločitve. Po prvem zadetku, ki ga je dosegel ob slabem pokrivanju Phila Jagielke, je tekmo odločil v 85. minuti srečanja, ko je po (ne)srečni podaji Stevena Gerrarda z glavo zdrvel v napad in matiral nemočnega Joeja Harta. Možnosti Anglije za uvrstitev v osmino finala so se tako občutno zmanjšale. Reši jih lahko pravzaprav le še čudež.

Zaradi poraza Hodgson povsem odrevenel
"Popolnoma sem odrevenel in sem poln žalosti ter razočaranja. Toliko upov in sanj se je danes razblinilo zaradi tega poraza. Če bi danes remizirali, bi celo rekel, da imamo zelo dobre možnosti za napredovanje, a zdaj so te možnosti izjemno majhne," je sključeno v svojem slogu dejal angleški selektor Roy Hodgson in priznal, da si ni mislil, da bo odločitev o potnikih v osmino finala padla šele po zadnji tekmi skupinskega dela tekmovanja. "Urugvaj igra povsem drugače kot Italija. Na sredini igrišča ti pušča več prostora za razvoj igre, pritiska je precej manj. Nekaj grobih štartov sodnik ni kaznoval, nekaj sodniških odločitev ni bilo dosojenih v našo korist. A treba je biti realen: pokazali smo veliko željo, a na obeh tekmah nismo storili dovolj za zmago," je še dejal nogometni strokovnjak iz Croydona.
Jagielka: Kot branilec ne želiš prejeti takšnega zadetka!
Razočaran je bil tudi branilec Phil Jagielka, ki je ob prvem urugvajskem zadetku 'izgubil' Suareza, ki je z glavo povsem neovirano prišel do strela in prvega gola na letošnjem SP-ju, potem ko mu na tekmi s Kostariko selektor Tabarez ni ponudil priložnosti. "Na trenutke smo igrali zelo dobro, a na koncu se ni izšlo. Po Gerrardovi nesrečni podaji je do strela prišel Suarez. Upaš, da bo žogo slabo zadel, a on jo je zadel idealno in odločil srečanje," je dejal Evertonov branilec in nadaljeval: "Podobno je bilo na tekmi z Italijo. Igrali smo solidno, a ne dovolj dobro. Kot branilec sem zelo razočaran, saj po vratarjevem degažiranju ne želiš prejeti takšnega zadetka. Vsi smo zelo razočarani." Jagielka vseeno puške še ni vrgel v koruzo. "Še vedno imamo majhne možnosti. Moramo se zbrati, proti Kostariki odigrati dobro in iztržiti želeni izid," optimistično v zadnji del skupinskega dela tekmovanja zre 31-letni Manchestrčan.
Shearer: Poraz plod slabega komuniciranja
Nekdanji napadalni as angleške reprezentance, zdaj pa analitik v priljubljeni BBC-jevi oddaji Match of the Day, Alan Shearer, je za poraz okrivil predvsem slabo komuniciranje na igrišču in velike vrzeli v obrambi. "Luis Suarez je fantastičen igralec, in ko se takšnemu igralcu ponudi že najmanjša priložnost, jo izkoristi. Glen Johnson bi moral blokirati predložek pri prvem zadetku. Tudi sicer so bili v obrambi slabo postavljeni zaradi slabega komuniciranja," je dejala legenda Newcastle Uniteda.
Tabarez opozarja: Nismo se še prebili naprej
Urugvajci so se po največjem šoku letošnjega prvenstva - porazu s Kostariko - hitro pobrali in si zagotovili zelo lepo izhodišče za napredovanje med najboljših 16 ekip prvenstva. Selektor Tabarez tokrat ni imel možnosti, v ogenj je poslal Suareza, ki je njegovo zaupanje poplačal z obrestmi. "Na ta obračun smo bili maksimalno osredotočeni. Dobro smo se zavedali, kaj nas čaka, če ga izgubimo. Dokazali smo, da smo še vedno živi in da se še vedno znamo boriti," je povedal 67-letni Urugvajec in posvaril: "Vseeno si morate zapomniti, da se še nismo uvrstili naprej! Kljub vsemu smo zelo veseli, z zmago je v naša jadra zapihal svež veter, zdaj smo samozavestnejši. Proti Italiji bomo seveda šli na zmago."
Urugvajci do zadnjega atoma moči
V končnici tekme so Angleži pritisnili na vse ali nič, krvavo so si želeli izenačujočega zadetka, ki pa ga niso dosegli. Ostalo je le pri golu Wayna Rooneyja, kar je bil sploh njegov prvi gol na svetovnih prvenstvih. "Svojo nalogo smo opravili z odliko," je dejal napadalec Edinson Cavani, ki si sicer kruh služi pri PSG-ju. Sklenil je: "Od prve minute smo se borili do zadnjega atoma moči, in to nam je na koncu prineslo pomembno zmago!"

Anglija se bo od svetovnega prvenstva poslovila po skupinskem delu, če Kostariki uspe iztržiti ugoden izid proti Italiji. V nasprotnem primeru imajo Angleži še vedno možnosti, a morajo potem Italijani v zadnjem krogu premagati Urugvaj, Angleži pa morajo z visoko zmago odpraviti Kostaričane v Belo Horizonteju.

Suarez razparal angleško mrežo
Rooney vendarle zadel na SP-ju
Suarez popeljal Urugvaj v vodstvo