Izguba Neymarja v številkah: 4 goli in ena podaja, 18 strelov, 13 ustvarjenih priložnosti in 82 podaj naprej. Foto: Reuters
Izguba Neymarja v številkah: 4 goli in ena podaja, 18 strelov, 13 ustvarjenih priložnosti in 82 podaj naprej. Foto: Reuters
Luiz Gustavo, Marcelo in David Luiz
Brazilci so na treningu posebno pozornost namenili branjenju ob prekinitvah, čeprav so Nemci tako dosegli le dva gola, sami pa kar tri, od tega oba v četrtfinalu. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm in Mats Hummels
Kapetan Nemčije Philipp Lahm je najboljši podajalec prvenstva, saj je s 86,6-odstotno natančnostjo uspešno podal kar 408-krat. A bistveno za elf je dejstvo, da je na boku veliko bolj nevaren in hkrati zanesljiv kot na mestu zadnjega vezista. Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose bi se lahko z absolutnim strelskim rekordom maščeval za najbolj boleč reprezentančni poraz kariere - neuspeh v finalu SP-ja 2002. Foto: Reuters
Julio Cesar (Brazilija)
Če se srečanje ne bo končalo po 120 minutah igre, so oboji dobro pripravljeni na enajstmetrovke. Brazilija je v zgodovini SP-jev dobila 3 od 4 "loterij", Nemčija pa kar vse štiri. Foto: Reuters
Sodnik Marco Rodriguez
Tekmo bo sodil Mehičan Marco Rodriguez, ki je na tekmi Urugvaj - Italija izključil Claudia Marchisia in spregledal ugriz Luisa Suareza. Foto: Reuters
Brazilci in Nemci pred polfinalno tekmo
Willian pred tekmo z Nemci: Brez Neymarja je vse drugače

Gostiteljica prvenstva mora za uresničenje sanj 200 milijonov rojakov ugnati največjo stalnico sodobnih SP-jev, ki rekordno četrtič zapored igra med štirimi najboljšimi na svetu. Brazilija in Nemčija sta najuspešnejši reprezentanci svetovnih prvenstev, a za čuda bo polfinale v Belo Horizonteju (v torek ob 22. uri - prenos na TVS 2/MMC-ju/Valu 202) šele drugo medsebojno srečanje na svetovnih prvenstvih, zmagovalca pa čaka veliki finale v nedeljo na legendarni Maracani v Riu de Janeiru.

V Jokohami Nemci brez prvega moža, zdaj Brazilci
Pred 12 leti je Brazilija v finalu SP-ja 2002 z dvema goloma Ronalda premagala Nemčijo (2:0), ki je v Jokohami igrala močno oslabljena - brez prvega zvezdnika, kapetana in motorja moštva Michaela Ballacka. Zdaj je vloga obrnjena, in to ravno na brazilskih tleh, saj je bil Neymar Junior, nesporni vodja selecaa, žrtev zahrbtnega napada Juana Zunige. Nesmiselni nalet s kolenom v zadnjih minutah četrtfinala s Kolumbijo je prinesel zlom vretenca in konec igranja za Neymarja na domačem turnirju.

Večja vloga Hulku, še naprej čakajo Freda
Zdaj je Luiz Felipe Scolari, svetovni prvak iz Jokohame, pred izzivom kariere - kdo lahko vsaj za silo zapolni mesto št. 10? Pred ducat leti je imel trojni R, letos pa eno superzvezdo z močno vprašljivo podporno zasedbo ravno v napadu. Več odgovornosti bo padlo na Hulka, ki je še brez gola, a z največ priložnostmi med preostalimi. Veliki dolžnik je osrednji napadalec Fred, tu je še Oscar, ki je odlično začel, a slabše nadaljeval prvenstvo.

Willian ali Bernard je končna dilema
Komu zaupati meso desnega krila oz. drugega napadalca? Prvi kandidat je Willian, a manjši udarec na treningu je ogrozil samoumevnost menjave. Številni pričakujejo presenečenje v podobi Bernarda, malega hitrega igralca, a je vprašanje, koliko prostora bi mu pustil nemški obrambni zid.

"Pogrešamo Neymarja. Kdor koli bo zaigrali namesto njega, bo moral igrati kot del moštva, da premagamo Nemčijo," se Oscar dobro zaveda, da lahko le z najboljšo predstavo na turnirju nadomestijo izgubo vodje ekipe.

Nespametnega kapetana menja "Bavarec" Dante
V uteho Scolariju se na sredino po kazni vrača prvi defenzivni vezist Luiz Gustavo, ki za nameček Nemce pozna kot lastni žep. Podobno izkušnjo z obilico uspeha v Nemčiji ima drugi ključni novinec v brazilski enajsterici Dante. Steber obrambe Bayerna je naravna menjava za kapetana Thiaga Silvo, ki si je proti Kolumbiji dovolil nespametni prekršek za parni rumeni karton.

Vedno visoko, a že 18 let brez naslova
"Nismo še končali," je prepričan selektor elfa Joachim Löw. Nemčija se je na zadnjih petih velikih turnirjih uvrstila vsaj v polfinale, a vseeno zadnje veliko zmagoslavje sega v leto 1996 in do naslova evropskih prvakov. "Obupno si želimo v nedeljo igrati na Maracani," izredno željo izžareva Löw, ki je vpeljal slog z veliko podajami in prevlado v posesti žoge, a zna to zaradi izida tudi žrtvovati, kar je dokazal v gladki taktični zmagi v četrtfinalu proti Franciji (1:0).

Obramba in sredina zdaj trdni, vprašanja v ofenzivi
Moč Nemčije, ki v nasprotju s preostalimi tremi polfinalisti ne stavi na enega superzvezdnika, se skriva v močnem moštvu, ki se s selektorjem prilagaja izzivom. Največji adut je tako verjetno kar vratar Manuel Neuer, ki je z izredno mirnostjo in samozavestjo utrdil obrambo. Po plavanju proti Alžiriji v osmini finala in spremembah je bila brezhibna proti Francozom.

Veliko ima to opraviti z neprostovoljno rošado - vrnitvijo kapetana Philippa Lahma na desni bočni položaj, medtem ko je mesto zadnjega vezista zasedel Sami Khedira. Steber obrambe Mats Hummels blesti na obeh straneh igrišča in je odločil četrtfinale. V vezni liniji je Bastian Schweinsteiger dokazal, da je pripravljen za celotno tekmo, glavne poteze vleče Toni Kroos, stroj za podaje. Nato se zaplete, saj sta tako Mesut Özil kot Mario Götze dolžnika turnirja.

Kakšno bo tokrat Löwovo presenečenje?
V špici se Thomas Müller znajde kot se za nemške nogometaše s priimkom Müller spodobi, a tu je tudi alternativa, po kateri se prvi strelec premakne na krilo in skuša najti veterana Miroslava Kloseja, edinega nogometaša z igralskimi izkušnjami prvega srečanja Brazilije in Nemčije na svetovnih prvenstvih.

Kako se bo odločil Löw? "Včasih preprosto sledim svoji intuiciji. Govorim z igralci in trenerskim štabom, toda na koncu sam sprejmem odločitve."


STATISTIČNA PRIMERJAVA

BRAZILIJA - NEMČIJA

Medsebojne tekme - 21: 12 zmag Brazilije, 5 remijev, 4 zmage Nemčije
Gol razlika na medsebojnih tekmah: 39 - 24
Zadnja medsebojna tekma: 2:3 za Nemčijo v Stuttgartu 10. 8. 2011 (strelci Robinho 71., Neymar 92.; Schweinsteiger 61., Götze 67., Schürrle 80.)

Izkupiček na turnirju: 3 zmage in 2 remija; 4 zmage in remi.
Doseženi goli: 10 - 10
Prejeti goli: 4 - 3
Poskusi strelov na tekmo: 16,4 - 14,8
Odstotek strelov v okvir vrat: 70 - 70
Prekrški na tekmi: 19,2 - 11,4
Rumeni kartoni: 10 - 4
Pretečeni km na tekmo: 106,8 km - 115,3 km
Uspešne podaje na tekmo: 363,2 - 587,6
Odstotek uspešnih podaj: 70 - 80

POLFINALE

Torek ob 22.00 (Belo Horizonte):
BRAZILIJA - NEMČIJA

Verjetni postavi:

Brazilija: Julio Cesar; Maicon, Dante, David Luiz, Marcelo; Gustavo Luiz, Fernandinho; Willian/Bernard, Oscar, Hulk; Fred.

Nemčija: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes; Schweinsteiger, Khedira, Kroos; Özil, Müller, Götze/Klose.

Sodnik: Marco Rodriguez (Mehika)


Sreda ob 22.00 (Sao Paulo)
ARGENTINA - NIZOZEMSKA

Brazilci in Nemci pred polfinalno tekmo
Willian pred tekmo z Nemci: Brez Neymarja je vse drugače