Cristiano Ronaldo je bil zaradi čvrstega in učinkovitega pokrivanja nemških nogometašev večji del tekme popolnoma neopazen. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je bil zaradi čvrstega in učinkovitega pokrivanja nemških nogometašev večji del tekme popolnoma neopazen. Foto: Reuters

Nemci so pokazali veliko poguma. Toda, kje pa je bil samooklicani superzvezdnik Ronaldo?

Reinhold Beckmann, komentator na ARD TV
Thomas Müller
Thomas Müller je postal četrti najmlajši nogometaš, ki je na mundialih zadel osem golov. Mlajši so bili le Eusebio, Leonidas in Gerd Müller. Foto: Reuters

Nemški mediji so veliki kritiki, nemalokrat preostri, a tokrat so se vsi strinjali, da je bila predstava trikratnih svetovnih prvakov praktično brezhibna. V Nemčiji pred prvenstvom niso bili evforični kot sicer. Številni so prepričani, da oslabljena zasedba nima najboljših možnosti po osvojitvi tako želenega naslova svetovnega prvaka - prvega po letu 1990 -, a apetiti so po zmagi nad Portugalsko zagotovo zrasli.

Glavni 'krivec' je Thomas Müller, ki je s prvim trojčkom letošnjega prvenstva postal četrti najmlajši igralec, ki je na svetovnih prvenstvih zadel osem golov. Izstopala pa je tudi kolektivna igra - še posebej v obrambi -, s katero so Nemci zaustavili najboljšega igralca na svetu, Cristiana Ronalda.

Razplet po Löwovih željah
"To bo naše prvenstvo," so zapisali v Bildu in dodali, "Müller že govori o osvojitvi naslova." V Die Weltu se je bohotil naslov Müller uničil Portugalsko, v konservativnem Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) pa so zapisali, da se je "proti Portugalski vse uskladilo" in da se je vse izšlo po selektorjevih željah. "Vse, kar si je Joachim Löw želel, se je izšlo. Veliko različnih taktik, hitrih napadov, ki so se začeli v vezni vrsti, igra, s katero so Nemci nadvladali Portugalce. Na tekmi so igralci prikazali igro, ki jo želi razviti Löw."

Beckmann: Kje je bil Ronaldo?
Tudi v münchenskem Sueddeutsche Zeitungu so bili polni hvale na račun elfa. "Nemčija je svetovno prvenstvo začela z neverjetno močjo. Boljšega začetka si pravzaprav ne bi mogli želeti. Müller je bil s tremi zadetki enostavno neverjeten," so zapisali in kot edino črno točko na tekmi izpostavili poškodbo branilca Mattsa Hummelsa. V berlinskem Der Tagesspieglu so pohvalili predvsem Löwa: "Ena, dva, tri, štiri! Nemčija je s 4:0 premagala Portugalsko. Joachim Löw je pred tekmo storil vse pravilno. Edina slaba točka je poškodba Hummelsa, a verjetno ne gre za tako hudo poškodbo, kot smo sprva mislili."

Evforičen je bil sicer tudi komentator ARD TV-ja Reinhold Beckmann, ki je poudaril, da so z zmago Nemci ob Brazilcih in Nizozemcih postali glavni favoriti za osvojitev naslova prvaka. Dodal je: "Nemci so pokazali veliko poguma. Toda, kje pa je bil samooklicani superzvezdnik Ronaldo?"

"Brez nog in glave"
Na Portugalskem se z Nemci pretirano niso ubadali, so pa bili precej kritični do varovancev
Paula Benta, ki je sicer že ukazal 'silenzio stampa' kot protest na (sporne) odločitve sodnika Milorada Mažića. Na naslovnici časnika A Bola so portugalsko igro označili za igro "brez nog in glave", v časniku Diario de Noticias so v naslovu zapisali "Neroden uvod v prvenstvo" in hkrati poudarili, da so Nemci Portugalce "povozili".

Nemci so pokazali veliko poguma. Toda, kje pa je bil samooklicani superzvezdnik Ronaldo?

Reinhold Beckmann, komentator na ARD TV