Islam Slimani je veliki junak Alžirije, ki je
Islam Slimani je veliki junak Alžirije, ki je "puščavskim lisicam" priigral prvi preoboj v izločilne boje svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Aleksander Kokorin (Rusija)
Izjemen zadetek Aleksandra Kokorina, ki je 54 minut vodil Rusijo v osmino finala, a nato je sledilo grenko razočaranje za državo, ki bo čez štiri leta gostila naslednji mundial. Foto: Reuters
Alžirci poslali Ruse domov
Slimani izkoristil napako Akinfeeva
Kokorin z glavo popeljal Rusijo v vodstvo

V Curitibi je šlo za neposredni obračun za preboj v osmino finala, kamor je Ruse vodila zmaga, Alžirce pa že remi. Aleksander Kokorin je z izjemnim zadetkom z glavo že v 6. minuti osrečil "zbornajo komando", ki pa je nato pobudo prelahko prepustila "puščavskim lisicam". Skok je bil glavno orožje tudi Alžirije in prvi napadalec Islam Slimani je po uri igre dočakal darilo vratarja Akinfejeva in iz bližine dosegel najpomembnejši gol v alžirski nogometni zgodovini.


Alžirijo
zdaj v osmini finala Brazilije 2014 čaka dvoboj z Nemčijo. Gostiteljico naslednjega svetovnega prvenstva Rusijo nasprotno čaka mučna vrnitev v domovino, kjer so od varovancev Fabia Capella pričakovali veliko več kot samo dve točki.

Vabljeni k ogledu studijske analize prvega dela in drugega dela tekme Alžirija - Rusija. Če si želite tekmo ogledati v celoti, sta v videoarhivu RTV 4D na voljo 1. in 2. polčas.


Sanjski začetek Rusov
Začelo se je po ruskih željah - z zadetkom po lepo odigrani akciji v 6. minuti. Viktor Fajzulin je iz sredine igrišča v ogenj poslal levega bočnega branilca Dmitrija Kombarova, ki je z natančnim predložkom našel glavo Aleksandra Kokorina, osrednji napadalec pa je z zavitim strelom poslal žogo v levi zgornji kot alžirskih vrat.

Akinfejev tokrat vedno na pravem mestu
Alžirci so bili dolgo nenavarni, na drugi strani sta poskušala Kokorin in Oleg Šatov. Po pol ure je z glavo udaril Islam Slimani, ki sicer ni streljal močno, a natančno pod prečko, vendar je s parado zablestel Igor Akinfejev. Do odmora so sledili vse pogostješji poskusi "puščavskih lisic", a so bili streli Yacina Brahimija in Slimanija premalo natančni za pravilno postavljenega vratarja Rusije.

Slimani po kotu kaznoval Akinfejeva
Že v 2. minuti nadaljevanja so Rusi imeli zaključno žogo, po dvojni podaji s Kokorinom se je Aleksander Samedov znašel sam pred Raisom Mbolhijem, katerega je zadel v prsa. Pobuda je počasi znova prešla v noge Afričanov in po uri igre so Alžirci iznenačili. Yacine Brahim je izvedel kot, vratar Akinfejev je skočil prenizko, na drugi vratnici pa je neutrudni Islam Slimani znova visoko skočil in z glavo zadel za 1:1.

Brez resnega strela za zmago
V zadnje pol ure so Rusi poskušali z menjavami in prevzemom pobude, a so bili vsi poskusi izredno jalovi, do konca pa si sploh niso priigrali resnega strela za zmago in preboj v izločilne boje.

Alžirci uporabili zmagovito zasedbo
Na začetku tekme se je v prvi postavi Rusije našlo mesto tudi za 31-letnega napadalca Aleksandra Keržakova, kar pa je bila tudi edina sprememba Fabia Capella. Alžirija je v primerjavi z zadnjo tekmo prav tako naredila eno spremembo, a v obrambi: namesto kapetana Madjida Bougherre je zaigral Essaid Belkalem.

SKUPINA H

3. krog, Curitiba:
ALŽIRIJA - RUSIJA 1:1 (0:1)
39.311; Kokorin 6.; Slimani 60.

Alžirija: Mbolhi; Mandi, Belkalem, Halliche, Mesbah; Medjani, Bentaleb; Feghouli, Brahimi (71./Yebda), Djabou ( 77./Ghilas); Slimani ( 90./Soudani).

Rusija: Akinfejev; Kozlov, Berezucki, Ignaševič, Kombarov; Fajzulin, Glušakov ( 46./Denisov); Keržakov ( 81./Kanunikov), Šatov (67./Džagojev), Samedov; Kokorin .

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Sao Paulo:
BELGIJA - JUŽNA KOREJA 1:0 (0:0)
61.397; Vertonghen 78.
RK: Defour 45./Belgija

Alžirci poslali Ruse domov
Slimani izkoristil napako Akinfeeva
Kokorin z glavo popeljal Rusijo v vodstvo