Edinson Cavani je v 37. minuti zadel za vodstvo Urugvaja z 1:0. Foto: Reuters
Edinson Cavani je v 37. minuti zadel za vodstvo Urugvaja z 1:0. Foto: Reuters
Urugvajski predsednik Jose Mujica, njegova žena Lucia Topolansky in kapetan Urugvaja Diego Lugano
Tekmo sta si v živo ogledala tudi urugvajski predsednik Jose Mujica in njegova žena Lucia Topolansky, ki sta fotografom takole pozirala s kapetanom Urugvaja Diegom Luganom. Foto: Reuters
Edinson Cavani in Bojan Jokić
Bojan Jokić (desno): "Ti dve tekmi nista le prijateljski, ampak mogoče nekaj, kar nas bo spomnilo na svetovno prvenstvo leta 2010. Za nas je nagrada, da lahko igramo proti takšnim tekmecem. Slovenijo bomo poskušali predstaviti v najboljši luči." Foto: Reuters
Andraž Kirm in Jorge Fucile
Dvoboj Andraža Kirma in Jorgeja Fucileja. Foto: Reuters
Kirm zapravil lepo priložnost
Zadetek Stuanija za 2:0
Cavani popeljal Urugvaj v vodstvo

V slovenski obrambi je Miral Samardžić dobil prednost pred Brankom Ilićem, na sredini igrišča pa je igral tudi debitant v izbrani vrsti Rajko Rotman (Rudar), ki je selektorja Srečka Katanca prepričal s prikazanim na treningih.

Kirm zgrešil nemogoče, vratnica Pereire

Prva polovica prvega polčasa je minila v znamenju zelo dobre igre Slovencev. Urugvaj ni resneje ogrozil vrat, je pa imela na drugi strani dve lepi priložnosti slovenska izbrana vrta.

V 13. minuti je Josip Iličić sijajno prodrl po desni strani, se otresel branilcev in z črte golavta žogo lepo podal nazaj. Tam bi jo moral Andraž Kirm s petih metrov samo potisniti v mrežo, a je na žalost zgrešil skoraj nemogoče in končala je prek vrat.

Tri minute pozneje je z več kot 25 metrov lepo in močno streljal razpoloženi Rotman, a je bil vratar Fernando Muslera na pravem mestu in žogo odbil.

Urugvaj je do prve prave priložnosti prišel v 25. minuti. Diego Godin je z dolgo podajo na desno stran našel Maxija Pereiro, ta je hitro streljal, toda njegov diagonalni strel je na srečo Slovencev ustavila desna vratnica.
Cavani zadel z glavo
Ob koncu polčasa je Urugvaj prevzel vajeti igre v svoje noge. Plod tega je bil vodilni zadetek v 37. minuti. Slovenski nogometaši so na levi strani pustili preveč prostora Diegu Forlanu, ki je natančno podal pred vrata Edinsonu Cavaniju, napadalec PSG-ja pa je med Boštjanom Cesarjem in Bojanom Jokićem z glavo rutinirano in neubranljivo matiral Samirja Handanovića.
Stuani povišal na 2:0
V drugem polčasu je bila igra na obeh straneh precej raztrgana, na 2:0 pa je v 77. minuti povišal rezervist Christian Stuani. Napadalec Espanyola je iz bližine pospravil žogo v mrežo, potem ko Handanoviću ni uspelo izbiti žoge pred Cavanijem, ko se mu je vrgel pod noge. Akcija se je začela iz kota.
Slovenija je bila najbližje zadetku v 58. in 79. minuti. Ob prvi priložnosti je s prostega strela s 25 metrov dobro streljal Jasmin Kurtić, a je bil Muslera na pravem mestu. Dobrih 10 minut pred koncem tekme pa je po akciji treh rezervistov Aleša Mertlja, Dejana Lazarevića in Romana Bezjaka zadnji nevarno zapretil iz bližine, toda njegov poskus z glavo ni bil dovolj natančen. "Lazo" mu je podal z leve strani.

Urugvaj je poleg zadetka najbolj ogrozil vrata gostov v 65. minuti, ko je po kotu z glavo poskušal Martin Caceres, Handanović pa je njegov strel ubranil, in v 73. minuti, ko je Stuani atraktivno streljal z volejem oziroma "polškrajicami", a je "Sarma" odbil žogo čez vrata.
V celoti gledano, se je Slovenija predstavila v precej boljši luči kot na zadnji prijateljski tekmi marca v Alžiriji (2:0).
Pred 13 leti v Kopru prav tako 0:2
Katančevo moštvo se je na slovitem stadionu Centenario, ki je leta 1930 gostil finale prvega SP-ja in sprejme dobrih 65.000 gledalcev, po robu postavilo dvakratnemu svetovnemu prvaku (1930, 1950), aktualnemu južnoameriškemu prvaku (2011) in četrtouvrščeni reprezentanci z zadnjega SP-ja v Južni Afriki. Slovenija in Urugvaj sta se do zdaj enkrat že pomerila - v Kopru je bilo leta 2001 prav tako 0:2 za goste.

Severna Irska v soboto v Montevideu izgubila z 1:0
Urugvaj je v soboto v Montevideu gostil Severno Irsko in jo z zadetkom Stuanija v 62. minuti premagal z 1:0. Marca se je v Celovcu z Avstrijo razšel z 1:1. Na svetovnem prvenstvu v Braziliji bo igral v skupini D s Kostariko, Anglijo in Italijo.

Slovenija je že pred potjo v Južno Ameriko ostala brez nekaj poškodovanih nogometašev. Katanec tako ni mogel računati na Valterja Birso, Zlatana Ljubijankića, Tima Matavža, Reneja Krhina in Martina Milca. Kevina Kampla na tekmi ni spustil njegov klub Salzburg. Novinca v reprezentanci sta poleg Rotmana še Erik Janža (Domžale) in Ivan Firer (oba Rudar).

Argentina s 3:0 boljša od Trinidada in Tobaga
Med pripravami v Buenos Airesu si je desno koleno lažje poškodoval Jan Oblak, za katerega je bilo predvideno, da bo branil proti Urugvaju. Še posebej se je veselil dvoboja s soigralcem iz Benfice Pereiro. V vratih bo tako na obeh tekmah Handanović. V soboto ob 21.30 se bodo namreč Slovenci v La Plati "udarili" še z Argentinci, ki so nocoj s 3:0 premagali Trinidad in Tobago (Palacio 45., Mascherano 51., Maxi Rodriguez 61.). Tudi prenos tega srečanja bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Urugvaj je nastopil brez najboljšega strelca, Liverpoolovega zvezdnika Luisa Suareza, ki pa naj bi po poškodbi na SP-ju zaigral že na prvi tekmi. V napadu sta bila zato Cavani in Forlan.

Prijateljske tekme:
URUGVAJ
- SLOVENIJA 2:0 (1:0)
55.000; Cavani 37., Stuani 77.

Urugvaj:
Muslera; M. Pereira ( 46./Fucile), Lugano, Godin ( 46./Gimenez 82./Coates), Caceres; Ramirez ( 46./Stuani), Gargano ( 46./Gonzalez), Arevalo Rios, Rodriguez ( 75./A. Pereira); Cavani , Forlan.

Slovenija: Handanović; Brečko ( 83./Struna), Samardžić, Cesar, Jokić; Rotman , Kurtić, Stevanović ( 70./Mertelj ), Kirm ( 61./Pečnik), Iličić ( 76./Lazarević); Novaković ( 67./Bezjak).
Sodnik: Patricio Loustau (Argentina)
ARGENTINA - TRINIDAD IN TOBAGO 3:0 (1:0)
Palacio 45., Mascherano 51., Maxi Rodriguez 61.
ČILE - SEVERNA IRSKA 2:0 (0:0)
Vargas 79., Pinilla 82.
SALVADOR - SLONOKOŠCENA OBALA 1:2 (0:2)
Alvarez 76./11-m; Gervinho 8., Drogba 42.

Kirm zapravil lepo priložnost
Zadetek Stuanija za 2:0
Cavani popeljal Urugvaj v vodstvo