Neymar je s soigralci znova razočaral Brazilce, ki na šesti naslov svetovnih prvakov čakajo od leta 2002. Foto: Reuters
Neymar je s soigralci znova razočaral Brazilce, ki na šesti naslov svetovnih prvakov čakajo od leta 2002. Foto: Reuters
Tite, ki je selektor Brazilije postal junija 2016, ni izpolnil svoje naloge v Rusiji. Foto: Reuters
V brazilski ekipi je na letošnjem mundialu manjkal playmaker, ki bi znal prebiti obrambni zid tekmeca. Philippe Coutinho to ni bil. Foto: Reuters

Svetovno se je spremenilo v evropsko prvenstvo. Brazilci so bili še zadnja neevropska ekipa na mundialu, a so se morali posloviti po porazu proti Belgiji (1:2).

Ob Braziliji so v petek s SP-ja izpadli še Urugvajci, kar pomeni, da bomo imeli prvič po letu 2006 v polfinalu zgolj evropske ekipe. Pred 12 leti so bile polfinalistke reprezentance Italije, Francije, Nemčije in Portugalske.

Brazilci so bili v prvem polčasu nebogljeni, na odmor so odšli z dvema goloma zaostanka, dobro so igrali šele v drugi polovici drugega polčasa, ko jim je tudi uspelo zaostanek prepoloviti, a za vrnitev jim je zmanjkalo časa.

Brazilija, ki je nazadnje osvojila naslov svetovnega prvaka leta 2002, je tako doživela nov polom. Po ponižanju na domačem prvenstvu v polfinalu proti Nemčiji (7:1) je v Rusiji na četrtfinalni tekmi sledil še "El Kazanazo".

Tite: Razliko je naredil Courtois
"Tekma je bila odlična, z obilico posesti in priložnostmi, a Belgija je bila učinkovitejša. Ima nekaj zares izvrstnih igralcev, ki so svoje delo opravili z odliko. Veliko razliko je napravil tudi vratar Thibaut Courtois," je po tekmi priznal brazilski selektor Tite. "Če imaš rad nogomet, si moraš to tekmo preprosto ogledati. Tu gre za čisti užitek." Odkar na selektorskem stolčku Brazilije sedi Tite, Brazilija še nikdar ni padla v zaostanek dveh zadetkov, to je bil tudi njegov drugi poraz na klopi brazilske reprezentance.

Mazić s sojenjem buril duhove
Tudi tokrat brez omembe dela sodnikov ni šlo. Glavni sodnik Milorad Mazić je po mnenju brazilskega tabora spregledal kar nekaj prekrškov, Južnoameričane moti predvsem to, da si pri odločitvah ni pomagal s sistemom VAR, zlasti pri prekršku nad Gabrielom Jesusom v belgijskem kazenskem prostoru. "Ne želim se pretirano pritoževati čez sodnike, saj bo videti, kot da za naš poraz krivim njih. Vseeno pa si želim, da bi si po prekršku nad Jesusom vzel nekaj časa za premislek in si ogledal počasni posnetek," je še povedal Tite na novinarski konferenci.

Ko izgubiš, se v Braziliji usuje plaz kritik
Po tekmi se je v mešani coni pri novinarjih ustavil Philippe Coutinho, ki je v nasprotju s prvim zvezdnikom Neymarjem sedmi sili namenil nekaj besed. "Ko izgubiš, se v Braziliji usuje plaz kritik. Vsi vemo, kako to poteka in kaj nas čaka. Seveda smo potrti, saj smo se želeli na letošnjem prvenstvu uvrstiti v finale. Toda življenje teče dalje, nogomet je pač takšen. Zavedamo se, da nas bodo zdaj raztrgali," je bil kratek in jedrnat vezist Barcelone.

R. Augusto: Podrl se nam je svet
Tite je ves čas iskal dobitno kombinacijo, našel jo je v rezervistu Renatu Augustu, ki je v 73. minuti na zelenici zamenjal neučinkovitega Paulinha. 30-letnik, ki si kruh služi v Pekingu, je kmalu zatem po Coutinhovem predložku v kazenski prostor z glavo zadel za 1:2 in Braziliji vlil upanje na vrnitev, na nogi je imel pozneje tudi izenačenje, a je njegov strel švignil mimo desne Courtoisove vratnice. "Težko je o tem govoriti takoj po tekmi. Imeli smo veliko priložnosti za izenačenje. Žalostno," je povedal Augusto in pojasnil, zakaj je Brazilija neslavno izpadla že v četrtfinalu. "Pripravljeni moramo biti na vse mogoče scenarije – tudi na to, da tekmo tako rekoč začnemo v zaostanku. Po prvem zadetku smo bili kar nekoliko obupani. Ko smo prejeli še drugega, se nam je podrl svet in težko se je bilo pobrati. Vseeno smo se v drugem polčasu borili do zadnjega atoma moči."

Evropske ekipe so pravi strup za selecao, saj je ta na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih vselej izpadel proti reprezentanci s stare celine. Leta 2006 ga je izločila Francija, leta 2010 Nizozemska, pred štirimi leti Nemčija, zdaj še Belgija. Bo v Katarju leta 2022 kaj bolje?

Belgija se veseli, Brazilija v solzah
Belgija se veseli, Brazilija v solzah