Branilec Yerry Mina je zabil edini gol na tekmi v Samari. Foto: Reuters
Branilec Yerry Mina je zabil edini gol na tekmi v Samari. Foto: Reuters
Senegal
Dva Senegalca na tleh, medtem ko se je Radamel Falcao obdržal na nogah. Foto: Reuters
Prvič po 1982 brez Afričanov v izločilnih bojih

Kolumbija je z drugo zmago, ki jo je z golom v 74. minuti priboril branilec Yerry Mina, osvojila prvo mesto v skupini H.

Drugo pa je pripadlo Japoncem, ki so izgubili s Poljaki (0:1), a imajo enak točkovni izkupiček in razliko v golih (4:4) kot Senegal, tako da je odločilo merilo ferpleja (medsebojna tekma 2:2). Japonci imajo namreč štiri rumene kartone, Senegalci pa šest, kar je "samuraje" potisnilo med najboljših 16 na svetu.

Mazić po ogledu posnetka preklical 11-metrovko za Senegal
Uvodne minute srečanja v Samari so minile v dokaj previdni igri na obeh straneh. V 12. minuti je Juan Quintero s prostim strelom dobro namučil Khadima Ndiaya. Nato pa je v 17. minuti Sadio Mane prodrl v kazenski prostor, Carlos Sanchez ga je podrl in srbski sodnik Milorad Mazić je pokazal na belo točko. A Kolumbijci so od Mazića zahtevali naj si ogleda videoposnetek. In čeprav je bilo s posnetka razvidno, da je Sanchez najprej zadel Maneja, nato pa žogo, je Mazić preklical odločitev, torej enajstmetrovke ni bilo.

Rodriguez se je poškodoval v 31. minuti
Malo pozneje je na drugi strani z glavo meril Falcao, a je zgrešil okvir vrat. Pri Kolumbiji se je že v 31. minuti poškodoval James Rodriguez, tako da ga je zamenjal Luis Muriel. Srečanje tudi v nadaljevanju ni postreglo ravno z nogometno igro za sladokusce, večjih priložnosti ni bilo, tako da se je polčas končal z 0:0. Še statistika: posest žoge 55:45 za Kolumbijo, streli 4:1, v okvir vrat 2:1 – oboje za Senegal.

Mina zadel po podaji iz kota
Tudi v drugem delu se slika na zelenici ni bistveno spremenila. Obe ekipi sta bolj čakali na napake nasprotnika, kot pa da bi napadali. Žogo so imeli še naprej več v nogah Kolumbijci, ki pa si jim ni uspelo priigrati kakšne večje priložnosti. Zdelo se je, da sta ekipi še nekoliko upočasnili ritem, ko je do njih prišla novica, da je na drugi tekmi Poljska povedla proti Japonski, kar je pomenilo, da bi se tako Senegalci kot tudi Kolumbijci uvrstili naprej ob remiju brez golov. V 74. minuti pa vendarle gol za Kolumbijo. Juan Quintero je podal iz kota, v kazenskem prostoru je bil najvišji Yerry Mina, ki je žogo z glavo zabil v mrežo.

Jalova prizadevanja Senegala
Senegal je po prejetem zadetku napadel na polno, obetavne akcije so se vrstile pred kazenskim prostorom Kolumbije, toda zadetka ni bilo. Dvakrat je dobro posredoval tudi vratar Kolumbije David Ospina. Srečanje se je tako končalo z zmago Kolumbije. Še končna statistika: posest žoge 56:44 za Kolumbijo, skupaj streli (7:4) in streli v okvir vrat (3:2) pa v korist Senegala.

NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA H, Samara
SENEGAL - KOLUMBIJA 0:1 (0:0)
41.970; Mina 74.

Senegal: K. Ndiaye, Sabaly ( 74./Wague), Koulibaly, Gassama, Gana, S. Sane, C. Kouyate, Mane, Ismaila, Niang ( 86./Sakho), Keita Balde ( 80./Konate).

Kolumbija: Ospina, Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica , Uribe ( 83./Lerma), C. Sanchez, Cuadrado, Quintero, J. Rodriguez ( 31./Muriel), Falcao ( 89./Borja).
Sodnik: Milorad Mazić (Srbija)


Volgograd:
JAPONSKA - POLJSKA 0:1 (0:0)
42.189; Bednarek 60.

Lestvica:                           
KOLUMBIJA           3  2 0 1  5:2  6
JAPONSKA            3  1 1 1  4:4  4
------------------------------------
SENEGAL             3  1 1 1  4:4  4
POLJSKA             3  1 0 2  2:5  3
 

Prvič po 1982 brez Afričanov v izločilnih bojih