Modri samuraji so po letu 2002 in letu 2010 spet prišli do osmine finala. To jim je uspelo na podlagi ferpleja - prejeli so manj rumenih kartonov kot Senegalci. Foto: Reuters
Modri samuraji so po letu 2002 in letu 2010 spet prišli do osmine finala. To jim je uspelo na podlagi ferpleja - prejeli so manj rumenih kartonov kot Senegalci. Foto: Reuters
Jan Bednarek proslavlja svoj prvi reprezentančni gol. Foto: Reuters

Japonci so napredovali zaradi manjšega števila rumenih kartonov kot Senegal - imeli so dva manj (4:6). Kriterij ferpleja so uporabili, ker sta Japonska in Senegal (medsebojna tekma 2:2) imela enak točkovni izkupiček in razliko v golih (4:4).

Poljska, ki je poleg Nemcev največje razočaranje predtekmovanja, je za slovo prišla do častne zmage. Gol je zadel Jan Bednarek.

Japonci nevarnejši
Poljaki so v prvem polčasu imeli žogo več v svoji posesti (58:42), a so Japonci sprožili več strelov proti vratom. Vsi poskusi so končali mimo vrat, z nekaj obrambami se je izkazal tudi Lukasz Fabianski.

Poljaki so zapravili najlepšo priložnost tekme v 32. minuti. Ob hitrem napadu in lepem predložku je Kamil Grosicki streljal z glavo, Eidžiju Kavašimi pa je uspelo žogo zadržati v pravem trenutku, saj ta ni šla s celim obsegom čez golovo črto.

Poljaki prvi do gola
Poljaki so do gola prišli v 59. minuti. Rafal Kurzawa je izvedel prosti strel s 16 m, lepo je našel Bednarka, na katerega so Japonci pozabili. Ta je brez težav zabil svoj prvenec v dresu poljske reprezentance (0:1). V 74. minuti je Poljska krenila v protinapad, Groiscki je poslal natančno podajo Lewandowskemu v sredino, ki je prišel do zaključnega strela, a je ta končal visoko nad okvirjem vrat.

Japonci zavlačevali ob koncu
Končnica tekme je bila zelo nenavadna. Ker je Kolumbija na drugi tekmi skupine vodila proti Senegalu z 1:0, je japonski selektor Akira Nišino v 82. minuti napadalca Muta zamenjal z bolj obrambno naravnanim Makotom Hasebejem, računajoč, da bo njegovi ekipi za preboj v izločilne boje ob drugih izenačenih merilih s tekmeci za nadaljevanje, Senegalom, zadostoval boljši ferplej, torej manj kazni.

V triminutnem sodniškem dodatku so si Japonci žogo podajali ob sredinski črti, Poljaki jih sploh niso napadali in po sodnikovem zadnjem žvižgu so si po minuti čakanja na konec druge tekme, kjer ni bilo spremembe izida, Japonci planili v objem.

21. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA H

Volgograd:
JAPONSKA - POLJSKA 0:1 (0:0)
42.189; Bednarek 59.

Japonska: Kavašima, Nagatomo, H. Sakai, Makino, G. Sakai, Jošida, Šibasaki, Usami (65./Inui), Jamaguči, Okazaki (68./Osako), Muto (82./Hasebe).

Poljska: Fabianski, Jedrzejczyk, Bednarek, Glik, Bereszynski, Krychowiak, Goralski, Kurzawa (79./Peszko), Zielinski (79./Teodorczyk), Lewandowski, Grosicki.

Sodnik: Janny Sikazwe (Zambija)


SENEGAL - KOLUMBIJA 0:1 (0:0)
41.970; Mina 74.

Lestvica:                           
KOLUMBIJA           3  2 0 1  5:2  6
JAPONSKA            3  1 1 1  4:4  4
------------------------------------
SENEGAL             3  1 1 1  4:4  4
POLJSKA             3  1 0 2  2:5  3