Luka Modrić je v podaljšku zgrešil strel z enajstih metrov, a to ni bilo usodno. Izkazal se je Danijel Subašić. Foto: Reuters
Luka Modrić je v podaljšku zgrešil strel z enajstih metrov, a to ni bilo usodno. Izkazal se je Danijel Subašić. Foto: Reuters
Velika evforija po hrvaških mestih po zmagi nad Dansko
Hrvati po dramatični zmagi že razmišljajo o polfinalu
Rakitić Hrvaški pristreljal četrtfinale

Dramatičnosti na svetovnem prvenstvu ne zmanjka. Po sobotnem izpadu Messija in Ronalda so nedeljo zaznamovale enajstmetrovke, in to kar na dveh tekmah. To se je na SP-jih na isti dan zgodilo drugič v zgodovini, tudi 21. junija leta 1986 na tekmah Francija – Brazilija in Mehika – Nemčija.

Subašić je pred tekmo z Dansko v karieri zaustavil 17 od 50 enajstmetrovk (34 %), Schmeichel 20 od 70 (29 %). Za primerjavo: Jan Oblak jih je obranil 12 od 33 (36 %), Samir Handanović pa 36 od 98 (37 %).


Hrvati daleč od predstav v skupinskem delu

Hrvaška se je izvlekla, čeprav na zelenici ni upravičila vloge favorita. Danci so popolnoma nevtralizirali hrvaško zvezno vrsto in bili na dolgočasni tekmi morda celo boljši tekmec, vendar jih je v izvajanju enajstmetrovk zaustavil Danijel Subašić. Medtem ko so komentatorji na BBC-ju igro Hrvatov označili za obupno, so bili do svojih kritični tudi v studiu hrvaške televizije. "Moramo biti pošteni in priznati, da smo igrali izjemno slabo, tudi selektor ni bil na visoki ravni. Hvala bogu smo se uvrstili naprej," je povedal strokovni komentator, nekdanji reprezentant Joško Jeličić.

Modrić: Vse jutro sem gledal Schmeichla, potem pa tole
Eden izmed tistih, ki mu je najbolj odleglo, je bil Luka Modrić. Kapetan je imel v 116. minuti strel z najstrožje kazni za zmago, a je Kasper Schmeichel njegov strel zaustavil. "Bil sem prepričan, da bom zabil gol. Vse jutro sem Schmeichla v hotelu gledal, kako brani enajstmetrovke, potem pa streljam tako slabo. Nikoli več ne bom počel tega," je bilo čutiti olajšanje v glasu Modrića, ki je bil med petimi izbranci pri strelih z bele točke tudi po koncu podaljška. Tokrat je udaril po sredini gola in za las prelisičil Schmeichla. Zvezdnik Reala je še povedal, da je bila tekma izjemno težka zaradi sopare, ki je igralcem pobrala veliko energije. Ob koncu so Danci delovali precej bolj sveže od nasprotnikov.
Vsem se je že prikazal Dunaj
Hrvaški selektor Zlatko Dalić je priznal, da so trenirali enajstmetrovke. "Na zadnjem treningu smo vadili tudi strele z bele točke. Badelj in Pivarić sta bila med najbolj suverenimi izvajalci, zato sem ju tudi izbral, a so živci očitno opravili svoje," je povedal Dalić. "Težka je bila pot do četrtfinala. Dobili smo gol v prvi minuti, uspelo se nam je vrniti. Zapravili smo nekaj priložnosti. Ko je Luka zapravil enajstmetrovko, se nam je pred očmi takoj prikazal Dunaj (izpad proti Turčiji, op. a.). Presrečen sem, nič v življenju mi ni bilo podarjeno, zato je ta zmaga še toliko slajša," je povedal Dalić.

Zmaga nad Rusi prinaša še dve tekmi
Zdaj sledijo Rusi. "Najprej se moramo spočiti. Čaka nas resno delo proti gostiteljem, ki so zasluženo prišli tako daleč. Moramo biti srečni, toda to še ni to. Lahko gremo daleč. Ni popuščanja, vsaka tekma je za nas finale. Kdor bo dobil to tekmo, si je kupil še dve. Težko nas bo zaustaviti. To bo spektakel," je četrtfinale napovedal Dalić.

Subašić za zgodovino
Hrvaški junak je bil Danijel Subašić, šele drugi vratar v zgodovini, ki mu je uspelo pri streljanju enajstmetrovk zaustaviti tri strele. Edini pred njim z enakim podvigom je bil Portugalec Ricardo pred 12 leti na dvoboju z Anglijo. Skupno pet zapravljenih enajstmetrovk so gledalci videli še na obračunih Jugoslavija – Argentina (1990), Španija – Irska (2002), Anglija – Portugalska (2006) in Brazilija – Čile (2014).

V evforiji udeleženi tudi slovenski dopustniki
Hrvaška zdaj nestrpno pričakuje nov spopad svojih ljubljencev, ki bo v soboto ob 20. uri v Sočiju. Evforiji, ki je zajela naše sosede, se ne bodo mogli izogniti niti številni slovenski dopustniki na hrvaški obali. Ponovitev največjega uspeha hrvaških nogometašev izpred 20 let je blizu ... Lahko sedanja generacija preseže francoske junake, ki jih je do brona popeljal Ćiro Blažević?

Velika evforija po hrvaških mestih po zmagi nad Dansko
Hrvati po dramatični zmagi že razmišljajo o polfinalu
Rakitić Hrvaški pristreljal četrtfinale