Mario Gomez in Mats Hummels sta se lahko le držala za glavo po katastrofalni predstavi proti Južni Koreji. Foto: Reuters
Mario Gomez in Mats Hummels sta se lahko le držala za glavo po katastrofalni predstavi proti Južni Koreji. Foto: Reuters
Joachim Löw že 12 let sedi na selektorskem stolčku. V Rusiji je prišlo tudi do nesporazumov s športnim direktorjem Oliverjem Bierhoffom. Foto: Reuters
Toni Kroos je poskrbel za edini nemški svetli trenutek na tem SP-ju, ko je v 95. minuti odločil tekmo proti Švedski v Sočiju (2:1). Zvezdnik Reala na preostalih dveh tekmah ni pokazal veliko. Foto: Reuters
Na uvodni tekmi Lige narodov proti Franciji bo nemška enajsterica precej premešana. Foto: EPA
Kako so izpad elfa sprejeli navijači v Nemčiji
Južna Koreja nogometno Nemčijo zavila v črno

Zelo slabe predstave na pripravljalnih tekmah so bile resno opozorilo. Drugi polčas na prijateljski tekmi v Celovcu je bil porazen in Avstrija je po 32 letih na kolena spravila elf (2:1). Teden dni pred začetkom svetovnega prvenstva je v Leverkusnu Savdska Arabija pretila vse do konca in nesrečno izgubila (2:1).
Tako slabo so bili Nemci videti na Euru 2000
Nemci niso našli višje prestave v Rusiji, vse tri tekme so se mučili. Le drugi polčas proti Švedski je bil dober, kronal ga je Toni Kroos z mojstrovino v zadnji akciji na srečanju v Sočiju. Poraz proti Južni Koreji z 0:2 je eden najgrenkejših v zgodovini nemškega nogometa. Elf vse do srede nikoli ni izpadel v predtekmovanju svetovnega prvenstva, od leta 1982 naprej je bil vedno vsaj v četrtfinalu. Podoben polom so Nemci doživeli na evropskem prvenstvu leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem, ko so zbrali le eno točko (Slovenija je na svojem prvem velikem tekmovanju osvojila dve točki). Takrat je na selektorski stolček sedel Rudi Völler in leta 2002 se je uvrstil v finale SP-ja.
Gündogan in Özil zakuhala afero
Ilkay Gündogan in Mesut Özil sta bila še pod posebnim pritiskom. Mnogi strokovnjaki so menili, da bi morala ostati doma in verjetno bi bilo res najbolj, če ne bi potovala na svetovno prvenstvo. Oba sta se nemški javnosti zamerila, ker sta pozirala na fotografiji skupaj s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Navijači so bili ogorčeni, Günodgan je prejel žvižge ob vsakem dotiku žoge proti Savdski Arabiji in seveda s tako "polnim nahrbtnikom" je težko igrati na svetovnem prvenstvu.
Löw: Smrtna tišina v garderobi
Joachim Löw je bil pomočnik Jürgena Klinsmanna na domačem svetovnem prvenstvu leta 2006. Nemčijo je zajela poletna pravljica, vsi so dihali z ekipo, ki je bil precej manj kakovostna od trenutne. Michael Ballack in soigralci so prišli do polfinala, kjer jih je ustavil Fabio Grosso minuto pred koncem podaljška na stadionu Westfalen v Dortmundu. Löw je nato nadaljeval delo "Klinsija" in na vseh velikih tekmovanjih se je uvrstil najmanj v polfinale. Vse do srede ...
"V garderobi je bila smrtna tišina. Nihče ni spravil niti besede iz sebe. Vsi so na tleh. Težko je zdaj pojasniti vse razloge za izpad. Nismo si zaslužili napredovanja. Na tem prvenstvu igralci niso bili sproščeni in razigrani. Nikakor nam ni uspelo prikazati naše prepoznavne igre, ki nas je krasila zadnja leta," je pojasnil Löw po največjem razočaranju v selektorski karieri.
"Težko je ponoviti tako velik uspeh. To se je pokazalo že na zadnjih dveh SP-jih, ko sta izpadli Italija in Španija. Pripravljalne tekme smo odigrali slabo, vendar sem vseeno mislil, da nam bo proti Mehiki uspelo prestaviti v višjo prestavo, pa nam ni uspelo. Proti Švedski smo prikazali najboljšo predstavo. Upal sem, da nam bo zmaga v zadnji minuti dvignila samozavest. Nismo podcenjevali Korejcev, vendar nam ni prav nič uspevalo na zelenici," je dodal 58-letni strokovnjak, ki je doma pustil Leroya Saneja in Sandra Wagnerja.
Priložnost dobilo kar 20 nogometašev
Löw je na prejšnjih velikih tekmovanjih vedno hitro našel udarno enajsterico. Na treh tekmah v Rusiji je preizkusil kar 20 nogometašev. Le oba rezervna vratarja in branilec Matthias Ginter niso dobili priložnosti.
Odločitve ne bo sprejel prehitro
"Veliko stvari je šlo narobe. Jerome Boateng je prejel rdeči karton, Sebastian Rudy si je zlomil nos. Oba bi potrebovali na zadnji tekmi. Preizkusil sem skoraj vse igralce. Ni se izšlo in zdaj moram prevzeti odgovornost. To je hud poraz! Od leta 2006 smo bili najmanj v polfinalu. Zdaj bo treba vse skupaj prespati in ne sprejemati odločitev prehitro. Res si nisem predstavljal, da bomo izgubili proti Južni Koreji in seveda je razočaranje ogromno," je bil potrt nemški selektor, ki ima pogodbo do leta 2022.
Grindel: Löw odlično dela z mladimi
Predsednik Nemške nogometne zveze Reinhard Grindel še naprej zaupa Löwu in ne razmišlja o zamenjavi: "Že pred prvenstvom v Rusiji smo se zavedali, da bo prišlo do velikih sprememb v izbrani vrsti v naslednjem kvalifikacijskem ciklu. Vsi odgovorni smo bili navdušeni nad Pokalom konfederacij, ko smo z mlado ekipo presenetili vse. Zdaj je čas, da priložnost dobijo mlajši nogometaši. Löw se je odlično ujel z njimi in ne vidim razloga, zakaj ne bi izpolnil pogodbe do leta 2022."
Hummels: Ni primeren trenutek, da se obtožujemo prek medijev
Mats Hummels je imel izjemno priložnost tri minute pred koncem rednega dela, ko je s petih metrov zgrešil. Žoge ni zadel z glavo, ampak z ramenom.
"Težko je najti prave besede. Nikakor nam ni uspelo zadeti. Pred vrati se nihče ni znašel. Imel sem veliko priložnost. Preprosto bi moral zadeti. Ko prav nič ne gre, je na koncu jasno, da vse moči usmeriš v napad in prejmeš zadetek. Na svetovnem prvenstvu se vse ekipe odlično branijo, ni več lahkih zmag. Vse težave so se začele z uvodnim porazom proti Mehiki. Če bi osvojili vsaj točko, se ne bi znašli v tako neugodnem položaju ob koncu zadnjega kroga," je razlagal branilec Bayerna.
"Nabralo se je ogromno stvari, ki jih bo treba popraviti do Lige narodov jeseni. O vsem se bo treba pogovoriti, zdaj ni primeren trenutek, da se prek medijev obtožujemo. Zadnjo dobro tekmo smo odigrali oktobra lani, pripravljalne tekme so pokazale, da nismo v formi. Po porazu z Mehiko smo se pogovorili in proti Švedski je bilo marsikaj bolje. Tekmec ni prišel do protinapadov, predvsem v drugem polčasu smo dobro stali. Proti Južni Koreji smo izgubili glavo okoli 65. minute. Na sredini igrišča smo z nenatančnimi podajami izgubljali žoge in protinapadi so si sledili. Nekajkrat nam jih je uspelo zaustaviti, čeprav so imeli številčno premoč. To je zares grenak večer za vse nas," je bil razočaran Hummels.
Neuer: Res smo bili videti revno na igrišču
V sodnikovem dodatku je šel v napad tudi vratar Manuel Neuer. Zapletel se je v preigravanje in Korejci so zadeli še v prazno mrežo. "Vsi se moramo zelo zamisliti. Nismo imeli tiste želje in pristopa, ki sta nas krasila pred štirimi leti. Če bi nam nekako uspelo napredovati v osmino finala, bi nato zagotovo izpadli. Nismo si zaslužili napredovanja s tako igro. Že proti Švedski smo se rešili v zadnji minuti. Na vseh treh tekmah nismo prikazali igre, ki nas je odlikovala v zadnjih letih. Res smo bili videti revno na igrišču," je poudaril najboljši vratar svetovnega prvenstva v Braziliji.
Khedira: Deset let je šlo skoraj vse po načrtih, tokrat pa nič
Sami Khedira je imel veliko težav s poškodbami v letošnji sezoni. Izpustil je veliko tekem za Juventus in tudi v Rusiji je bil daleč od prave forme. Odpovedal je proti Mehiki in proti Južni Koreji: "Nogometaši, ki smo osvojili mundial pred štirimi leti, moramo prevzeti odgovornost za ta polom. Izpadli smo zasluženo, prav nič nam ni uspelo. Zavedamo se, da bodo kritike deževale. Zadnjih deset let je šlo skoraj vse po načrtih, tokrat pa nič. Ni nam uspelo stopnjevati forme po slabih izidih na pripravljalnih tekmah."
Kroos: Zaslužili smo si pot domov
Toni Kroos je z madridskim Realom trikrat zapored osvojil Ligo prvakov. V izbrani vrsti na sredini igrišča nima tako kakovostnih soigralcev. Naredil je preveč napak pri podajah. "Prav na vseh tekmah smo imeli težave. Če proti Južni Koreji 90 minut ne zatreseš mreže, si zaslužiš pot domov. Zmaga nad Švedsko nam ni dala zagona, ki smo ga pričakovali. Prvi polčas proti Korejcem je bil katastrofalen," je misli strnil Kroos.
Velika vrzel po odhodih Lahma, Kloseja in "Schweinija"
Nemci so imeli pred štirimi leti zelo izkušene nosilce igre, ki so v ključnih trenutkih povlekli prave poteze. Kapetan Philipp Lahm je na Maracani odigral zadnjo tekmo v reprezentančni karieri, Bastian Schweinsteiger je držal niti igre na sredini igrišča. Miroslav Klose, ki je postal najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev s 16 goli, je imel vedno pravo idejo v napadu. Per Mertesacker je bil steber obrambe. Vsi so imeli izkušnje in vodili so garderobo. V Rusiji ni bilo pravega vodje, kar se je lepo videlo na igrišču.
Kdo bo na igrišču proti Franciji?
6. septembra se začenja Liga narodov, ko bodo Nemci gostili Francoze. Obetajo se številne spremembe v začetni enajsterici. Morda jo bo sestavil tudi nov selektor.

Kako so izpad elfa sprejeli navijači v Nemčiji
Južna Koreja nogometno Nemčijo zavila v črno