Prvenstvo v Rusiji je za Nemčijo postalo nočna mora. Pri Bildu pišejo, da si več niti niso zaslužili. Foto: www.bild.de
Prvenstvo v Rusiji je za Nemčijo postalo nočna mora. Pri Bildu pišejo, da si več niti niso zaslužili. Foto: www.bild.de
Frankfurter Allgemeine Zeitung ugotavljajo, da gre za zaton nemškega nogometa. Foto: www.faz.de

Kar je bilo videti precej preprosto, se je v Kazanu sprevrglo v nočno moro. Branilci naslova Koreji niso in niso mogli zabiti gola, v sodnikovem dodatku pa so dobili dva in se od prvenstva poslavljajo z zadnjim mestom v skupini. Zasluženo ali, kot je izjavil nekdanji reprezentant Mario Basler: "Če takšne tekme ne dobiš, nimaš v osmini finala kaj iskati. Ker tja niti ne sodiš. Pika."

In v takšnem tonu so zvenele tudi kritike nemških medijev. Na spletnem portalu sport1.de so zapisali: "Popoln polom, Nemčija izpadla po klavrni predstavi. Igralci so šokirani obsedeli na tleh, Joachim Löw je šel z roko večkrat čez lase, Thomas Müller je neusmiljeno jokal."

Kje je Schweinsteiger, ko ga potrebuješ?
"Brez gibanja, brez poguma, brez idej, brez golov," so zapisali pri ARD-ju. "Kje je Schweinsteiger (Bastian Schweinsteiger je bil motor ekipe, ki je v Braziliji pred štirimi leti slavila naslov prvaka), ko ga potrebuješ," se sprašuje Der Spiegel.

Bild je na naslovnici spletne izdaje najprej napisal "Aus" (izpad), nato pa dodal: "Nočna mora SP-ja. Več si niti nismo zaslužili." Pri Bildu pišejo, da gre za največji polom v zgodovini elfa, saj je ekipa prvič izpadla že po predtekmovanju.

Nemčija je šesti branilec naslova in že tretji zapored, ki mora svetovno prvenstvo zapustiti po predtekmovanju. Prva je bila Italija leta 1950, sledila je Brazilija leta 1966, pa Francija leta 2002, še enkrat Italija leta 2010 in pred štirimi leti Španija.

Selektor Löw je največji krivec za polom. Na treh tekmah je z izjemo rezervnega vratarja in Matthiasa Ginterja na igrišče poslal prav vse nogometaše, ki jih je odpeljal v Rusijo, kar je nemški rekord v predtekmovanjih. Dobitne kombinacije ni našel ...

"Brez besed"
Nemški nogomet je pretresen do temeljev. Treba bo začeti znova. Na uradnem profilu nemške reprezentance na Twitterju so zapisali: "Brez besed." A nekdo bo moral spregovoriti in povzdigniti glas. Zgodbo bo treba začeti pisati na novo, verjetno tudi z novim selektorjem, čeprav ima Löw pogodbo do leta 2022. Na vprašanje, ali bo ostal ali ne, je Löw odgovoril: "Prezgodaj je, da bi lahko odgovoril na to vprašanje."

Preostali svet se medtem naslaja nad nemškim neuspehom, posebno veselje so dobili Brazilci, ki še kako pomnijo ponižujoči poraz pred štirimi leti (Nemčija je v polfinalu zmagala s 7:1. Spodnji tvit je dovolj zgovoren ...

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO