Nogomet ni tekaška tekma. Na četrtfinalni tekmi sta od igralcev v polju najmanjšo kilometrino nabrala obe desetki: Leo Messi in Kylian Mbappé, ki je pretekel le 7,6 km, a zato večino v hitrih šprintih, tudi v nepozabnem, s katerim je izboril 11-metrovko za 1:0. Foto: Reuters
Nogomet ni tekaška tekma. Na četrtfinalni tekmi sta od igralcev v polju najmanjšo kilometrino nabrala obe desetki: Leo Messi in Kylian Mbappé, ki je pretekel le 7,6 km, a zato večino v hitrih šprintih, tudi v nepozabnem, s katerim je izboril 11-metrovko za 1:0. Foto: Reuters
Benjamin Pavard
Benjamin Pavard je izenačil z izrednim diagonalnim volejem, pri katerem se je žoga vrtela in vrtela ter pristala v desnem zgornjem kotu argentinskih vrat. 22-letni bočni branilec je dosegel komajda tretji gol v članski karieri, prvega za reprezentanco. Foto: Reuters
Naslovnici L'Equipe in France Football
Francoski medijski odmevi: Kakšna norost (L'Equipe), Nora tekma in vstopnica za četrtfinale (France Football). Besedna zveza "d'un match fou" (nora tekma) je tudi v naslovih tako Figaroja kot Le Monda. Foto: MMC RTV SLO
Edison Cavani objema Luisa Suareza
V petek je Player's Tribune objavil pismo Edisona Cavanija, ki ga je namenil sebi kot 9-letniku. Tedaj so ga v Saltu vsi poznali kot Pelada oz. pleška; zdajšnja griva mu je zrasla prav počasi. V osebnem pismu je tudi razkril svojo veliko motivacijo, ki si jo želi vpeljati tudi v PSG: sladoledni gol za strelca zadnjega zadetka na tekmi, treningu ali kar tako. Foto: Reuters
Oscar Tabarez
Nekdanji osnovnošolski učitelj, od tu tudi vzdevek Maestro, že četrtič vodi Urugvaj na svetovnem prvenstvu, v Južni Afriki 2010 ga je popeljal vse do polfinala. Zaradi nevrološke bolezni zdaj 71-letnik hodi s pomočjo bergle, a še vedno je mislec, ki vodi urugvajski reprezentančni nogomet na vseh nivojih, ne le v članski reprezentanci. Foto: Reuters
Naslovnica urugvajskega El Pais
Na zmagoviti strani Rio de la Plate so pisali: Matador: Urugvaj je med osmimi najboljšimi na svetu (El Pais), Ura pogumnih (El Observador), Matador Sočija (Futbol). Foto: MMC RTV SLO

Francoz pa bliskoviti najstnik, ki podarja vse reprezentančne premije.

Nogometna sobota je prinesla slavje in navdušenje v Francijo in Urugvaj, ki se bosta v petek ob 16.00 v Nižnem Novgorodu med seboj udarila za mesto v polfinalu. Najzaslužnejša moža za zmenek modrih (Les Blues) in sinjemodrih (La Celeste) sta dva raznolika napadalca različnih slogov in generacij, druži pa ju neizmerno veselje do nogometa in zabijanja golov.

Ko te primerjajo s Peléjem ...
Najprej skok v Kazan in Pariz. Z 38 km/h v polnem teku in z žogo v nogah je Kylian Mbappé pretekel od francoskega kazenskega prostora v argentinskega, kjer ga je Marcos Rojo v obupnem poskusu nespametno podrl. 19-letnik s hitrostjo in eleganco TGV-ja je priboril 11-metrovko za vodstvo Francije. Po argentinskem preobratu je Parižan v petih minutah sredi 2. polčasa zrežiral francoski udarec in z dvema diagonalnima streloma poskrbel za nedosegljivo prednost 4:2. Mbappé je v neposrednem dvoboju zasenčil Messija, v očeh mnogih s tem postal njegov legitimni naslednik in pretendent za prihajajoče zlate žoge.

"Srečen sem. S soigralci smo si govorili, da lahko naredimo ogromno lepih stvari proti velikim moštvom in najboljšim igralcem," je bil prešerno nasmejan Mbappé po tekmi v pogovoru za televizijo TF1, kjer so ga hitro šli primerjat celo s Peléjem, saj je postal najmlajši igralec po legendarnem Kralju, ki je še kot najstnik na svetovnem prvenstvu dosegel 3 gole. "Dobro, gre za največje tekmovanje. Vsi najboljši igralci so tu. Zagotovo sem počaščen s primerjavo, a to me ne bo ustavilo, da ne bi še naprej delal. Zagotovo ne pri tem, da bi šli čim dlje že na tem svetovnem prvenstvu," je mladi napadalec izpostavil, da je osredotočen na doseganje golov v Rusiji in pomoč reprezentanci, da gre mogoče vse do 2. naslova prvakov, ne pa na zgodovinske primerjave.

... in te O Rei sam pohvali
A tokrat ni šlo za medijski izum ali prehitevanje, temveč je izjemno pohvalo sprožil sam Pelé, ki je na svojem twitterskem računa sporočil mlademu nasledniku: "Čestitke, Kylian Mbappe. Trije goli na svetovnem prvenstvu te postavljajo v izjemno druščino. Vso srečo še naprej na naslednjih tekmah. Razen proti Braziliji."


Najmlajši reprezentant, ki noče biti govornik

Za medije precej nedostopni Parižan je tudi pojasnil svoj vlogo v moštvu Francije, kjer je ne nazadnje tudi najmlajši reprezentant: "Govori se, da se izogibam medijev, a sam ne želim biti govornik in vodja moštva. Moja vloga je igranje, v moštvu imamo kadre, ki znajo govoriti." Mbappé je z golom odločil že tekmo proti Peruju in je s predstavo proti Argentini (4:3) postal resen kandidat za igralca prvenstva, zlasti če bodo galski petelini šli prek Urugvaja.

Mbappé je najnovejši zvezdniški proizvod nogometne tovarne talentov iz Ile de Francea, ki zajema glavno mesto Pariz z okolico satelitskih mes. V pretežno delavskih četrtih pariške okolice se kalijo novi in novi izvrstni nogometaši. Sistem javnih klubov, ki jih lokalne oblasti izdatno podpirajo, skrbi, da je mladina iz manj premožnih in priseljenih družin polno športno okupirana. Ob tem imajo na dosegu javnega prevoza izredni nacionalni center Clairefontaine, kjer se je pod vodstvom izšolanih trenerjev kalil tudi Mbappé.

Ljubitelj nindž želv, ki podarja reprezentančne premije
Če je lani PSG za izposojo in šele letos uradni odkup Mbappéja Monacu odštel neverjetnih 180 milijonov evrov, sam Kylian ni z milijoni obseden nogometni milijonar. Nindže želve, katerih ljubitelj je bil kot otrok, in domnevna podobnost v vedenju sta mu namenila tudi vzdevek Donatello, čeprav je bržkone edini nogometaš PSG-ja in Francije, ki ne mara pice. Ob tem gre tudi za najstnika, katerega nogometni vzornik sta bila Thierry Henry in Cristiano Ronaldo, ki se zaveda tudi družbene odgovornosti.

Vzhajajoči superzvezdnik tako vse premije, ki jih zasluži z igranjem v dresu Francije (20 tisoč evrov na tekmo in tudi predvidenih 300 tisoč evrov za naslov svetovnega prvaka), namenja človekoljubni organizaciji Premiers de cordée (Prvi na vrvi), ki se posveča organizaciji športa za bolne in hendikepirane otroke. Ob tem je po pisanju francoskih medijev organiziral in plačal stroške za 25 otrok, da si lahko v živo ogleda tekme Francije na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Matador preplavljen s čustvi
Drugi veliki junak sobotnih tekem je bil Edinson Cavani, ki je bil pri 31 letih še bolj zmeden in preplavljen s čustvi kot 12 let mlajši bodoči nasprotnik. "Srečen sem. Veliko čustev. Nimam pravih besed, da bi to opisal. Srečen, srečen, srečen. Ne predstavljam si, kako je šele domovini. Sanjali bomo še naprej," je pred televizijskimi kamerami na robu joka pripovedoval Cavani, ki je z dvema izrednima zadetkoma zrežiral napredovanje Urugvaja proti Portugalski (2:1). V 10 letih nastopanja za Urugvaj je Matador, kot se glasi njegov vzdevek, že pri 105 nastopih in kar 45 golih za Celeste. Kot Mbappé je pri treh golih v Rusiji in se bo boril za zlato kopačko mundiala.

Kdor je dosegel zadnji gol, je bil nagrajen s sladoledom
Izjemna kemija z Luisom Suarezom je poskrbela za uvodni gol, pri drugem mu je someščan prepustil žogo za briljantni zaključek, ki je pomenil četrto zaporedno zmago Urugvaja v Rusiji. Tako Cavani kot Suarez sta doma iz drugega največjega urugvajskega mesta, a Salto s svojimi sto tisoč prebivalci in oddaljeno lego ob meji z Argentino sploh nima profesionalnega nogometnega kluba. Rojena v istem koncu mesta sta se kot nasprotnika soočala na lokalnih turnirjih, od koder je Cavaniju ostala neizmerna otroška želja po zadnjem golu na tekmi – v Saltu je strelcu zadnjega gola pripadla posebna nagrada – sladoled.

Učitelj, ki je na novo osnoval urugvajski nogomet
Bodoča napadalna partnerja sta kot najstnika začela profesionalno kariero v rivalskih prvoligaših: Cavani pri Danubiu, Saurez pri Nacionalu. A že izredno hitro sta postala tudi soigralca v mlajših reprezentancah, kjer so z letom 2006 začeli delati po enakem kopitu kot v članski, za kar je poskrbel selektor Oscar Tabarez.

"Odločilna prvina tekme je bila predanost naših igralcev na igrišču in kako mi dojemamo nogomet. Portugalska je prevladovala pri posesti žoge in je bila pogosto na naši polovici, a imamo močno, trdno moštvo z jasno zamislijo in voljo," je del svoje nogometne filozofije po zmagoslavju ponovil selektor Tabarez, ki ga v Urugvaju vsi kličejo Maestro (učitelj).

Nič več grobijani, zdaj so najbolj disciplinirani
Dvanajstletno sistematično delo daje rezultate, pri čemer je Tabarez za Rusijo dočakal razcvet mladih vezistov, kot so Lucas Torreira, Matias Vecino, Nahitan Nandez, s čimer imajo Urugvajci tudi moderne sredinske igralce in ne samo borbene, nepopustljive terierje, ki so se prepogosto zatekali k prekrškom. Osveženi Celeste je zdaj na presenečenje vseh poznavalcev zgodovine mundialov najbolj čisto in pošteno moštvo: na 4 tekmah so si prislužili en sam rumeni karton (Rodrigo Bentancur), s čimer so najbolj disciplinirana reprezentanca SP-ja 2018.

Vseeno ima Tabarez pred petkom in soočenjem s Francijo veliko skrb: poškodbo Cavanija, ki zaradi udarca in bolečin v mečni mišici ni mogel dokončati tekme. "Bomo videli, kaj bodo pokazale preiskave. Zdaj sem presrečen in ne vem, kako resno je," je težo poškodbe še na igrišču opisal Cavani. Na novinarski konferenci je bil Tabarez precej zaskrbljen in je stanje opisal kot zapleteno.

Godin: Čudovit trenutek, ki ga je treba uživati
Godin: Čudovit trenutek, ki ga je treba uživati