Paolo Guerrero je podal pri prvem zadetku, nato pa sam povišal na 2:0. Foto: Reuters
Paolo Guerrero je podal pri prvem zadetku, nato pa sam povišal na 2:0. Foto: Reuters
Carrillo in Guerrero zadela za častno zmago Peruja

Perujci so že pred sklepnim dejanjem skupine C ostali brez možnosti za napredovanje, toda v Rusiji so pustili dober vtis na prvih dveh tekmah. Pred Francijo in Dansko so klonili z 1:0, a na obeh tekmah pokazali dober nogomet, vendar so bili neučinkoviti. So pa zato proti Avstraliji, ki je le ob morebitni zmagi lahko upala na napredovanje, če bi ob tem še slavila Francija, vendarle našli pot v mrežo.

Pri obeh zadetkih je sodeloval kapetan Paolo Guerrero. Najboljši strelec v zgodovini reprezentance je šele dva tedna pred svetovnim prvenstvom dobil pravico nastopa na mundialu, saj mu je pred tem Mednarodno športno razsodišče v Lozani prepovedalo sodelovanje zaradi pozitivnega dopinškega testa. Švicarsko zvezno sodišče je odločitev izpodbijalo, saj je ugotovilo, da se 34-letni napadalec ni namerno dopingiral. Guerrero je pri vodilnem zadetku Andreja Carrilla, ki je lepo mrežo zatresel z diagonalnim strelom z voleja, podal, pod drugega pa se je podpisal sam.

Carrillo popeljal Peru v vodstvo
Uvodne minute tekme so pripadle Avstralcem, ki so imeli manjšo pobudo. Prihajali so do kazenskega prostora Peruja, a si večjih priložnosti niso priigrali. Se je pa v 18. minuti zatresla njihova mreža. Yoshimar Yotun je poslal dolgo žogo v napad, kjer jo je po napaki Trenta Sainsburyja sprejel Guerrero. Perujski kapetan jo je z leve strani kazenskega prostora nato poslal na desno, kjer je Carrillo z diagonalnim strelom z voleja zadel malo mrežico.

Dvakrat so bili Avstralci blizu izenačenja. Najprej je v 27. minuti Tom Rogic preigral kar štiri nasprotne igralce. Tomi Juric je bil sicer odkrit, a je nogometaš Celtica sam zaključil, toda strel po tleh je bil s približno 15 metrov premalo močan in Pedro Gallese je poskus ubranil. Nevarno je bilo tudi po kombinaciji Robbieja Kruseja in Matthewa Leckieja, ki sta se najprej znašla v prepovedanem položaju, nekaj minut pozneje pa je izvrstno globinsko žogo na levo stran poslal Rogic. Iz igre je vrgel Luisa Advinculo, ki mu je Kruse prišel za hrbet. Podal je pred vrata, kjer pa sta pred Leckijem, ki je skušal žogo pospraviti v mrežo, zadnji trenutek s skupnimi močmi posredovala Anderson Santamaria in Christian Ramos.

Guerrero v 50. minuti povišal na 2:0
Peru je odlično začel drugi polčas in po petih minutah nadaljevanja povišal prednost. Mile Jedinak je zapravil žogo na sredini in po levi strani so Los Incas izpeljali hitro akcijo. Miguel Trauco in Christian Cueva sta si izmenjala dvojno podajo. Cueva je prodrl v kazenski prostor, se ustavil, in ko je podal, se je žoga od Jedinaka odbila do Guerrera, ki je ob neodločnem Marku Milliganu prišel do strela z obrata in jo spravil za hrbet Mathewa Ryana.

Takoj zatem je imel priložnost Jedinak, ki je po podaji Aarona Mooya iz kota z glavo streljal naravnost v zanesljivega Galleseja. Nevarno je bilo še po eni prekinitvi. Izkušeni rezervist Tim Cahill je dobil skok, ob zmedeni perujski obrambi, ki je povsem samega pustila Aziza Behicha, je avstralski branilec prišel do strela, toda meril je mimo vrat. V naslednji akciji so Perujci poskus Cahilla blokirali. Do konca se je zatresla še avstralska vratnica, ki jo je zadel Edison Flores, vendar je bil podajalec Guerrero pred tem v prepovedanem položaju.


SKUPINA C, Soči:
AVSTRALIJA - PERU 0:2 (0:1)
44.073; Carrillo 18., Guerrero 50.

Avstralija: Ryan, Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich, Jedinak, Mooy, Leckie, Rogic(72./Irvine), Kruse (58./Arzani), Juric (53./Cahill).

Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Santamaria, Trauco, Tapia (63./Hurtado), Yotun(46./Aquino), Carrillo(79./Cartagena), Cueva, Flores, Guerrero.

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)

Moskva - Lužniki:
DANSKA - FRANCIJA 0:0

Lestvica:                           
FRANCIJA            3  2 1 0  3:1  7
DANSKA              3  1 2 0  2:1  5
------------------------------------
PERU                3  1 0 2  2:2  3
AVSTRALIJA          3  0 1 2  2:5  1

Carrillo in Guerrero zadela za častno zmago Peruja