Nemški sodnik dr. Felix Brych je s svojimi odločitvami v Kaliningradu razjezil srbski tabor. Foto: Reuters
Nemški sodnik dr. Felix Brych je s svojimi odločitvami v Kaliningradu razjezil srbski tabor. Foto: Reuters

Zakaj smo zatorej sploh uvedli VAR? Sodniki imajo priložnost, da petkrat, desetkrat pogledajo isti posnetek. Na zelenici so se odločili napačno, iz nadzorne sobe bi jim morali sporočiti, da so se zmotili.

Savo Milošević, podpredsednik Nogometne zveze Srbije
Ni šlo za politične provokacije, poudarja strelec zmagovitega zadetka za Švico Xherdan Shaqiri. Foto: Reuters

Srbi so tekmo sicer začeli odlično, Aleksandar Mitrović je s krasnim strelom z glavo poskrbel za tretji najhitreje doseženi zadetek na letošnjem mundialu, a je Švicarjem v nadaljevanju uspel preobrat.

Najprej je izid s silovitim strelom z levico izenačil Granit Xhaka, za zmago pa je tik pred iztekom rednega dela srečanja iz protinapada poskrbel Xherdan Shaqiri.

Milošević: Zakaj sploh imamo sistem VAR?
Po tekmi je bilo v srbskem taboru zelo pestro, glavni razlog pa je bila nedosojena 11-metrovka po dobri uri igre, ko je Mitrović padel v "objemu" dveh nogometašev. Glavni sodnik dr. Felix Brych se ni odločil za ogled videoposnetka. Celo nasprotno, dosodil je prekršek srbskega nogometaša, kar je bele orle dodatno razjezilo. Celo do te mere, da so na Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) po srečanju poslali pritožbo. "Na Fifo smo naslovili uradno pritožbo. Nikoli nisem uporabljal izgovorov. Izgubili smo že veliko tekem, še veliko jih bomo. Toda letos je bil uveden sistem VAR. Na obeh dozdajšnjih tekmah smo doživeli enak položaj. Tudi proti Kostariki se sodnik ni odločil za ogled videoposnetka, tokrat je bila odločitev še bolj škandalozna, saj je gospod prekršek dosodil celo nam," je pojasnil podpredsednik srbske nogometne zveze Savo Milošević in dodal: "Zakaj smo zatorej sploh uvedli VAR? Sodniki imajo priložnost, da petkrat, desetkrat pogledajo isti posnetek. Na zelenici so se odločili napačno, iz nadzorne sobe bi jim morali sporočiti, da so se zmotili."

Vsi bodo govorili le o zadnjih 10 minutah
Srbija se je po porazu znašla v nezavidljivem položaju. Na lestvici skupine E po dveh odigranih tekmah zaseda tretje mesto, v zadnjem krogu pa jo čaka težek obračun z vodilno Brazilijo, medtem ko se bodo drugouvrščeni Švicarji pomerili z že odpisano Kostariko. "Zelo nam je težko. Na koncu je izpadlo, da je samo ena takšna podrobnost, kot je bila nedosojena 11-metrovka, odločila potek celotnega srečanja. A tu bi lahko povedli z 2:1. Zdaj govorimo o slabih desetih minutah v končnici tekme, nihče pa ne bo govoril o tem, kako smo "razbili" Švicarje v prvih 70 minutah tekme, čeprav je bilo sojenje zares škandalozno. Med drugim smo za vsak prekršek dobili rumeni karton," je še povedal Milošević.

Matić: Rumeni karton že po prvem štartu
Deljenje rumenih kartonov kot bombonov je razjezilo tudi Nemanjo Matića. Vezist Manchester Uniteda je bil v prvem polčasu eden izmed treh Srbov, ki so prejeli rumeni karton (kaznovana sta bila še Sergej Milinković-Savić in Luka Milivojević). "Glavni sodnik je sodil katastrofalno! Vsako zadevo 50:50 je dosodil v korist Švicarjev. Spregledal je tudi povsem očitno 11-metrovko. Res ne vem, zakaj si ni ogledal videoposnetka. V prvem polčasu je rumeni karton pokazal meni, Luki in Sergeju. Zelo redko se zgodi, da te sodnik kaznuje z rumenim kartonom že po prvem štartu na tekmi, pa še ta ni bil niti malo nevaren. Za nameček mi je v nadaljevanju zagrozil, da me bo ob naslednjem najmanjšem prekršku izključil. Čas je, da njegovo sojenje analizira Fifa in ga ustrezno oceni," je dejal Matić.

Xhaka in Shaqiri prekršila dogovor
Po švicarskih zadetkih Xhake in Shaqirija izstopa predvsem njuno proslavljanje gola. Nogometaša kosovskih korenin sta z rokama uprizorila "albanskega orla", kar so številni videli kot provokacijo, a oba sta zatrdila, da ni tako. "Če sem povsem iskren, me nasprotnik sploh ni zanimal. To je bilo za moje ljudi, ki so mi vedno stali ob strani. Za vse tiste, ki me niso pozabili. Za mojo domovino, za moje starše. To so bila povsem gola čustva," je za SFR TV dejal Xhaka, Shaqiri pa je dodal, da je bilo proslavljanje zadetkov izključno nogometno, ne politično. Nogometaša, ki si kruh služita na Otoku v Premier ligi, sta sicer prekršila dogovor iz leta 2014. Tedaj so se v švicarski reprezentanci odločili, da "albanskega orla" ne bodo uporabljali med proslavljanjem zadetkov. Dogovora so se nogometaši držali vse do petkovega večera.

Zakaj smo zatorej sploh uvedli VAR? Sodniki imajo priložnost, da petkrat, desetkrat pogledajo isti posnetek. Na zelenici so se odločili napačno, iz nadzorne sobe bi jim morali sporočiti, da so se zmotili.

Savo Milošević, podpredsednik Nogometne zveze Srbije
Švica po preobratu porazila Srbijo
Švica po preobratu porazila Srbijo