Svetovna javnost bi si ob uvodu v tako težko pričakovan dogodek, kot je svetovno prvenstvo v nogometu, želela gledati zanimivejši obračun, kot je Rusija - Savdska Arabija, a vendarle je padlo pet zadetkov. Vse so dosegli Rusi, ki so tako poskrbeli za drugo najvišjo zmago na uvodnih tekmah mundialov. Foto: Reuters
Svetovna javnost bi si ob uvodu v tako težko pričakovan dogodek, kot je svetovno prvenstvo v nogometu, želela gledati zanimivejši obračun, kot je Rusija - Savdska Arabija, a vendarle je padlo pet zadetkov. Vse so dosegli Rusi, ki so tako poskrbeli za drugo najvišjo zmago na uvodnih tekmah mundialov. Foto: Reuters
Rusi petkrat zatresli savdsko mrežo

"Let Me Entertain You," (dovolite, da vas zabavam) je med drugim prepeval Robbie Williams ob odprtju SP-ja tik pred prvo tekmo, v nadaljevanju pa so se predsednik Vladimir Putin in domači navijači na moskovskem štadionu Lužniki (81 tisoč gledalcev) lahko res dobro zabavali in ploskali učinkoviti igri ruske izbrane vrste. Dva zadetka je dosegel Denis Čerišev, ki je sredi polčasa zamenjal poškodovanega Alana Dzagojeva. Izjemen je bil tudi 22-letni Aleksander Golovin.

Gazinski prvi strelec 21. SP-ja
Prvi se je med strelce 21. svetovnega prvenstva vpisal Jurij Gazinski. V 12. minuti je z leve strani podal Golovin, Gazinski pa je za svoj prvi reprezentančni gol natančno meril z glavo. Na 2:0 je v 43. minuti povišal rezervist Denis Čerišev, igralec Villarreala. V kazenskem prostoru je najprej na tla poslal dva branilca Savdske Arabije, nato opravil še s tretjim in z natančnim strelom matiral vratarja Al Majufa.

Dzjuba za gol potreboval le 89 sekund
Savdijci so imeli v prvem polčasu večjo posest žoge, a jim ni uspela pravzaprav nobena omembe vredna akcija. Le v 56. minuti so nekoliko zagrozili, vendar Mohamad Al Sahlavi ni izkoristil nevarne podaje pred ruski gol. Tretji zadetek so Rusi dosegli po 71 minutah igre. Kombinirala sta Zobnin in Golovin, ki je žogo poslal pred gol, Artjom Dzjuba pa je le 89 sekund po vstopu v igro (drugi najhitrejši gol rezervista na SP-jih) našel pot do tekmečeve mreže, pri čemer mu je pomagala tudi naivna obramba tekmeca.

Dva zadetka v sodnikovem podaljšku
Zadnja zadetka v obračunu najnižje uvrščenih reprezentanc na lestvici Fife na letošnjem prvenstvu (Rusija je na 70., Savdska Arabija na 67. mestu) sta padla v sodnikovem podaljšku. Najprej je za svoj drugi zadetek imeniten strel sprožil Čerišev, nato je bil s prostega strela uspešen še Golovin. Gre za drugo najvišjo zmago na uvodnih tekmah svetovnih prvenstev (leta 1934 je Italija premagala ZDA s 7:1).

Čerišev kot da je v sanjah
"O takšnem razpletu si ne bi upal niti sanjati. Vesel sem bil že, da me je selektor uvrstil v postavo," je bil presrečen igralec tekme Denis Čerišev. Selektor "zbornaje" Stanislav Čerčesov je povedal, da pred tekmo ni čutil pritiska. "Zakaj bi moral biti pod stresom? Včeraj sem bil sproščen in tudi danes sem, saj poznam svoje igralce. Veselje je delati z njimi." O naslednjem tekmecu, Egiptu, je Čerčesov povedal: "To bo povsem drugačna tekma in morali se bomo zelo dobro pripraviti."

Post Savdijcev tudi na igrišču
Po videnem je vendarle prej mogoče trditi, da je Savdska Arabija slaba reprezentanca (brez možnosti, da se prebije v osmino finala), kot da je Rusija dobra. Savdijci na dan, ko njihovi večinoma muslimanski prebivalci končujejo postni mesec ramazan, niso sprožili niti enega strela v okvir vrat! V predtekmovalni skupini A bo v prvem krogu (v petek) še tekma med Egiptom (Mo Salah je pozdravil poškodbo in naj bi začel od prve minute) in Urugvajem.


SP v nogometu, skupina A, Moskva - Lužniki:
RUSIJA - SAVDSKA ARABIJA 5:0 (2:0)
81.000; Gazinski 12., Čerišev 43., 91., Dzjuba 71., Golovin 94.

Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Gazinski, Zobnin, Samedov (64./Kuzjajev), Dzagojev (24./Čerišev), Golovin, Smolov (70./Dzjuba).

Savdska Arabija: Al Majouf, Al Šahrani, Os. Havsavi, Om. Havsavi, Al Breik, Otajf (64./Al Muvalad), Al Džasim, Al Faradž, Al Šehri (74./Bahebri), Al-Davsari, Al Sahlavi (85./Asiri)

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Rusi petkrat zatresli savdsko mrežo