Luis Enrique je danes vodil trening v Madridu. Španci so bili na Wembleyju blizu zmage v polfinalu evropskega prvenstva. Foto: EPA
Luis Enrique je danes vodil trening v Madridu. Španci so bili na Wembleyju blizu zmage v polfinalu evropskega prvenstva. Foto: EPA

Italijani se bodo v sredo ob 20.45 v Milanu srečali s Španijo. V drugem polfinalu se bosta v četrtek v Torinu merili Belgija in Francija. Tekma za tretje mesto bo v nedeljo ob 15.00 v Torinu, finale pa bo isti dan v Milanu ob 20.45.

V prvem polfinalu se bodo Italijani merili s Španci. Na prejšnjih 34 obračunih je Italija zmagala devetkrat, Španija pa 12-krat, na zadnjem medsebojnem obračunu v polfinalu letošnjega evropskega prvenstva so Italijani slavili po enajstmetrovkah.

Roberto Mancini je postal junak v domovini, potem ko je 11. julija popeljal Italijo do naslova evropskega prvaka. Foto: EPA
Roberto Mancini je postal junak v domovini, potem ko je 11. julija popeljal Italijo do naslova evropskega prvaka. Foto: EPA

Mancini ne računa na Zaniola
"Španija ima odlično ekipo. Naredili so nekaj sprememb, toda imajo ogromen bazen igralcev v zadnjih letih. Prenavljajo reprezentanco, tako kot mi, in to delajo dobro," je dejal italijanski selektor Roberto Mancini.

"Najboljše štiri evropske ekipe so tu. Liga narodov nam veliko pomeni. Ne bodo pa igrali le igralci, ki so igrali na EP-ju. Zakaj nisem poklical Nicoloja Zaniola? To je bila tehnična odločitev. Še vedno je mlad in bo zagotovo pomemben igralec za nas v prihodnosti."

Luis Enrique: Italija je na vrhuncu
Španski selektor Luis Enrique razmišlja podobno kot Mancini glede gradnje izbrane vrste: "Mi in Italijani sledimo podobni poti glede tega, da v reprezentanco vnašamo dodatno energijo z mladimi igralci in da izpopolnjujemo slog igre."

Poudarja, da je cilj seveda osvojitev naslova. "Italija je na vrhuncu. Zasluženo je dobila EP. Kar 38 tekem je neporažena, toda kot pravi naš psiholog, z vsakim dnem je bližje porazu. Za nas bo gotovo dodatna motivacija premagati evropske prvake, ki so po igri sicer kar podobni nam."

Belgijci se bodo skušali oddolžiti za poraz na mundialu
V drugem polfinalu se bosta merili Francija in Belgija. Svetovni prvaki Francozi so se do zdaj 74-krat merili z Belgijci, zmagali so 25-krat, medtem ko Belgijci 30-krat. Nazadnje sta se moštvi srečali v polfinalu svetovnega prvenstva 2018, ko so galski petelini zmagali z 1:0 in nato osvojili naslov prvaka.

"To bo fantastična tekma, toda kogar koli bi dobili na žrebu, bi bila to velika tekma v tekmovanju, ki je bilo že do zdaj za nas uspešno," je dejal selektor Belgije Roberto Martinez, ki ne bo mogel računati na Jeremyja Dokuja in Driesa Mertensa.

Francozi želijo z novo lovoriko hitro pozabiti na veliko razočaranje na Euru, ko so izpadli že v osmini finala proti Švici. Foto: EPA
Francozi želijo z novo lovoriko hitro pozabiti na veliko razočaranje na Euru, ko so izpadli že v osmini finala proti Švici. Foto: EPA

Deschamps se veseli, da bo tekma v Torinu
Nekdanji vezist Juventusa Didier Deschamps, ki vodi Francijo, je povedal: "Zelo sem vesel, da bo ta tekma v Torinu, na stadionu, ki ga dobro poznam in kjer imam veliko prijateljev in znancev. Zagotovo bo izjemna tekma, upam, da bo čim več gledalcev."

"Vse smo dali od sebe, da smo se iz težke skupine prebili do sem. Hočemo ta pokal. V preteklosti sta bila na voljo dva naslova z EP in SP. Zdaj so z ligo narodov trije in želimo tudi tega," je še povedal Deschamps.

Slovenija naslednje leto v Ligi B
Slovenija je Ligo narodov 2020/21 končala na prvem mestu skupine 3 v Ligi C in bo v prihodnji izvedbi nastopala v Ligi B. Žreb skupin bo 16. decembra ob 18.00 v Montreuxu v Švici.


Polfinale, sreda ob 20.45 (Milano):
ITALIJA – ŠPANIJA

Četrtek ob 20.45 (Torino):
BELGIJA – FRANCIJA


Finale, Milano, nedelja ob 20.45

Tekma za 3. mesto, Torino, nedelja ob 15.00

Mancini: Radi bi še podaljšali niz 37 tekem brez poraza
Četverica se pripravlja na finale Lige narodov