Napadalec Manchester Cityja Ferran Torres je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo evropskih prvakov. Foto: EPA
Napadalec Manchester Cityja Ferran Torres je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo evropskih prvakov. Foto: EPA

To je prvi poraz azzurrov po 10. septembru 2018 v Lizboni, ko je bila Portugalska boljša z 1:0 na tekmi Lige narodov.

Na zadnjem medsebojnem obračunu pred današnjim večerom v polfinalu letošnjega evropskega prvenstva so Italijani slavili po enajstmetrovkah in nato tudi osvojili naslov evropskega prvaka.

Selektor Luis Enrique je v začetno postavo uvrstil Gavija. Najstnik ni odigral še niti 300 minut v španskem prvenstvu za Barcelono. Postal je najmlajši nogometaš, ki je zaigral za špansko izbrano vrsto s 17 leti in 62 dnevi.

Torres kronal odlično igro Špancev
Španci so odločno začeli in si v 13. minuti priigrali prvo veliko priložnost. Pablo Sarabia je ušel po levi strani in v kazenskem prostoru zaposlil Mikela Oyarzabala. Njegov strel je v zadnjem trenutku blokiral Alessandro Bastoni.

Leonardo Bonucci je prejel rdeči karton že pred koncem prvega polčasa. Foto: EPA
Leonardo Bonucci je prejel rdeči karton že pred koncem prvega polčasa. Foto: EPA

V 17. minuti so Španci povedli. Na levi strani Leonardu Bonucciju ni uspelo zaustaviti Oyarzabala, ki je z levico poslal natančen predložek pred vrata. Ferran Torres je pritekel in spretno podstavil desno nogo, žoga se je od vratnice odbila v mrežo. Gianluigi Donnarumma je bil nemočen.

Dve minuti zatem je Marcos Alonso streljal v vratnico, odbito žogo pa je Bonucci poslal v kot.

Bernardeschi zadel vratnico
Italijani so se zbrali po pol ure igre. Najprej je Jorginho na desni strani kazenskega prostora našel Federica Bernardeschija, ki je z močnim strelom skoraj presenetil Unaija Simona. Vratarju Španije je uspelo z roko preusmeriti žogo v vratnico. V 35. minuti je iz ugodnega položaja zgrešil Lorenzo Insigne.

Lorenzo Pellegrini je vlil upanje azzurrom. Foto: EPA
Lorenzo Pellegrini je vlil upanje azzurrom. Foto: EPA

Kapetan Bonucci izključen
Tri minute pred odmorom so evropski prvaki doživeli velik šok. Kapetan Bonucci, ki je že imel rumeni karton, je v skoku za žogo s komolcem zadel Sergia Busquetsa v glavo. Sodnik Sergej Karasev je branilcu pokazal drugi rumeni karton in moral je zapustiti zelenico.

Torres zadel še z glavo
V sodnikovem dodatku je Oyarzabal znova podal do Ferrana Torresa, ki je žogo z glavo preusmeril v malo mrežico. Ob odmoru so bili azzurri v izgubljenem položaju.

Azzurri z igralcem manj nemočni
Takoj na začetku nadaljevanja je Roberto Mancini v igro poslal izkušenega branilca Giorgia Chiellinija. Že sredi drugega polčasa je opravil vseh pet menjav. Vstopili so tudi Moise Kean, Manuel Locatelli, Lorenzo Pellegrini in Davide Calabria.

V drugem polčasu so Španci nadzorovali položaj, imeli žogo v svojih nogah in nekaj priložnosti, da prednost še povišajo. Najlepšo je zapravil Oyarzabal v 65. minuti z glavo, ko je za nekaj centimetrov zgrešil vrata.

Na častni tribuni San Sira je bil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: EPA
Na častni tribuni San Sira je bil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: EPA

Pellegrini znižal po protinapadu
Italijani so čakali na napake in jo dočakali sedem minut pred koncem. Po kotu so Španci izgubili žogo, Pau Torres in Yeremy Pino je nista uspela izbiti na sredini igrišča. Federico Chiesa in Lorenzo Pellegrini sta sama pritekla pred vratarja Simona, rezervistu Pellegriniju ni bilo težko žoge potisniti v mrežo.

Na vrsti je bilo še pet minut sodnikovega dodatka, a je Špancem uspelo skriti žogo in Italijani si niso priigrali priložnosti za izenačenje.

V drugem polfinalu se bosta v četrtek v Torinu merili Belgija in Francija. Tekma za tretje mesto bo v nedeljo ob 15.00 v Torinu, finale pa bo isti dan v Milanu ob 20.45.

Luis Enrique navdušen po zmagi nad Italijo

Polfinale, Milano:
Italija – ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Pellegrini 83.; Ferran Torres 17., 45.
RK: Bonucci 42./Italija

Italija: Donnarumma, di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson, Barella (72./Calabria), Jorginho (64./Pellegrini), Verratti (58./Locatelli), Bernardeschi (46./Chiellini), Chiesa, Insigne (58./Kean).

Španija: Unai Simon, Azpilicueta, Laporte, Pau, Marcos Alonso, Koke (75./Merino), Busquets, Gavi (84./Sergi Roberto), Sarabia (75./Gil), Ferran Torres (49./Yeremy Pino), Oyarzabal.

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)


Četrtek ob 20.45 (Torino):
BELGIJA – FRANCIJA


Finale, Milano, nedelja ob 20.45

Tekma za 3. mesto, Torino, nedelja ob 15.00