Sergio Ramos je z bele točke zagotovil Španiji uvodno zmago v kvalifikacijah. Foto: Reuters
Sergio Ramos je z bele točke zagotovil Španiji uvodno zmago v kvalifikacijah. Foto: Reuters

Španci so na Mestalli začeli odločno in povedli po četrt ure igre. Jordi Alba je prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Rodrigo Moreno z volejem zatresel mrežo. Gostje niso našli pravega ritma in vratar Rune Jarstein je preprečil še precej višji zaostanek. V 32. minuti so imeli Norvežani veliko priložnost za izenačenje. Markus Henriksen je ušel španski obrambi in podal pred vrata, kjer Tarik Elyounoussi iz petih metrov ni uspel ukaniti Davida de Gee.

Izbranci Larsa Lagerbäcka so v nadaljevanju zaigrali precej bolj agresivno. V 65. minuti je Inigo Martinez podrl Björna Johnsena in Joshua King je z bele točke izenačil. Šest minut zatem je Havard Nordveit skušal podati nazaj proti Jarsteinu, pritekel je Alvaro Morata in potisnil žogo mimo vratarja, ki ga je podrl v kazenskem prostoru. Sergio Ramos je z enajstih metrov žogo po sredini vrat poslal v mrežo.

Moise Kean je novembra debitiral na prijateljski tekmi proti ZDA, na Dacia Areni pa je odigral prvo kvalifikacijsko tekmo in takoj je zablestel. Foto: Reuters
Moise Kean je novembra debitiral na prijateljski tekmi proti ZDA, na Dacia Areni pa je odigral prvo kvalifikacijsko tekmo in takoj je zablestel. Foto: Reuters

Prvenca Barelle in Keana za "azzurre"
V skupini J so Italijani premagali Finsko z 2:0. Nicolo Barella je v 7. minuti zadel s 25 metrov, v 74. minuti pa je končni izid postavil debitant Moise Kean. 18-letni nogometaš Juventusa je unovčil lepo podajo Cira Immobilija. Deset minut pred koncem je vstopil najboljši strelec Serie A Fabio Quagliarella. 36-letnik je v 85. minuti stresel okvir vrat.

Bosna in Hercegovina je v Sarajevu ugnala Armenijo z 2:1. Zadela sta Rade Krunić v 33. in Deni Milošević v 80. minuti. Henrik Mhitarjan je v sodniškem dodatku z bele točke le zmanjšal zaostanek.

V skupini F je bila Švedska v Stockholmu z 2:1 boljša od Romunije. V prvem polčasu sta zadela Robin Quaison v 33. in Viktor Claesson v 40. minuti. Za Romune je bil uspešen Claudiu Keseru v 58. minuti.

V skupini D sta bili na sporedu dve tekmi, Gruzija je v Tbilisiju izgubila proti Švici z 0:2, Irska pa je v gosteh ugnala Gibraltar z 1:0.


Skupina D:
GRUZIJA - ŠVICA 0:2 (0:0)
Zuber 56., Zakaria 80.

GIBRALTAR - IRSKA 0:1 (0:0)
Hendrick 49.


Skupina F:
ŠVEDSKA - ROMUNIJA 2:1 (2:1)
Quaison 33., Claesson 40.; Keseru 58.

MALTA - FERSKI OTOKI 2:1 (1:0)
Nwoko 13., Borg 77./11-m; Thomsen 98.
RK: Agius 62./Malta
Olsen (Ferski otoki) je v 63. minuti zapravil 11-m.

ŠPANIJA - NORVEŠKA 2:1 (1:0)
Rodrigo 16., Ramos 71./11-m; King 64./11-m

Španija: de Gea, Jesus Navas, Sergio Ramos, Inigo Martinez, Jordi Alba, Parejo /77./Rodrigo Hernandez), Busquets, Dani Ceballos (74./Canales), Rodrigo Moreno, Morata (89./Mata), Asensio.

Norveška: Jarstein, Elabdellaoui, Nordtveit, Ajer, Aleesami, Ödegaard (56./M. Elyounoussi), Henriksen, Selnaes, Johansen (77./Kamara), T. Elyounoussi (55./Johnsen), King.

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija)


Skupina J:
ITALIJA - FINSKA 2:0 (1:0)
Barella 7., Kean 74.

Italija: G. Donnarumma, Piccini, Bonucci, Chiellini, Biraghi (91./Sinazzola), Verratti (85./Zaniolo), Jorginho, Bernardeschi, Barella, Kean, Immobile (80./Quagliarella).

Finska: Hradecky, Granlund (90./Soiri), Toivio, Väisänen, Arajuuri, Pirinen, Lod, Sparv, Kamara, Hämäläinen (70./Lappalainen), Pukki (83./Karjalainen).

Sodnik: Orel Grinfeld (Izrael)

BiH - ARMENIJA 2:1 (1:0)
Krunić 33., Milošević 80.; Mhitarjan 93.

LIECHTENSTEIN - GRČIJA 0:2 (0:1)
Fortounis 45., Donis 80.