Pod vodstvom Zinedina Zidana madridski Real še nikoli ni tako slabo igral v obrambi kot na četrtfinalnem obračunu španskega pokala proti Real Sociedadu. Foto: Reuters
Pod vodstvom Zinedina Zidana madridski Real še nikoli ni tako slabo igral v obrambi kot na četrtfinalnem obračunu španskega pokala proti Real Sociedadu. Foto: Reuters

Medtem ko je na Santiagu Bernabeuu že začela tleti ideja o trojčku lovorik (domače prvenstvo, kraljevi pokal in Liga prvakov), so se sanje sesule kot hišica iz kart.

Kraljevi klub je prvič pod vodstvom Zinedina Zidana prejel štiri zadetke na eni tekmi. Foto: Reuters
Kraljevi klub je prvič pod vodstvom Zinedina Zidana prejel štiri zadetke na eni tekmi. Foto: Reuters

Trojček je preprečila trdoživa ekipa Real Sociedada, ki je sredi Madrida zabila štiri gole in izločila 19-kratne pokalne zmagovalce.

Kraljevi klub je pomagal "uničiti" kar njihov član Martin Ødegaard, ki kot posojen nogometaš igra za baskovski klub iz San Sebastiana.

Ta je zadel v 22. minuti in postavil temelje zgodovinskemu uspehu kluba, ki je v 69. minuti po zadetkih Alexandra Isaka (2) in Mikela Merina vodil že s 4:1. Madridčanom je uspelo do konca tekme zaostanek le še stopiti na -1.

250. Zidanova tekma za pozabo
Veliko kritik bo v prihodnjih dneh na svoj račun slišal Realov trener Zinedine Zidane, ki je na zelenico poslal premešano enajsterico, ta pa naj bi bila po njegovem mnenju dovolj dobra za napredovanje v polfinale. "Mislim, da začetna enajsterica ni bila napačna. Nasprotnik je preprosto igral odlično, in to nas je na koncu stalo mesta v polfinalu. Zdaj smo tukaj. Zmagujemo skupaj in izgubljamo skupaj," je povedal francoski strateg, ki je prav proti Sociedadu na klopi Reala vodil 250. tekmo.

Real Madrid je na večni lestvici zmagovalcev španskega kraljevega pokala tretji, zmagal je 19-krat, nazadnje leta 2014. Rekorder je Barcelona s 30 zmagami, Athletic Bilbao je pokal dvignil 23-krat. Foto: Reuters
Real Madrid je na večni lestvici zmagovalcev španskega kraljevega pokala tretji, zmagal je 19-krat, nazadnje leta 2014. Rekorder je Barcelona s 30 zmagami, Athletic Bilbao je pokal dvignil 23-krat. Foto: Reuters

Visok davek napak v obrambi
Čeprav so na obračunu igrali Sergio Ramos, Toni Kroos, Vinicius jr. in Karim Benzema, so bile napake v obrambi tiste, ki so ekipi iz španske prestolnice spodrezale krila. "V drugem polčasu smo igrali precej bolje kot v prvem. Borili smo se do konca. Tudi ko smo zaostajali z 1:4, smo poskušali vse. Sociedad je igral izjemno, v prvem polčasu je nenehno pritiskal na našo obrambo, s čimer smo imeli veliko težav. Naredili smo tudi kar nekaj napak v obrambi," je še priznal 47-letnik, ki je z Realom kot trener osvojil deset lovorik, od teh kar tri naslove evropskega prvaka med letoma 2015 in 2018. Kraljevi klub je nazadnje španski kraljevi pokal osvojil leta 2014, ko je na Mestalli z 2:1 ugnal Barcelono. Tedaj je tudi nazadnje zaigral v finalu.

Prvič po letu 1955

Real Madrid in Barcelona sta bila izločena iz španskega kraljevega pokala na isti dan prvič po 29. maju 1955, ko je kraljevi klub klonil pred Sevillo, Barcelona pa je izgubila proti Athleticu iz Bilbaa. Oba kluba sta izpadla v polfinalu.

Veselje nogometašev Athletica ob zmagovitem zadetku Inakija Williamsa v 93. minuti obračuna. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Athletica ob zmagovitem zadetku Inakija Williamsa v 93. minuti obračuna. Foto: Reuters

Williams potopil Katalonce
Kmalu zatem se je na San Mamesu začela še zadnja četrtfinalna tekma kraljevega pokala, v kateri sta se pomerila Athletic Bilbao in Barcelona. V prvem polčasu sta bili ekipi precej izenačeni, gostitelji so celo zatresli mrežo, a zadetek Inakija Williamsa ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. V sklepnem delu drugega polčasa je po predložku z desne strani še drugič žogo poslal v mrežo, tokrat je gol obveljal in Barca je bila na kolenih. "Glede na to, kaj vse se nam je dogajalo na gostovanjih, smo naredili korak naprej v smislu, kaj moramo še izboljšati," je takoj po tekmi dejal trener Barcelone Quique Setien.

Setien s predstavo ekipe zadovoljen
61-letni strateg iz Santanderja je utrpel drugi poraz na klopi Barcelone, predtem je bila v španskem prvenstvu z 2:0 boljša Valencia. "Takšen je nogomet. Pride dan, ko zadeneš iz edine priložnosti na tekmi, pride pa tudi dan, ko imaš deset priložnosti, a ti ne uspe zatresti mreže. Za današnji poraz ni razumne razlage," je pojasnil Setien. Dodal je: "Ne vem, kdo bi bil kriv za poraz. Nasprotnik je gol zadel iz nenevarne akcije. Obstajajo stvari, nad katerimi ni mogoče imeti nadzora, in ta je bila ena izmed njih. Vse je šlo dobro, razen končnega rezultata. S trudom in predstavo svojih varovancev sem sicer zelo zadovoljen."

Quique Setien še ni prepričal uspeha lačnih navijačev Barcelone. Ljubitelj šahovskih partij je pred Barcelono vodil Real Betis. Katalonce je vodil na šestih tekmah, dobil je štiri, dvakrat je izgubil tekmo. Za obračun z Athleticom je opravil eno spremembo v začetni enajsterici, ki je začela zadnjo ligaško tekmo proti Levanteju – v napadu je Roberto zamenjal Antoina Griezmanna.  Foto: Reuters
Quique Setien še ni prepričal uspeha lačnih navijačev Barcelone. Ljubitelj šahovskih partij je pred Barcelono vodil Real Betis. Katalonce je vodil na šestih tekmah, dobil je štiri, dvakrat je izgubil tekmo. Za obračun z Athleticom je opravil eno spremembo v začetni enajsterici, ki je začela zadnjo ligaško tekmo proti Levanteju – v napadu je Roberto zamenjal Antoina Griezmanna. Foto: Reuters

Alba ostro nad Abidalove navedbe
Ob porazu je v zadnjem času za slabo voljo na Camp Nouu poskrbel predvsem športni direktor kluba Eric Abidal, ki je pred kratkim izjavil, da se ekipa pod vodstvom nekdanjega trenerja Ernesta Valverdeja ni trudila dovolj in da s 55-letnikom nogometaši niso bili zadovoljni. Lionel Messi je na družbenih omrežjih Abidalove obtožbe hitro zanikal, po izpadu iz kraljevega pokala se je oglasil tudi Jordi Alba. "Po Barceloni ljudje od zunaj nenehno ser**jo, zato menim, da tudi v klubu ne bi smeli sr*ti drug po drugem. Abidal je nekdanji nogometaš, navijači Barcelone ga obožujejo, zagotovo se mora zavedati, kako je v slačilnici in kako se nogometaši počutijo," je po tekmi dejal sedmi sili.

Real Madrid v nedeljo čaka obračun domačega prvenstva v Osasuni, Barcelona bo v Sevilli gostovala pri Real Betisu. Za vodilnim Realom na prvenstveni lestvici po 22 odigranih krogih zaostaja za tri točke.

Sorodna novica Presenečenji v španskem pokalu: kluba iz Baskije izločila Real Madrid in Barcelono