Ronald Koeman ostaja, zdaj pa je glavna naloga Joana Laporte podaljšanje z Lionelom Messijem. Foto: EPA
Ronald Koeman ostaja, zdaj pa je glavna naloga Joana Laporte podaljšanje z Lionelom Messijem. Foto: EPA

"Veseli nas, da so pogovori obrodili sadove in smo našli skupni jezik. Trener je zelo motiviran, za sabo ima leto izkušenj te garderobe, ki jo bomo skušali narediti bolj konkurenčno," je dejal 58-letni Laporta, ki je predsednik (ponovno) postal marca letos. Nemudoma je začel reševati težaven položaj, v katerem se je zaradi nespretnih potez prejšnjega vodstva znašel velikan iz Barcelone.

Sprva se je zdelo, da bo Laporta posegel tudi po trenerski menjavi, a vendar je Nizozemec, ki se v prvi sezoni pri Barci sicer ni proslavil, ostal. Pod njegovo taktirko je klub zasedel tretje mesto v La ligi, v Ligi prvakov pa klonil že v osmini finala. Praktično z vsemi najslovitejšimi tekmeci so imeli Katalonci letos negativen medsebojni rezultat, tolažba pa je na koncu osvojitev kraljevega pokala. Koeman je sicer tudi igral za blaugrano in z zadetkom s prostega strela leta 1992 prinesel prvo evropsko krono.

Laporta, ki je na primer v prvem mandatu pripeljal na Camp Nou Ronaldinha, ustoličil Pepa Guardiolo in poskrbel za zlato ero Barce, je že začel tudi s prenovo moštva. Pošteno je zavihal rokava. Klub sta okrepila prosta igralca Eric Garcia, ki se je vrnil v matični klub, in Sergio Agüero. Oba sta prišla iz Manchester Cityja, iz Betisa pa se je vrnil Emerson, ki je bil zadnji dve sezoni posojen v Sevillo. Laporta upa, da bo kmalu oznanil nove okrepitve, zatem pa verjetno tudi prve odhode. Glede na govorice naj bi bila blizu Nizozemca Memphis Depay in Georginio Wijnaldum, Barca zagotovo namerava kupiti še enega osrednjega branilca, še vedno pa je prva naloga predsednika, da podaljša pogodbo s kapetanom in najboljšim igralcem v zgodovini kluba Lionelom Messijem.