Na 19 tekmah v dresu slovenske reprezentance je Andraž Šporar dosegel dva gola. Foto: Reuters
Na 19 tekmah v dresu slovenske reprezentance je Andraž Šporar dosegel dva gola. Foto: Reuters

“Zelo sem vesel, da sem podpisal s takim klubom. Verjamem, da lahko skupaj dosežemo velike stvari. Jaz sem lev,“ je za klubsko stran zeleno-belih levov povedal Šporar, ki je v dresu novega kluba že poziral na stadionu Joseja Alvaladeja.

Slovan je za Šporarja prejel šest milijonov evrov odškodnine. Kot so zapisali pri Sportingu, so v pogodbo, po kateri bo slovenski reprezentant na leto zaslužil okoli milijon evrov, vključili 60-milijonsko odkupno klavzulo.

Šporar je v letošnji sezoni blestel v dresu Slovana, saj je na 26 tekmah dosegel 20 golov. Pred prihodom v Bratislavo je igral za Basel, ki ga je vmes posodil Arminii Bielefed. Uveljavil se je v dresu Olimpije, igral pa je tudi za Interblock.

Sporting je v portugalskem prvenstvu trenutno četrti. Z 29 točkami za dve zaostaja za tretjim Famalicaom. Benfica, mestni tekmec levov, je v prepričljivem vodstvu z 48 točkami, 41 jih ima Porto. Sporting je lani v državnem prvenstvu zasedel tretje mesto za Benfico in Portom. Benfica je s 37 naslovi najuspešnejši portugalski klub, Porto je bil prvak 28-krat, Sporting pa 18-krat. Ob tem je še 17-krat osvojil pokal, nazadnje lani.

Andraž ni odšel v Sporting kot neka zamenjava, ampak bo tam prvi napadalec, kar je bilo ključno pri odločanju o njegovi prihodnosti. Ta prestop bo Slovanu pomagal v smislu ugleda in položaja v evropskem nogometu.

Ivan Kmotrik

Slovan je tako izpeljal rekorden prestop iz slovaške lige. "Pogajanja so bila zelo težka in dolga, trajala so skoraj mesec dni. Kot sem že rekel, imeli smo še veliko drugih ponudb iz angleške, francoske, škotske lige, arabskega sveta in Kitajske, pa tudi iz španske lige. Cilj je bil prodati igralca za več kot 5,5 milijona evrov, njegovo trenutno vrednost pa sem ocenil med sedem in osem milijonov evrov, kolikor smo tudi želeli zanj," je pojasnil generalni direktor Slovana Ivan Kmotrik.

"Naredili smo največji prestop v zgodovini Slovaške. Fiksni znesek, ki ga bomo dobili takoj, je šest milijonov evrov. Dogovorili smo se tudi za zelo dobre bonuse, zaradi česar je bil znesek prestopa več kot sedem milijonov evrov. Če se bo Andraž v prihodnosti preselil v še močnejšo ligo, bo imel Slovan 10-odstotni delež transfernega zneska, kar lahko pomeni več sto tisoč ali celo milijonov evrov. Verjamemo v Andraža in verjamem, da je ta model v obliki fiksne komponente, bonusa in potencialnega prihodnjega prihodka trenutno najugodnejši," je dodal.