Pokal za zmago v Ligi narodov. Foto: Reuters
Pokal za zmago v Ligi narodov. Foto: Reuters

V Ligi narodov se bodo reprezentance po jesenskem skupinskem delu in pred junijskim sklepnim turnirjem srečale tudi na marčevskih tekmah za napredovanje. Zaradi dodatnih tekem bodo uvrstitve na drugo in tretje mesto v skupinah v Ligi narodov dobile dodatno težo.

Do zdaj je prvo mesto v skupini v posamezni ligi prineslo napredovanje v višjo ligo, zadnje mesto pa je pomenilo nazadovanje v nižji rang tekmovanja. Po novem bodo še dvoboji drugouvrščenih moštev s tretjeuvrščenimi iz višje lige za napredovanje oziroma obstanek.

Kot tretja v skupini Lige B v lanskem tekmovanju si je Slovenija po obstoječem sistemu neposredno zagotovila obstanek v Ligi B, po novem formatu pa bi s to uvrstitvijo morala za obstanek premagati še eno od drugouvrščenih ekip iz Lige C.

V Ligi A se bodo zmagovalci skupin in drugouvrščeni za nastop na sklepnem turnirju na dveh tekmah pomerili v četrtfinalu. Do zdaj so se tja neposredno uvrstili zmagovalci skupin.

Ob tem se število tekem ne bo povečalo, saj bodo reprezentance zaradi tega marca igrale manj prijateljskih srečanj.

Polfinalna para Nizozemska - Hrvaška in Španija - Italija

Sklepni turnir letošnje Lige narodov bo junija na Nizozemskem. Polfinalna para sta Nizozemska - Hrvaška (14. junija v Rotterdamu) in Španija - Italija (15. junija v Enschedeju), je odločil žreb v Nyonu. Tekma za tretje mesto in finale bosta 18. junija.

V kvalifikacijah za EP uvajajo večje število manjših skupin. Reprezentance bodo v prihodnje igrale v 12 skupinah po štiri ali pet reprezentanc. Letošnje kvalifikacije bodo potekale v 10 skupinah po pet ali šest reprezentanc.

V novem formatu se bo na EP neposredno uvrstilo 12 najvišje uvrščenih reprezentanc in šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. V dodatnih kvalifikacijah bodo igrale preostale drugouvrščene ekipe in še nekaj najboljših reprezentanc iz Lige narodov.

Izvršni odbor je še določil, da bo tekma za letošnji evropski pokal namesto v Kazanu v Rusiji odigrana v Pireju. Dvoboj med zmagovalcema Lige prvakov in Evropske lige bo 16. avgusta.