Maribor se še dolgo ne bo pomiril, ker je sodnik ob koncu podaljška zaradi prekrška Guerrica pokazal na belo piko, po strelu s katere je Elšnik odločil pokalno tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor se še dolgo ne bo pomiril, ker je sodnik ob koncu podaljška zaradi prekrška Guerrica pokazal na belo piko, po strelu s katere je Elšnik odločil pokalno tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Elšnik v 130. minuti Olimpiji priboril dvojno krono

Končalo se je s podrtim golom pred južno tribuno in polomljenimi stoli na severni, s pretepanjem in žaljivkami na igrišču in redko videnimi prizori, nevrednimi pokalne lovorike.

Olimpija je pred več kot 9000 gledalci v Celju, ki ga je sinoči zajel močen dež, z 2:1 premagala Maribor in se veselila dvojne krone. To bi moral biti praznik nogometa, a sta ga zaznamovala sporna enajstmetrovka in divjanje navijačev na tribunah (redni del tekme je bil podaljšan za 10 minut), po koncu pa tudi na zelenici, na kateri je morala red delati posebna policijska enota.

Tudi tekma je bila kaotična. Kazalo je, da podaljšek ne bo dal zmagovalca, nato pa je mariborski branilec Ignacio Guerrico podrl Bristrića. Sodnik Bojan Mertik je po daljšem ogledu posnetka (VAR) pokazal na belo piko. Sploh ker se je to dogajalo v zadnjih trenutkih drugega dela podaljška, je odločitev – milo rečeno – sporna. Olimpija je darilo izkoristila, kapetan Elšnik je premagal Juga.

V taboru Maribora so ogorčeni toliko bolj, ker so se zavedali, kako blizu uspehu so bili ob koncu rednega dela tekme, ko je Marko Tolić priboril enajstmetrovko, a jo je z neposrečeno panenko lahkomiselno zapravil. Vidovšek je žogo z lahkoto ujel.

"Sram me je, kam sem pripeljal Iličića"
Na novinarski konferenci se je vse vrtelo okrog druge enajstmetrovke. "Vidim nekatere stvari, ki jih nisem doživel v karieri. Gledaš VAR pet minut, odločiš, da nečesa ni, pa po minuti rečeš, da je. Teh odločitev je toliko v tem času, trpimo pa samo eni. Ne mislim Maribora, ampak slovenski nogomet. Mi od tega živimo, nekdo pa lahko dela, kar želi, brez posledic. Vemo, kakšne kazni bomo dobili, ampak – kazni so samo z ene strani. To, kar smo gledali danes, je odraz in realnost slovenskega nogometa. Mi ga želimo dvigniti, približati Evropi," je na novinarski konferenci bentil Marko Šuler, športni direktor Maribora.

Marko Šuler je bil po tekmi ogorčen:
Marko Šuler je bil po tekmi ogorčen: "Nekdo mora prevzeti odgovornost, ker to, kam gre slovenski nogomet, to ni prava pot." Foto: www.alesfevzer.com

"Oprostite, nimam se za ne vem kaj, ampak vem, kaj delam. Mečemo se na glavo, da pripeljemo Josipa Iličića v slovenski nogomet (Iličić v soboto zaradi poškodbe ni igral; op. a.), mene je sram, kam sem ga pripeljal. Enako za Damirja Krznarja, ki sem ga pripeljal iz Dinama. Sram me je. O čem tu govorimo, kaj gledamo, je to nogomet? To ni prvič, to se dogaja že dolgo časa, ne samo Mariboru, da ne bo tako izgledalo. Živim za nogomet, dajem mu življenje. Kaj boš rekel po taki tekmi igralcem? Če je to samo meni čudno, lahko grem jutri, ampak mislim, da ni. Samo smo tiho, ampak jaz ne bom. Nekdo mora prevzeti odgovornost, ker to, kam gre slovenski nogomet, to ni prava pot. In to se dogaja že vso sezono. Lahko vam povem za dva tedna, kdo bo sodil tekmo Maribora. To ni slučaj. Pa vendarle nisem nor. Ali pa sem vedeževalec. Je to normalno? Ne, stvar ne gre v pravo smer in enako kaže Evropa. In na koncu posledice nosimo tisti, ki od tega živimo. In to gleda javnost, cela Evropa, cel svet."

Matevž Vidovšek:
Matevž Vidovšek: "Pri enajstmetrovki sem dobro predvideval, lahko bi se reklo, da sem naredil domačo nalogo. Pokazali smo, da smo dobra ekipa, da imamo pravi karakter. Mislim, da smo zasluženo zmagali." Foto: www.alesfevzer.com

Elšnik s pulzom kot med spanjem
In zdaj, končno, o zmagovalcih. Timi Max Elšnik pravi, da je junak tekme prej Vidovšek kot on, pred izvajanjem enajstmetrovke pa ni čutil nervoze: "Pulz pri enajstmetrovki je bil minimalen, kot da spim. Iskreno povedano, nisem bil nič živčen. Pomagal mi je tudi Matevž, ki je s tisto obranjeno najstrožjo kaznijo po mojem še večji junak danes kot jaz."

Ocena tekme? "Odprta tekma, mogoče malo več napak, ampak bil je pravi finale. Težko imaš tako tekmo vseh 120 minut pod kontrolo. Važno je, da ko trpimo, trpimo od prvega do zadnjega, tudi fantje, ki pridejo s klopi, vedo, da so pomembni in da lahko na koncu pretehtajo. Izjemen je bil tudi zadetek Justasa Lasickasa, če bi kdo moral staviti, ne bi stavil na to, da bo desni bočni dal gol z levico, ampak se je na najpomembnejši tekmi to zgodilo. Res je ta ekipa izjemna, nikoli v karieri še nisem bil v takšni slačilnici. Vsi so delavci, pridni, se žrtvujejo za druge, ne gledajo le na svojo statistiko."

Vidovšek opravil domačo nalogo
Matevž Vidovšek je z nespametnim prekrškom resda zakrivil enajstmetrovko ob koncu rednega dela, a je napako popravil, pri čemer mu je s slabim strelom "pomagal" tudi Tolić: "Pri enajstmetrovki sem dobro predvideval, lahko bi se reklo, da sem naredil domačo nalogo." In še trener zmajev Albert Riera: "Vedno želim zmagati na pošten način in čutiti ponos ob igri svoje ekipe. Naš pristop je bil bolj previden, v finalu si ne smeš privoščiti, da si v velikem zaostanku, sicer je vse zaman. Vedeli smo, da bomo imeli svoje priložnosti, če bomo držali žogo. Zadovoljen sem, da smo z žogo igrali vedno bolje."

Slavje Olimpije in bes Maribora po finalu pokala