Matjaž Kek se je s slovaško reprezentanco srečal že v kvalifikacijah za SP 2010, tedaj je Slovenija dobila obe tekmi – v Mariboru (2:1) in Bratislavi (0:2). Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek se je s slovaško reprezentanco srečal že v kvalifikacijah za SP 2010, tedaj je Slovenija dobila obe tekmi – v Mariboru (2:1) in Bratislavi (0:2). Foto: www.alesfevzer.com

Po štirih krogih kvalifikacij za SP 2022 varovanci Matjaža Keka ostajajo v igri za nastop v Katarju, saj so le tri točke za vodilnimi Hrvati in Rusi, a po drugi strani je dejstvo, da so do zdaj zbrali zgolj tretjino mogočih točk, toliko kot Maltežani in Ciprčani.

Matjaž Kek videl dobre stvari, a vedno nekaj zmanjka

"Moramo biti objektivni in realni ter ne nakladati in živeti v oblakih. Preveč je bilo stvari, ki niso bile taktično in tehnično dobre, da bi lahko prišli do zmage proti takšni ekipi, kot je Slovaška. Seveda so bili Slovaki premagljivi, lahko bi odločal naključen strel, a so imeli tudi oni svoje priložnosti in dva 'zicerja'. Gotovo nisem zadovoljen z izidom kljub izrazito napadalni postavitvi in naši želji, da bi osvojili tri točke. Mislim pa, da je razplet kar realen. Obe reprezentanci sta imeli priložnosti, ki bi jih lahko realizirali. Lahko bi se prevesilo na eno ali drugo stran. Škoda, da smo v nerodnem trenutku prejeli zadetek, a smo se vrnili. Želja ni sporna, to je bilo v redu," je bila Kekova ocena srečanja, ki se je sinoči v Stožicah končalo z 1:1.

Zadetka s tekme Slovenija – Slovaška

Prepočasni v reakcijah

Slovenski selektor je na zelenico poslal spremenjeno enajsterico z veliko napadalnega potenciala na čelu z mladima Janom Mlakarjem in Benjaminom Šeškom. Videl je tako dobre kot slabe stvari.

"Preveč težav smo imeli predvsem v vezni vrsti, v kateri smo bili ves čas za korak prepozni. Slovaki imajo kakovost, če jim pustiš prostor, znajo to izkoriščati. To se je videlo tudi na tej tekmi. V trenutkih, ko smo bili blizu in jim nismo dovolili, da jim podaje tečejo, pa smo bili videti dobro. Zadnjih 15 minut prvega polčasa je bilo res dobrih. Ko smo igrali hitro, bili agresivni, dobivali dvoboje in odbite žoge, smo jim povzročili kar veliko preglavic. Na splošno pa smo bili prepočasni v reakcijah. V določenih trenutkih je na sredini manjkala energija, ki smo jo imeli ob koncu prvega polčasa. Zamujali smo, zato nismo naredili niti pravega prekrška. Ko smo bili odprti in so bile v drugem polčasu vrste v določenih trenutkih preširoke, je bilo kritično. V zadnjih 20 minutah smo jim dali preveč prostora in bilo je zelo nevarno. Dejstvo je tudi, da je razkorak med tistimi, ki igrajo že nekaj časa, in tistimi, ki so komaj začeli sezono, malo prevelik," je na kratko povzel.

Slovaki so dvakrat zadeli okvir vrat, najprej še pred slovenskim izenačenjem na 1:1, drugič pa na začetku drugega polčasa, a je Jan Oblak na srečo moral samo enkrat pobrati žogo iz svoje mreže. Ob koncu tekme je z glavo nevarno zapretil še pomemben člen milanskega Interja Milan Škriniar.

"Izbor začetne enajsterice je bil delno odvisen tudi od njihovega izjemnega skoka v napadu, kar so pokazali že na evropskem prvenstvu. Imajo višino, Škriniar je zelo neugoden, prav tako Kucka in še nekateri igralci, ki so zelo močni v skoku. Manjka nam agresivnost, da smo blizu, da se tudi 'stepemo', potegnemo malo, da gremo v dvoboje, da jim ne damo prostora. Ne moremo pustiti Škriniarja samega na petih metrih, kot smo ga v drugem polčasu. Tudi zadetek smo dobili iz dvoboja ena na ena. To so napake, ki drago stanejo," je poudaril Kek.

Sorodna novica Stojanović zadel za točko proti Slovakom

Točke manjkajo

Menjave v drugem polčasu niso prinesle bistvenih sprememb. "Celotna ekipa je padla in premalo pritiskala na zadnjo vrsto. Ko so nas nekajkrat izigrali, je prišlo tudi malo strahu in smo raje počakali. Gotovo sem od nekaterih pričakoval več energije in agresivnosti. Vedno nam v nekem trenutku zmanjkata korak ali dva. Ne mislim pa kazati s prstom na nikogar, najprej na sebe, potem se lahko pogovarjamo dalje."

Zahtevni navijači poleg točk pogrešajo tudi igro, ki bi tribune spravila na noge. "Moramo razmišljati o sebi, o kakovosti igre, o odnosu. Ustvariti moramo nekaj, da bomo potem lahko gledali naprej. Fantje so na treningih perfektni, prav tako v pristopu. Na tekmi včasih nekdo odigra boljše, drugič slabše, to je normalno. Jaz moram zadeti, kdo je bolje pripravljen. Treba je samo vztrajati. V vsakem procesu so slabši trenutki, po drugi strani pa že kar nekaj časa nismo izgubili v Stožicah, kar pomeni, da imamo neko kontinuiteto izidov doma. A na veliko tekmovanje se gre samo s točkami, to nam pa manjka. Za uresničitev cilja, za katerega delamo, moramo biti stoodstotni in perfektni."

Benjamin Šeško se je trudil, a dobil premalo uporabnih žog. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško se je trudil, a dobil premalo uporabnih žog. Foto: www.alesfevzer.com

"Šeško je šel na glavo do konca"

Navijače je najbolj razgrel 18-letni Šeško, ki je prejšnji teden z zadetkom in podajo odločilno pripomogel k uvrstitvi Salzburga v Ligo prvakov. Kar nekajkrat so mu začeli vzklikati s tribun. "Ni slučajno, kar se mu dogaja. Vidi se, koliko možnosti v taktičnem in tehničnem smislu ima še za napredek. S svojim odnosom in s tem, ko je šel na glavo do konca, je dvignil občinstvo. Samo na ta način lahko delujemo tudi vsi drugi, vključno z mano. Bilo pa je kar nekaj posameznikov, ki so igrali na zelo visoki ravni. Leo Štulac je gotovo odigral eno izmed najboljših tekem v zadnjem času. Ni tako preprosto igrati proti Hamšiku in Lobotki. Predvsem slednji nam je delal velike težave, to je treba priznati. Slovaška ni tekmec, ki je brez zveze, svoje je pokazala tudi na evropskem prvenstvu," je dejal Kek.

Osmoljenec v slovenski izbrani vrsti je bil Mlakar, ki je v obeh polčasih zapravil po eno lepo priložnost. "Gotovo je tudi on prihodnost slovenskega nogometa. Mora samo delati dalje," je prizanesljivo komentiral selektor.

Na največjem slovenskem stadionu se je zbralo 4034 gledalcev. "Številka je, kakršna je, v teh posebnih razmerah, treba jo je spoštovati. Gotovo so pomagali, bili so glasni in znali so nagraditi naše dobre stvari. Prišlo jih bo tudi sedem, osem ali deset tisoč, ko bo na igrišču vse tako, kot mora biti. Veseli smo, da smo po dolgem času doma igrali pred gledalci. Hvala vsem, ki so prišli in niso ostali na kavču. Na žalost je takšnih še vedno kar veliko, a če bomo mi pravi, bomo tudi njih dvignili, da se bodo sprehodili do Stožic ali Ljudskega vrta. V Split na žalost ne smejo."

Navijači so prvič po novembru 2019 končno lahko znova zasedli tribune na domači reprezentančni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so prvič po novembru 2019 končno lahko znova zasedli tribune na domači reprezentančni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Proti Malti brez Iličića

Še pred torkovim sosedskim derbijem v Dalmaciji bo v soboto v Ljubljani gostovala Malta. Slovenija ne bo mogla računati na kaznovanega Josipa Iličića, vrača pa se Jasmin Kurtić. "Čez tri dni je nova tekma in nova priložnost za točke. Prihaja ekipa, ki je s 3:0 premagala Ciper, ta pa je premagal nas. Mogoče kdo misli, da so tri točke že vpisane, ampak to je treba potrditi na igrišču. Brez vztrajanja ter še večje motivacije in želje ne bo uspeha. Zanimiva bosta tudi druga dva sobotna dvoboja. Po mojem mnenju bo boj v naši skupini odprt še kar nekaj časa, ker se bo težko kdo odlepil."

Malta je z zmago s 3:0 nad Ciprom (od 40. minute je imela igralca več) nadgradila dobre predstave v teh kvalifikacijah. Marca je s Slovaki v Trnavi remizirala z 2:2, potem ko je po 20 minutah vodila že z 2:0, Hrvaška pa je njen odpor na Reki strla šele v zadnje pol ure (3:0). Maltežane od konca leta 2019 vodi nekdanji trener Palerma in selektor italijanske reprezentance do 21 let Devis Mangia.

Oslabljeni Hrvati (med drugim je zaradi poškodbe manjkal kapetan Luka Modrić) so včeraj brez zadetkov remizirali v Moskvi pri pomlajeni ruski reprezentanci, ki jo je prvič vodil novi selektor Valerij Karpin. Priložnosti na obeh straneh ni bilo veliko. V soboto bodo gostovali v Bratislavi.

Celotno novinarsko konferenco Matjaža Keka po tekmi si lahko ogledate v spodnjem videu.