Avstrija je doživela še četrti poraz na osmih tekmah in je ostala brez možnosti tudi za drugo mesto v skupini F, zaradi česar pa je zdaj postala lastnica drugega mesta za dodatne kvalifikacije po zaslugi zmage v svoji skupini Lige narodov. Foto: AP
Avstrija je doživela še četrti poraz na osmih tekmah in je ostala brez možnosti tudi za drugo mesto v skupini F, zaradi česar pa je zdaj postala lastnica drugega mesta za dodatne kvalifikacije po zaslugi zmage v svoji skupini Lige narodov. Foto: AP

V skupini F je Avstrija izgubila pri Danski z 0:1 (Maehle 53.), sočasno pa je Škotska na koncu le prišla do zmage na Ferskih otokih z 1:0 (Dykes 86.).

Danska v Katar, Avstrija v dodatni boj

To pomeni, da so Danci s popolnim izkupičkom osmih zmag in neverjetno razliko v golih 27:0 že uvrščeni na svetovno prvenstvo v Katarju. Škoti so trdno zasidrani na drugem mestu, ki pelje v dodatne kvalifikacije, sočasno pa so Avstrijci z 10 točkami ob zaostanku sedmih točk pred zadnjima dvema krogoma kvalifikacij že ostali brez možnosti za osvojitev drugega mesta.

Sorodna novica Gnezda Čerin: Na dobrih stvareh graditi za prihodnost

Avstriji kot zmagovalki ene izmed skupin drugega razreda Lige narodov tako dokončno pripada mesto v dodatnih kvalifikacijah za nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu.

Žreb eno mesto zagotovil skupini E

Drugo dodatno mesto v kvalifikacijah za zmagovalce skupin Lige narodov bo namreč v vsakem primeru pripadlo tretjeuvrščenemu iz zdajšnje kvalifikacijske skupine E. Trenutno je to Wales, ki pa je z 11 točkami izenačen z drugo Češko. Na vrhu je Belgija s 16 točkami, ki je prav tako zmagala v Ligi narodov kot omenjeni reprezentanci.

Marca trije kvalifikacijski turnirji četverice

Sorodna novica Kek: Ne smemo kazati s prstom 14 dni na enega, 14 dni pa na drugega

Iz evropskih kvalifikacij za SP 2022 se neposredno v Katar uvrsti 10 zmagovalcev iz desetih kvalifikacijskih skupin. Deset drugouvrščenih in omenjena Avstrija ter Wales/Češka/Belgija pa bodo igrali dodatne kvalifikacije. Iz treh turnirjev četverice se bodo na svetovno prvenstvo prebili le zmagovalci. Polfinalne tekme bodo 24. in 25. marca, finalne pa 28. in 29. marca.

Med 14 zmagovalci posameznih skupin zadnje Lige narodov je bila Slovenija uvrščena na deveto mesto. Pred Slovenijo je še Madžarska, ki pa se lahko do dodatnih kvalifikacij prebije zgolj prek zdajšnje skupine in nič več po zaslugi zmage v LN-ju.

Slovencem preostaja le naslednja Liga narodov

16. decembra se bodo ob 18.00 v Montreuxu v Švici žrebale skupine za naslednjo izvedbo tekmovanja, ki se je ravno v nedeljo sklenilo z zmagoslavjem Francije. Slovenija si je kot zmagovalka v svoji skupini pred letom dni priigrala napredovanje v drugo ligo, v kateri bo del četrtega bobna skupaj s preostalimi zmagovalkami iz tretje lige.

Morebitni tekmeci Slovenije v Ligi narodov 2023

Liga B 2023

Prvi boben: Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina, Islandija.
Drugi boben: Finska, Norveška, Škotska, Rusija.
Tretji boben: Izrael, Romunija, Srbija, Irska.
Četrti boben: Slovenija, Črna gora, Albanija, Armenija.

Ker bo svetovno prvenstvo v Katarju prihodnje leto potekalo med 21. novembrom in 18. decembrom, se bo naslednja Liga narodov izvedla že pred svetovnim prvenstvom. Kar štiri tekme se bodo odigrale med 2. in 14. junijem, preostali dve tekmi pa med 22. in 27. septembrom.

A Uefa še ni razkrila, kakšna bo formula oziroma nagrada in dodatna pot na Euro 2024 za najboljše v novi izvedbi tretjega reprezentančnega tekmovanja. Zagotovo pa bo Liga narodov tudi v prihodnje prinašala rezervno možnost za dodatne boje za preboj na velika reprezentančna tekmovanja.