Srečko Katanec uživa veliko podporo javnosti, Stožice bodo na tekmi proti BiH-u polne. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec uživa veliko podporo javnosti, Stožice bodo na tekmi proti BiH-u polne. Foto: Aleš Fevžer

Poglejte seznam - Džeko, Ibišević, Lulić, Pjanić, Misimović, da ne naštevam drugih. Res je huda. Moramo se zavedati, da igramo z reprezentanco, ki je skupaj že 7-8 let. Bral sem tudi že o tem, da imamo na papirju boljšo ekipo od njih, a vam povem, da je nimamo. To pa še ne pomeni, da na tekmi ne bo drugače. Poizkušal bom narediti vse, da bo tako.

Selektor Katanec o "hudi" Bosni in Hercegovini.
Milivoje Novakovič
Kot je bilo dogovorjeno, se MIlivoje Novaković še ne vrača v reprezentanco, dokler ne bo imel kluba in bil seveda v ustrezni formi. Foto: MC NZS.si/Taka
Aleksandar Rajčević (Maribor)
26-letni Koprčan Aleksander Rajčević je bil že na širšem seznamu za SP v Južni Afriki, a je takrat odpadel med prvimi, kasneje pa kljub statusu najboljšega branilca slovenske lige ni več dobil priložnosti v reprezentanci. Foto: BoBo
Katanec objavil seznam igralcev za BiH

(Ne)pričakovano velikih sprememb v izbrani vrsti Slovenije ni! "Na koncu koncev verjetno koga nisem poklical, ki bi morda bil z nami, a ga nisem imel priložnosti videt. Akcija bo zelo kratka, dva treninga bomo naredili in odigrali tekmo," je Katanec posvaril pred tem, da bi prvemu njegovemu izboru dajali preveliko težo.

"Ta spisek ni dokončen, normalno - to je le ena prijateljska tekma. Če kdo ni bil poklican, potem ni rečeno, da ne bo dobil priložnosti na naslednji tekmi," je še poudaril 49-letni Ljubljančan, ki se je po 10 letih in pol vrnil na klop Slovenije.

Selektor več z novinarji kot z izbranci
"Najbolj je važno, da začnemo delati in da vidim, kako se obnašamo na treningih ter izven treningov. Več se družim z vami, kot da bi delal," je dejal selektor, ki je priznal, da komaj čaka, da vidi fante v živo in se manj pogovarja z novinarji. Zaradi pomanjkanja časa kakšnih velikih sprememb ne bo niti v sistemu igre. Kdo bo novi kapetan, potem ko je postalo znano, da si Katanec želi kapetanski trak zaupati igralci v polju in ne vratarju? "To boste izvedeli pred tekmo," je bil kratek Katanec.

Po letu dni vrnitev Ilića, med člani tudi Lazarević

V primerjavi z zadnjim spiskom Slaviše Stojanovića za novembrsko prijateljsko tekmo z Makedonijo se med vratarje kot tretji čuvaj mreže vrača Vid Belec, med branilci sta znova Boštjan Cesar in Branko Ilić, v vezni liniji sta tu spet Armin Bačinović in Aleksander Radosavljević, v napadu pa sta mesto dobila Valter Birsa in Dejan Lazarević. Novinec na seznamu je le branilec Maribora Aleksander Rajčević, po dobrem letu je med člani tudi Lazarević.

Četverica Cesar, Birsa, Radosavljević in Belec se je udeležila velike večine "Slavetovih" zborov in veljajo za standardne reprezentante. Lazarević je medtem zaradi prednostnega igranja za mlado reprezentanco za člane zaigral le na tekmi proti ZDA. Med povratniki je bil najdlje odsoten Ilić, ki ga Stojanović po februarski tekmi s Škotsko v letu 2012 ni več klical v reprezentanco.

Cvijanović prijetno presenečenje Skopja
Na seznamu so tudi trije igralci slovenskega prvaka Maribora, ki bodo sicer sredi priprav, kar je nekoliko v nasprotju s prejšnjo napovedjo Katanca. Nekdanji reprezentant Jugoslavije in Slovenije je zato povabilo trojice "vijoličastih" podrobneje obrazložil: "Darko Milanič mi je dal nekaj informacij, kdo je specifičen po konstituciji, kdo je lahko prej v formi, kdo lažje prenaša napore na začetku priprav in podobno. Rajčevića sem videl na tekmah Evropske lige, Cvijanovića pa sem videl na prijateljski tekmi z Makedonijo, kjer me je prijetno presenetil. Mislim, da potrebujemo igralce takšnega kova."

Oblak ostaja prvi vratar mlade reprezentance
Marsikdo je pričakoval, da bo med vratarje vpoklican tudi Jan Oblak, a glede na to, da prvi vratar Samir Handanović kljub odvzemu kapetanskega traku ni sporen, je logično, da ostaja perspektivni čuvaj mreže v mladi reprezentanci, s katero lahko odigra še en kvalifikacijskih ciklus. Za nameček Slovenijo U-21 čaka 6. februarja prijateljska tekma na Portugalskem, kjer si 20-letni Oblak tudi služi kruh.

Osmerica izgubila reprezentančni status
V primerjavi z reprezentanco, ki je v Skopju izgubila z Makedonijo 3:2, kar je posledično pripeljalo do odhoda Stojanovića s klopi Slovenije, ni v Katančevem kadru branilcev Gregorja Balažica, Aleša Mejača in Dejana Kelharja, vezistov Roka Elsnerja, Aleša Mertlja in Mirnesa Šišića ter napadalcev Roberta Berića in Nejca Pečnika.

Slovenija se bo na tekmi z BiH-om, ki jo bodo sodili Čehi Peter Kralovec, Martin Wilczek in Antonin Kordula, prvič predstavila pod vodstvom novega selektorja. To bo tudi edina pripravljalna tekma pred 22. marcem in nadaljevanjem kvalifikacij proti Islandiji. V boju za SP 2014 Slovenija v skupini E po štirih odigranih krogih s 3 točkami zaseda šele predzadnje, 5. mesto.

Trenutno na voljo le družinski sektor
NZS je potrdila, da so zaradi velikega zanimanja za tekmo Slovenija - BiH trenutno na voljo samo vstopnice za družinski sektor. Bodo pa na Brnčičevi 41g preverili naročene vstopnice za organizirane navijače in "nogometno družino", tako da se lahko pričakuje sprostitev enega dela običajnih vstopnic.

Seznam 23 reprezentantov za tekmo proti BiH-u:

Vratarji (3):
Handanović Jasmin, Maribor (SLO)
Handanović Samir, Inter (ITA)
Belec Vid (Inter)
Branilci (8):
Brečko Mišo, Köln (NEM II)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Anorthosis (CIP)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Maroh Dominic, Köln (NEM II)
Rajčević Aleksander, Maribor (SLO)
Struna Andraž, Cracovia (POL II)
Šuler Marko, Legia Varšava (POL)

Vezisti (8):
Bačinović Armin, Hellas Verona (ITA II)
Cvijanović Goran, Maribor (SLO)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kampl Kevin, Salzburg (AVT)
Kirm Andraž, Groningen (NIZ)
Krhin Rene, Bologna (ITA)
Kurtić Jasmin, Palermo (ITA)
Radosavljević Aleksander, Venlo (NIZ)
Napadalci (4):
Birsa Valter, Torino (ITA)
Dedić Zlatko, Bochum (NEM II)
Lazarević Dejan, Modena (ITA II)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)

Poglejte seznam - Džeko, Ibišević, Lulić, Pjanić, Misimović, da ne naštevam drugih. Res je huda. Moramo se zavedati, da igramo z reprezentanco, ki je skupaj že 7-8 let. Bral sem tudi že o tem, da imamo na papirju boljšo ekipo od njih, a vam povem, da je nimamo. To pa še ne pomeni, da na tekmi ne bo drugače. Poizkušal bom narediti vse, da bo tako.

Selektor Katanec o "hudi" Bosni in Hercegovini.
Katanec objavil seznam igralcev za BiH