Slovenke so trenutno 28. reprezentanca v Evropi. Tako kot v Velenju so tudi v Moskvi z Rusijo izgubile z 1:0.  Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so trenutno 28. reprezentanca v Evropi. Tako kot v Velenju so tudi v Moskvi z Rusijo izgubile z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

Rusinje so tako dva kroga pred koncem kvalifikacij Slovenkam na drugem mestu skupine A pobegnile na +3, ob tem pa imajo še tekmo manj. Poleg tega je Rusija z 1:0 dobila tudi prvo medsebojno srečanje v Velenju. Daleč spredaj so evropske prvakinje Nizozemke, ki še niso oddale točke in so že uvrščene na prvenstvo stare celine.

Selektor Borut Jarc pogrešal Matejo Zver
Selektor Borut Jarc, ki je med drugimi zaradi bolezni pogrešal Matejo Zver, je tekmo v Moskvi začel s postavo Zala Meršnik, Sara Agrež, Špela Rozmarič, Lana Golob, Kaja Eržen, Kaja Korošec, Dominika Čonč, Nina Predanič, Pamela Begič, Špela Kolbl in Lara Prašnikar. V nadaljevanju pa sta dobili priložnost še Sara Makovec in Zala Kuštrin.

Nogomet: Slovenke tesno izgubile v Moskvi

Srečanje v 74. minuti odločila Nelly Korovkina
V prvem polčasu ni bilo zadetkov. Slovenke so bile povsem enakovredne domači vrsti. V drugem polčasu so Rusinje počasi prevzemale pobudo in v 68. minuti je bilo precej vroče pred slovenskimi vrati, a je ostalo pri 0:0. Zato pa so domačinke povedle v 74. minuti, ko je v bližini gola sama ostala Nelly Korovkina in ukanila Meršnikovo. V 81. minuti so gostiteljice zapravile še eno lepo priložnost, dobro je posredovala Meršnikova.

Slovenija čez štiri dni v Estoniji
Ob porazih z Rusijo, ki sta močno poslabšala možnosti Slovenk za želeno drugo mesto v skupini, imajo Slovenke sicer še zmagi proti Kosovu (5:0, 3:0), zmagi proti Turčiji (6:1, 3:1) ter poraza proti Nizozemski (2:4, 1:4). Slovenke bodo čez štiri dni gostovale v Estoniji, proti kateri bodo 1. decembra v Kopru tudi končale kvalifikacije.

Jarc: Kapo dol našim puncam
"To je bila zelo težka in borbena tekma. Obe ekipi sta odigrali zelo taktično in disciplinirano. O zmagi so odločale nianse, žal se je tehtnica prevesila na stran Rusije. Mi gremo svojo pot naprej, jutri je nov dan. Te kvalifikacije želimo končati, kot smo začrtali plan. Imeli bomo kako točko manj, ker smo v Rusiji izgubili. Tudi z obilo smole, saj je zbolela Mateja Zver, ki ima angino. Če bi jo imeli na voljo, bi imeli še boljše izhodišče pred današnjim srečanjem. Sicer pa kapo dol našim puncam. Odločno in odlično so predstavile Slovenijo in ženski nogomet v Sloveniji. Ruski reprezentanci pa želim veliko uspeha v nadaljevanju," je po tekmi povedal Jarc.

Prvenstvo med 6. in 31. julijem 2022 v Angliji
Na evropsko prvenstvo se neposredno uvrstijo vse zmagovalke devetih skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih bo nastopila v dodatnih kvalifikacijah. Zaradi prestavitve moškega Eura 2020 na poletje 2021 se je posledično za eno leto zamaknilo tudi žensko evropsko prvenstvo, ki bo tako med 6. in 31. julijem 2022 v Angliji.


KVALIFIKACIJE ZA EP 2021 (Ž)

SKUPINA A

RUSIJA – SLOVENIJA 1:0 (0:0)
Korovkina 74.

TURČIJA – KOSOVO 0:0
NIZOZEMSKA – ESTONIJA 7:0 (4:0)

Torek, 27. oktobra, ob 18.00:
ESTONIJA – SLOVENIJA

Lestvica:                           
NIZOZEMSKA         8  8 0 0 36:3  24
RUSIJA             7  5 0 2 14:3  15
SLOVENIJA          8  4 0 4 20:12 12
KOSOVO             7  3 1 3  6:14 10
TURČIJA            7  0 2 5  2:22  2
ESTONIJA           7  0 1 6  1:25  1

Zmagovalec skupine se uvrsti na EP v Angliji, drugouvrščena reprezentanca pa najmanj v dodatne kvalifikacije.