Matjaž Kek bo imel precej časa za premlevanje in iskanje rešitev. Foto: BoBo
Matjaž Kek bo imel precej časa za premlevanje in iskanje rešitev. Foto: BoBo

"Veliko je bilo dobrih stvari, veliko pa tudi začetniških napak," je dogajanje v Varšavi po porazu s 3:2 strnil Matjaž Kek. Slovenija se je dvakrat vrnila po zaostanku, obakrat po lepem sodelovanju Josipa Iličića in Tima Matavža, ki je le dočakal prvi nastop v kvalifikacijah za Euro 2020 in ga odlično izkoristil. Najprej je zabil gol po lepi podaji Iličića in mu nato vrnil uslugo pri izenačujočem zadetku za 2:2.

Pogovor z Matjažem Kekom po koncu kvalifikacij

A to sta bili poleg ene izvrstne obrambe Jana Oblaka tudi najbolj svetli slovenski točki v sivem varšavskem večeru. Kek je igro svojih varovancev videl kot odsev vsega, kar se je dogajalo v teh kvalifikacijah.

"Drugi in tretji gol se ne bi smela zgoditi. Na tej ravni se pač kaznujejo izgubljene žoge v nevarnih conah. Čeprav smo menjali, štirje igralci so bili drugi kot v Ljubljani, smo se zaradi neodločnosti spravljali v takšne težke položaje," je bil pred kamerami TV Slovenije vidno razočaran Kek, ki mu je uspelo po obupnem obdobju Tomaža Kavčiča popeljati reprezentanco do štirih zmag, vendar se četrto mesto v eni najslabših, če ne celo najslabši skupini, ne more označiti drugače kot neuspeh.

Oblak: Naredili smo korak naprej v teh kvalifikacijah

Medtem ko pol Evrope slavi odhod na evropsko prvenstvo, še 16 reprezentanc pa upa na marčevski preboj na Euro 2020 skozi končnico Lige narodov, je Slovenija pristala v zadnji tretjini nastopajočih.

Da gre za enega najslabših ciklusov v slovenski nogometni zgodovini, pričajo tudi številke. Odkar Slovenija igra v kvalifikacijah, sta bila v skupini s po šestimi ekipami točkovno slabša le dva ciklusa. V kvalifikacijah za SP 2006 je Slovenija pod vodstvom Braneta Oblaka zbrala 12 točk, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 1996 pa so slovenski nogometaši pod Zdenkom Verdenikom osvojili 11 točk.

Slovenci za konec tesno izgubili na Poljskem

Če izvzamemo prijateljske tekme, se novi tekmovalni ciklus za slovenski nogomet začenja septembra prihodnje leto, ko se začne druga sezona v Ligi narodov. Slovenija bo po preureditvi tekmovanja igrala v skupini C, čeprav je lani izpadla v skupino D.

Kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje ‒ svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022 ‒ se bodo začele marca 2021. Iz Evrope bo na tekmovanje najboljših reprezentanc na svetu potovalo 13 moštev.

Analiza drugega polčasa tekme Poljska - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Poljska - Slovenija