Španke so bile po drugem golu kot v transu. Foto: Reuters
Španke so bile po drugem golu kot v transu. Foto: Reuters

Španke so s tem dosegle svoj največji uspeh, saj bodo prvič igrale v velikem finalu. V nedeljo se bodo v Sydneyju pomerile z zmagovalkami srednega polfinala med Avstralijo in Anglijo. Tudi to tekmo si boste lahko ogledali v prenosu na TV Slovenija 2 in naši spletni strani. Švedinje so že petič igrale v polfinalu in ostajajo pri eni sami zmagi – leta 2003 so nato izgubile finale proti Nemčiji.

Strel Albe Redondo v 70. minuti. Foto: Reuters
Strel Albe Redondo v 70. minuti. Foto: Reuters

Prvi polčas ni postregel prav z veliko priložnostmi. Španke so bile več pri žogi (razmerje posesti 62 – 38 odstotkov), a tega niso znale pretvoriti v konkretnejše napade. Na drugi strani pa so Švedinje v 42. minuti poskrbele za edini strel v okvir vrat. Gun Nathalie Bjorn je na desni strani kazenskega prostora ukradla žogo, jo poslala na drugo stran vrat, kjer je s prve iz bližine udarila Fridolina Rolfo, a je bila španska vratarka Catalina Coll na pravem mestu.

Španke so imele imenitno priložnost v 70. minuti, ko je Alba Redondo vtekla v prazen prostor, sprožila strel in padla, pred golovo črto je žogo rešila Salma Paralluelo in jo poslala nazaj v polje. Redondo je bila še vedno na tleh, žogo je sprožila z levo nogo in za las poslala mimo vrat.

Najprej je zadela rezervistka Paraulluelo
Prvi gol je padel v 81. minuti, ko je bila natančna prav Paralluelo. 19-letnica, ki je v igro vstopila v 57. minuti, je z desetih metrov močno udarila in žogo poslala v levi kot vratarke Zećire Mušović. To je bil za Paralluelo že osmi gol v reprezentančnem dresu.

Natančni strel Salme Paralluelo

Akcija dveh rezervistk
Švedinje so izenačile v 88. minuti, ko sta akcijo sestavili dve rezervistki. Predložek je z glavo ukrotila Lina Hurtig, jo poslala na levo stran, kjer je udarila Rebecka Blomqvist in v delirij spravila navijače rumenih.

Blomqvist vrnila Švedinjam upanje

A slavje ni trajalo prav dolgo, saj so Španke minuto pozneje dosegle nov vodeči zadetek. Kot je izvajala Teresa Abelleira, na robu kazenskega prostora je lepo našla Olgo Carmona, ta je sprožila močan strel, žoga se je rahla vzpenjala, vratarka se je je za las dotaknila, a žoga je vseeno zadela prečko in se od nje odbila v mrežo.

Fantastični gol Carmone

Sodnikov dodatek je trajal kar sedem minut, a mreži se nista več zatresli.


Polfinale, Auckland:
ŠPANIJA − Švedska 2:1 (0:0)
43.217; Paralluelo 81., Carmona 89.; Blomqvist 88.

Španija: Cata Coll, Batlle, Paredes, Codina, Olga, Aitana, Teresa, Alexia (57./Salma), Redondo (73./Eva Navarro), Jenni, Mariona (95./Esther).

Švedska: Mušović, Björn, Ilestedt, Eriksson, Andersson, Angeldahl, Rubensson (87./Hurtig), Rytting Kaneryd (77./Schough), Asllani, Rolfö, Blackstenius (77./Blomqvist).

Sodnica: Edina Alves Batista (Brazilija)


Sydney, sreda ob 12.00:
AVSTRALIJA − ANGLIJA

V soboto ob 10.00 bo v Brisbanu tekma za tretje mesto, v nedeljo ob 12.00 pa v Sydneyju še veliki finale.

Kapetanka Olga Carmona z izjemnim strelom popeljala Španke v finale