Tim Matavž je v nedeljo sploh prvič v karieri nosil kapetanski trak, a se končalo z nesrečno in težko poškodbo, zaradi katere je vprašanje, ali se bo še vrnil na zelenice pred koncem sezone. Foto: Twitter/@MijnVitesse
Tim Matavž je v nedeljo sploh prvič v karieri nosil kapetanski trak, a se končalo z nesrečno in težko poškodbo, zaradi katere je vprašanje, ali se bo še vrnil na zelenice pred koncem sezone. Foto: Twitter/@MijnVitesse
Tim Matavž na tekmi z Laziom
29-letni slovenski napadalec je v dobrem letu oz. natančneje v 14 mesecih igranja za Vitesse na 52 uradnih tekmah za Arnhemčane dosegel kar 24 golov, s čimer je bil z naskokom prvi strelec rumeno-črnih. V letošnjem prvenstvu je za trenutno 7. Vitesse Matavž prispeval polovico (pet) vseh golov moštva. Foto: Reuters
Jasmin Kurtić
Jasmin Kurtić se je na četrtkovi tekmi SPAL - Sassuolo poškodoval, prišlo je do zloma podlahtnice pri levem komolcu. V petek je bil slovenski vezist že operiran, šele po kontrolnem pregledu 8. oktobra pa bo znana časovnica okrevanja. Foto: EPA
Josip Iličić se je po zahtevni in dolgotrajni infekciji ob vrnitvi na treninge hitro znašel že v igri, a očitno prehitro, saj zdaj pri Atalanti priznavajo, da še zdaleč ni stoodstoten, zaradi česar ostaja vprašljiv za oktobrski tekmi Slovenije. Foto: EPA
Jan Oblak
Daleč najbolj odmeven nogometni nastop zadnjega tedna je seveda imel Jan Oblak, ki je bil zvezda remija na madridskem derbiju. Sprva je sicer imel "Karius" trenutek, a se je v nadaljevanju odkupil, vrhunec pa je bila obramba Asensiu. Po večini izborov je bil Škofjeločan vsaj najboljši pri Atleticu, če ne skupaj s Thibautom Courtoisom najboljši mož "El Madrilena". A kot sta Oblak in NZS sporočila, se bo najboljši slovenski nogometaš v reprezentanco vrnil šele marca prihodnje leto ... Foto: Reuters

Hud udarec tako za nizozemskega prvoligaša Vitesse, katerega prvi in osrednji napadalec je Matavž, kot za reprezentanco Slovenije, kjer bi bil verjetno na oktobrskih in novembrskih tekmah Lige narodov bolj v ospredju kot septembra, ko je proti Bolgariji in Cipru zbral vsega 17 minut igre. Druga slaba zdravstvena novica za selektorja Tomaža Kavčiča v tednu dni, saj je bil v petek iz Italije obveščen, da si je komolec zlomil Jasmin Kurtić (SPAL), zaradi katere Belokranjca prav tako ne bo med kandidati za oktobrski tekmi proti Norveški in Cipru. Po poletni bolezni je vprašljiva tudi pripravljenost Josipa Iličića, o katerem je njegov trener pri Atalanti Gian Piero Gasperini dejal: "Za Iličića pripravljamo posebne priprave, še vedno ima težave."

Tomaž Kavčič, ki je v vlogi selektorja Slovenije na petih tekmah kar štirikrat izgubil in dobil le eno prijateljsko tekmo, bo v sredo opoldne v središču Ljubljane objavil oktobrski reprezentančni seznam za omenjeni tekmi v Oslu (13. oktobra) in Ljubljani (16. oktobra).


Zlomljena leva mečnica že operirana
Matavž se je poškodoval v 72. minuti po dvoboju z branilcem Feyenoorda Ericom Botteghinom, z igrišča so ga odnesli na nosilih, pri čemer so mu nasprotniki in 45 tisoč gledalcev na polnem stadionu v Rotterdamu z aplavzom zaželeli čim hitrejše okrevanje. Vendar je bilo že po počasnih televizijskih posnetkih, Matavževem obrazu, odzivih nogometašev na zelenici in vedenju reševalcev očitno, da gre za težjo poškodbo. Vitesse je v nedeljo pozno zvečer potrdil, da gre za zlom noge – natančneje si je zlomil levo mečnico, zaradi česar je bil v ponedeljek že operiran v bolnišnici Rijnstate, v tem koledarskem letu pa 29-letni Šempetrc ne bo več igral, pod vprašanjem pa je tudi drugi del sezone v letu 2019.

Branilec sprva sploh ni opazil poškodbe
"Zgodila se je huda smola, saj se ga sploh nisem dotaknil. Bil sem šokiran, saj sprva sploh nisem opazil, da bi bilo tako hudo z njim. Sploh nisem mogel verjeti, kaj se mu je zgodilo. Želim mu čim hitrejšo vrnitev,"
je za televizijo RTV Rijmond dejal šokirani Botteghin. Podobno pa si želi tudi sloviti kapetan Feyenoorda Robin van Persie, ki je sicer odločil dvoboj v zadnjih minutah, v sodnikovem dodatku pa si je prislužil še izključitev.

Slucki: Tim je naš najboljši napadalec
Trener Vitesseja sloviti ruski trener Leonid Slucki po hudi poškodbi dolgoletnega slovenskega reprezentanta ni skrival žalosti. "To je grozen udarec za nas. Tim je naš najboljši napadalec," je dejal ruski strateg za FOX Sports. Kako Slucki in soigralci cenijo na Nizozemskem dobro uveljavljenega nogometaša, potrjuje to, da je prav ob gostovanju pri Feyenoordu Matavž prvikrat nosil kapetanski trak Vitessa.

Tim Matavž je s 7 goli na 11 tekmah prvi strelec Vitessa (pet v Eredivisie, dva v kvalifikacijah Evropske lige), s čimer je drugi najbolje razpoloženi slovenski nogometaš na tujem, pri čemer v primerjavi z Andražem Šporarjem (13 golov na 14 tekmah za Slovan Bratislavo) igra v neprimerno močnejšem ligaškem tekmovanju: Eredivisie iz Nizozemske je 11. najmočnejše prvenstvo Evrope, Fortuna liga iz Slovaške pa je na Uefini lestvici nacionalnih tekmovanj na 31. mestu oz. celo mesto za slovensko Prvo ligo.

Najboljši predstavi preteklega tedna pripadli Kamplu
Prav Šporar je na Slovaškem dosegel nov, že 8., prvenstveni gol, in pomagal Slovanu Bratislavi, da se je še bolj utrdil na vrhu lestvice. V preteklem tednu je velika večina reprezentantov imela dvojni program, najprepričljivejši igri pa je pokazal Kevin Kampl (po WhoScoredu je bil dvakrat ocenjen s 7,5). Na sredini rdečih bikov iz Leipziga je ujel prav formo in s svojimi natančnimi podajami razvijal igro ter imel vidno vlogo pri dveh ligaških zmagah. Pri uspehu pri Hoffenheimu je navsezadnje KK44 izjemno podal za drugi gol Yussufa Poulsena, ki se je na koncu izkazal za zmagovitega.

Grd zlom noge za Tima Matavža

Štulac ustavil Zajca, sledila je akcija za zmagoviti gol Gervinha (pozneje pa vratnica Zajca)

V Serii A je ob kopici Slovencev, ki igrajo oz. vsaj sedijo na klopi, neizbežno, da se skorajda v vsakem krogu pomerita dva rojaka. Nedeljski dvoboj Parme in Empolija je prinesel soočenje Lea Štulca in Mihe Zajca, dveh mlajših vezistov, prvega obrambnega, drugega napadalnejšega, ki sta prihodnost in že sedanjost slovenske reprezentance. Po najslabši predstavi med tednom pri Napoliju, kjer pa je odpovedala celotna zasedba Parme, je Štulac nadaljeval, kjer je končal po soočenjih z Juventusom in Interjem. Dominiral je na sredini in poskrbel za ključno blokirano/prestreženo podajo Zajca, iz katere se je razvila akcija za zmagoviti gol Gervinha. Ob tem je 24-letni Koprčan uspešno oddal vseh 20 podaj, kar je prvi 100-odstotni podajalski izkupiček sezone v Serii A med igralci, ki so skušali podati vsaj 10-krat. Na drugi strani Miho Zajca pri Empoliju še naprej spremlja smola, saj je v 44. minuti znova stresel le okvir vrat (od 1:34) in je kljub novim šestim poskusom strelov še naprej brez gola v novi sezoni. 24-letni Šempetrc je v Serii A na šsetih tekmah sprožil že 24 strelov.

Obramba Oblaka na madridskem derbiju

Obramba Asensiu, ena izmed šestih, s katero je Jan Oblak omogočil Atleticu, da je remiziral pri Realu. A če Škofjeločan navdušuje rdeče-beli del španske prestolnice in je njegova poteza obkrožila svet v poročilih o obračunu dveh najboljših evropskih moštev, je tu tudi reprezentančna zgodba, kjer se je Oblak zaradi poškodbe rame odpovedal branjenju v Ligi narodov.

Poplatnik s prvencem odprl sezono v Indiji

Nekdanji napadalec Triglava Matej Poplatnik je ob krstnem nastopu v 1. krogu nove sezone Super lige dosegel prvi gol za Keralo Blasters, ki je Atletico de Kolkato premagala z 2:0. Slaviša Stojanović je dal drugega, a ne nekdanji selektor (mimogrede z Levskim po zmagi na derbiju s CSKA-jem vodi v Bolgariji), temveč napadalec iz Srbije. Karalo in Poplatnika sicer trenira nekdanji angleški vratar David James, Blasters pa so odigrali otvoritveno tekmo 10-članskega prvenstva, v katerem nastopa nekaj v Evropi znanih imen (Tim Cahill), predvsem pa imajo klubi partnerje med evropskimi velikani.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Tomaža Kavčiča za Bolgarijo in Ciper (26)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Vid BelecSampdoria (ITA)Cagliari - Sampdoria 0:0
Sampdoria - SPAL 2:1
/
/
obakrat na klopi, še čaka prvo klubsko tekmo sezone
Aljaž IvačičOlimpijaOlimpija - Gorica 2:2
Olimpija - Krško 1:1

vso tekmo

2 obrambi
3 obrambe
Matic KotnikPanionios (GRČ)Apolon - Panionios 0:2vso tekmoprvič začel tekmo v sezoni, 1. nepremagan
BRANILCI (9)
Jure BalkovecVerona (ITA II)Verona - Spezia 2:1
Salernitana - Verona 1:0
vso tekmo
vso tekmo
/, Hellas kljub prvemu porazu ostaja na 1. mestu Serie B
Miha BlažičFerencvarosFerencvaros - Ujpest 1:0vso tekmovodijo na Madžarskem
Bojan Jokić (c)Ufa (RUS)

Nižnij - Ufa *1:0 (P)
Ufa - Jenisej 2:1

/
vso tekmo
(6,6; 6,9)

izven postave; strel, 2 skoka, preigravanje, podaje 39/49

Luka KrajncFrosinone (ITA)Roma - Frosinone 4:0
Frosinone - Genoa 1:2
/
/
na klopi
na klopi, tretjič zapored
Miha MevljaZenit (RUS)

Volgar - Zenit 0:4 (P)
Anži - Zenit 2:1

vso tekmo
/

napredovanje v pokalu;
na klopi, petič zapored v prvenstvu

Nemanja MitrovićJagiellonia Bialystok (POL)

Lechia D - Jagiellonia 0:1 (P)
Jagiellonia - Šlask 0:4

vso tekmo
vso tekmo
napredovanje v 2. krog pokala; najvišji poraz sezone
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)

Yeni - Konya. 2:5 (P)
Goztepe - Konya. 3:2

/
vso tekmo
(6,6; 6,9)
izven postave; 2 preigravanji, posredovanje, podaje 47/57
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Sloga - Dinamo 0:1 (P)
Hajduk - Dinamo 0:0
/
vso tekmo
na klopi;
vodijo na Hrvaškem
Aljaž StrunaPalermo (ITA II)Brescia - Palermo 2:1/
/
poškodovan, še brez nastopa v klubu
VEZISTI (9)
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Neuchatel - Lugano 2:1
Lugano - Basel 2:2

71' (2:0)
88' (2:2)

/
/
Amir DerviševićMariborMaribor - Rudar 3:0
Mura - Maribor 4:1
vso tekmo
vso tekmo
v 25' = 9. podaja
/
Kevin KamplRB Leipzig (NEM)

Leipzig - Stuttgart 2:0
Hoffenheim - Leipzig 1:2

vso tekmo
(7,5; 6,9)
vso tekmo
(7,5; 7,6)

3 streli, 2 posredovanji, preigravanje, podaje 41/47;
v 73' za 0:2 = 1. podaja, 2 strela, posredovanje, podaje 46/50

Rene KrhinNantes (FRA)Nantes - Nice 1:2
Lyon - Nantes 1:1
77' (1:2)
(6,7; 7,1)
vso tekmo
(6,4; 6,7)
3 skoki in posredovanja, podaje 24/25; strel, skok, posredovanje, podaje 36/37
Jasmin KurtićSPAL (ITA)SPAL - Sassuolo 0:2
Sampdoria - SPAL 2:1
68'
(5,8; 6,5)
/
v 66' = 3. karton, skok, druga najslabša ocena tekme, poškodba; poškodovan
Rudi Požeg-VancašCeljeCelje - Aluminij 1:1
Gorica - Celje 1:1
vso tekmo
vso tekmo
v 84' za 1:1 = 5. gol; v 9' za 0:1 = 6. gol
Leo ŠtulacParma (ITA)Napoli - Parma 3:0
Parma - Empoli 1:0
vso tekmo
(5,6; 6,5)
vso tekmo
(7,4; 7,5)
v 33' = 1. podaja, strel, blok, podaje 19/22; 3 ključne podaje, posredovanje, podaje 20/20
Benjamin VerbičDinamo Kijev (UKR)

Mariupol - Dinamo 0:2
Arsenal - Dinamo 0:1

90'
75'

v 7' za 0:1 = 3. gol
menjan zaradi izključitve soigralca

Miha ZajcEmpoli (ITA)Empoli - Milan 1:1
Parma - Empoli 1:0


vso tekmo
(6,7; 6,6)

kazen zaradi ;
vratnica v 44', 6 strelov, 5 izgubljenih žog, podaje 42/44
NAPADALCI (5)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Toulouse - St. Etienne 2:3
St. Etienne - Monaco 2:0
/
/

na klopi
na klopi

Roman BezjakJagiellonia Bialystok (POL)

Lechia D - Jagiellonia 0:1 (P)
Jagiellonia - Šlask 0:4

/
70' (0:3)
izven postave; najvišji poraz sezone
Tim MatavžVitesse (NIZ)Volendam - Vitesse 1:2 (P)
Feyenoord - Vitesse 2:1
/
75'
(6,4; 6,6)
na klopi, napredovanje;
2 strela, 4 skoki, podaje 3/8
Andraž ŠporarSlovan Bratislava (SVK)

Spartak - Slovan 1:2

vso tekmo v 42' za 0:1 = 8. gol, prvi strelec Super lige
Luka ZahovićMariborMaribor - Rudar 3:0
Mura - Maribor 4:1
/
vso tekmo
poškodovan
/
gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored in SofaScore.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče znaša 6,0. Ocene nad 7 so dobre, nad 8 pa odlične. Okrepljena je višja ocena.

Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni), podatke prispeva Opta statistika, a portala uporabljata nekoliko različna algoritma. Povprečna ocena pri SofaScoru je 6,86, največkrat podeljena ocena pa 6,6. V primerjavi z WhoScoredom so ocene običajno za nekaj desetink višje; v tabeli so štirje Slovenci dobili višjo oceno po WhoScored, kar 12 pa po SofaScore.


"Ladje" na obzorju (v odhodu, prihodu, mimobežnice)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Fiorentina 2:1
Inter - Cagliari 1:0
vso tekmo
(7,5; 6,8)
vso tekmo
(7,1; 7,5)
4 obrambe, skok pobrana visoka žoga;
3 obrambe = 2. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Huesca 3:0
Real - Atletico 0:0

vso tekmo
(6,9; 7,3)
vso tekmo
(7,7; 8,3)

obramba, izbijanje, podaje 10/16;
6 obramb = 4. nepremagan, najocena derbija
Rok VodišekGenoa (ITA)Genoa - Chievo 2:0
Frosinone - Genoa 1:2
/na klopi
BRANILCI (4)
Gregor BalažicUral Jekaterinburg (RUS)Neftehimik - Ural 2:3 (P)
Ural
- Arsenal 2:1

/
vso tekmo
(7,5; 7,2)

/; strel, 5 posredovanj, skok, podaje 37/52
Matic FinkRizespor (TUR)Rizes. - Tarsus 2:0
Rizes. - Fenerbahce 3:0
/
/
kazen zaradi
Antonio Mlinar DelameaNew England Revolution (MLS/ZDA)Toronto - New England 4:1vso tekmo
(7,1; 6,8)

kazen zaradi

Miral SamardžićKrilja Sovjetov Samara (RUS)Tambov - Samara 1:2* (P)
Rubin - Samara 2:1
/
43' (1:0)
(5,8; 6,4)
izven postave v pokalu;
v 38' = 1. karton, skok, najslabša ocena tekme
VEZISTI (6)
Jaka BijolCSKA Moskva (RUS)Orenburg - CSKA 0:1vso tekmo
(7,4; 6,7)
v 42' = 2. karton, 4 skoki, 3 posredovanja, podaje 45/54
Damjan BoharZaglebie Lubin (POL)Lechia - Lubin 3:358'
/
Valter BirsaChievo (ITA)Genoa - Chievo 2:0
Chieva - Torino 0:1
55' (2:0)
(6,0; 6,5)
skok, podaje 19/21; strel, posredovanje, 4 izgubljene žoge
Josip IličićAtalanta (ITA)Atalanta - Torino 0:0
Fiorentina - Atalanta 2:0
63'
(6,5; 6,2)
/
strel, preigravanje, podaje 10/17;
na klopi
Denis PopovićOrenburg (RUS)

Orenburg - CSKA 0:1

76'
(6,2; 6,5)

2 strela, 2 posredovanji, 3 izgubljene žoge, podaje 21/32

Rajko RotmanKayserispor (TUR)Besiktas - Kayseri. 2:0vso tekmo
(6,4; 6,7)
posredovanje, podaje 50/53
NAPADALCI (3)
Lovro BizjakUfa (RUS)Nižnij - Ufa *1:0 (P)
Ufa - Jenisej 2:1
79'
/

izpad iz pokala;
na klopi

Matej PoplatnikKerala Blasters (IND) Kolkata - Kerala 0:289' v 77' za 0:1 = prvenec ob krstnem ligaškem nastopu v Indiji
Matej PučkoKorona Kielce (POL)Wisla - Korona 0:1vso tekmo

v 54' za 0:1 = 2. gol, v 86' = 1. karton

gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava

https://www.rtvslo.si/sport/nogomet/magicni-vecer-v-berlinu-prvi-poraz-kovaca-na-klopi-bayerna/467345