Žan Medved je ravno na 21. rojstni dan dosegel prvi gol za prvo ekipo Slovana, ki upa, da je našel dostojnega naslednika Andraža Šporarja. Foto: Facebook/ŠK Slovan Bratislava
Žan Medved je ravno na 21. rojstni dan dosegel prvi gol za prvo ekipo Slovana, ki upa, da je našel dostojnega naslednika Andraža Šporarja. Foto: Facebook/ŠK Slovan Bratislava

Žan Medved? Otrok Maribora, ki je mladinska leta preživel pri Aluminiju in ob polnoletnosti prestopil k Olimpiji, ki pa ga je večinoma posojala naokoli. V 2. SNL je za Fužinarja z Raven na 36 tekmah dosegel kar 24 golov, kar ga je namesto v Ljubljano odpeljalo v Bratislavo.

Slovan si je po odlični izkušnji in dobičkonosni prodaji Andraža Šporarja zaželel, da slovenskega napadalca nadomesti z novim Slovencem, to pa je na koncu naredil s kar dvema. Najprej so 10. januarja podpisali z Medvedom, dan zatem pa še z Alenom Ožboltom iz Lokomotive iz Plovdiva. Konec februarja je Medved dobil prvih 10 minut priložnosti, zadel je na tekmi druge ekipe Slovana, nato pa je izbruhnila epidemija.

Po osmih minutah igre na pravem mestu
Zdaj se je prvenstvo na Slovaškem le nadaljevalo in Slovan je v soboto igral prvo tekmo proti Ružomberoku v okviru razigravanja šesterice za prvaka. Najprej je namesto znanca iz Prve lige Ezekiela Hentyja v 68. minuti vstopil 23-letni Ožbolt, ki je prišel do dveh strelov, njegovo izredno priložnost v 83. minuti pa je ubranil nasprotni vratar Macik.

Malce pred tem, v 81. minuti, je s klopi prišel še Medved in 185 cm visoki napadalec je dokazal, da ima nos za gol. V 89. minuti je z razdalje streljal debitant v slovaškem prvenstvu, sicer pa znani reprezentant Vladimir Weiss mlajši, odbitek pa je v mrežo pospravil spretni Medved. In to ravno na 21. rojstni dan – kakšno darilo!

Priložnost Ožbolta in prvi gol Medveda za ekipo Slovana

Izredno rojstnodnevno darilo
"Za mlade napadalce je najpomembnejše, da ko pridejo v igro, da zadenejo in pomagajo ekipi do zmage. Pomislil sem, da lahko Weiss strelja z razdalje, in sem si rekel, da moram biti tam, če bo vratar naredil kakšno napako ali pa se bo žogo odbila,"
je Medved za klubsko stran opisal tok misli, ki ga je peljal do zmagovitega prvenca in bržkone večje minutaže, zlasti ob hitrejšem ritmu tekem in skorajda že odločeni lige Fortune.

"Težko govorim o sebi, zagotovo nisem obseden s primerjavami z Andražem. Dosegel sem prvi gol, verjamem, da prvega od mnogih. A zato moram delati in se izboljšati. Zagotovo pa je to izredno rojstnodnevno darilo," se je smejalo Medvedu, ki je v jesenskem delu za Fužinarja na 19 tekmah zatresel kar 14-krat.

Slovan pred obrambo naslova
"To je napadalec, ki je izredno nevaren v 16-metrskem prostoru. Videli ste izbruh njegovih čustev po prvem ligaškem golu, ki je bil že zmagovit. Vse najboljše,"
je svojega novega slovenskega varovanca opisal trener Jan Kozak mlajši. Na lestvici ima Slovan kar 10 točk prednosti pred Žilino, s katero se bo srečal v soboto in v primeru medsebojne zmage že ubrani naslov prvaka Slovaške. Še prej bo Slovan v torek igral prvo tekmo polfinala pokala z Zlate Moravce.

Verbič s podajo začel preobrat
V Ukrajini je Benjamin Verbič s podajo začel preobrat za uspeh Dinama iz Kijeva pri Zorji. Deset minut po vstopu v igro je 26-letnik iz Vojnika prodrl in podal za izenačujoči gol Bujalskega, hitro je sledil nov gol gostov in na koncu je Dinamo slavil zmago na neposrednem dvoboju za drugo mesto v Premier lige s 3:1.

Dedić krepi upe Tirola na obstanek
Med strelce na prvoligaški ravni na tujem se je konec tedna vpisal samo še Zlatko Dedić, ki je za deveti gol v sezoni hitro dokončal protinapad Tirola za pomembno zmago nad Admiro s 3:0. Igral se je namreč prvi krog skupine za obstanek in Tirolci, pri katerih 35-letni Dedić igra tudi vlogo mentorja, so skočili na tretje mesto šestčlanske skupine, pri čemer pa zadnje štiri klube ločita le dve točki, v drugo ligo pa vodi le zadnje mesto.

Dedić na noge dvignil trenerja v mavcu

Rep po koncu zapušča Hartberg
V krogu med tednom je vnovič zablestel Rajko Rep, ki je pri Wolsbergerju s tekom čez celo igrišče in osmim golom v sezoni začel preobrat Hartberga, ki je po zaostanku z 0:2 prišel do zmage s 4:2. A v nedeljo je Hartberg šel ravno nasprotno pot, saj je doma izgubil po uvodnem vodstvu proti Sturmu (1:2). Navijače v štajerskem mestu je predtem vznemirila potrditev klubskega vodstva, da bo imel Rep po koncu sezone proste roke.

Bohar četrti strelec na Poljskem, a brez lige za prvaka
Na Poljskem se je končal redni del prvenstva, v katerem pa se slovenski koloniji pri Zaglebie Lubinu ni uspelo prebiti v zgornji dom in razigravanje za prvaka. Na koncu so se morali Damjan Bohar, Saša Živec in Rok Sirk zadovoljiti z 12. mestom. Med tednom je Bohar z bele pike dosegel 13. gol v sezoni, a je bilo to dovolj le za remi Zaglebie s Korono (1:1), s čimer je bilo konec upov na preboj v ligo za prvaka. Boharju v tolažbo ostaja mesto četrtega strelca v ligi.

Sedma podaja Janže na Poljskem
Na vrhu spodnjega doma Ekstraklase je po nedeljski zmagi z 2:0 končal Gornik Zabrze, pri katerem je Erik Janža s prostega udarca podal za končni izid. Skupno je bila to že sedma podaja za levega bočnega branilca, ki si je z igrami na Poljskem priigral tudi mesto v reprezentanci. Od številčne slovenske kolonije v poljski prvi ligi se bo za najvišja mesta potegoval le osrednji branilec Uroš Korun, ki s Piastom Gliwicam zaseda drugo mesto, za vodilno Legio Varšavo pa zaostaja sedem točk.