Lionel Messi bo po Barceloni in PSG-ju zdaj zaigral za svoj tretji članski klub – Inter Miami. Foto: Reuters
Lionel Messi bo po Barceloni in PSG-ju zdaj zaigral za svoj tretji članski klub – Inter Miami. Foto: Reuters

"Grem v Inter Miami," je v spletnem intervjuju za Mundo Deportivo začel Lionel Messi in takoj potrdil nogometno novico dneva. "Res sem sem želel vrniti, a nisem si želel biti v istem položaju kot ob odhodu. Če bi odločal denar, bi izbral Savdsko Arabijo ali kaj drugega. Imel sem ponudbe tudi drugih evropskih klubov, a moja želja je bila, da se vrnem le v Barcelono. Barcelona mi je poslala ponudbo, a nikoli uradne in podpisane ter pisne ponudbe," je v dolgem intervjuju za katalonski športni dnevnik obrazložil Messi, zakaj ne bo znova zaigral za blaugrano. V obširnem pogovoru je bolha odprl svojo dušo in pripovedoval o Barceloni, PSG-ju in drugih ponudbah.

Barcelona ni dala uradne ponudbe

30. junija se bo uradno iztekla zgodba najboljšega nogometaša na svetu pri Paris Saint-Germainu. Zdaj pa je padla kocka, kje bo Lionel Messi nadaljeval svojo bogato nogometno kariero. V igri je bila vrnitev v Barcelono, kjer pa zaradi omejitev, povezanih s finančnim ferplejem, niso mogli zagotoviti njegove registracije.

Sočasno je Messijev tabor zavrnil bajno ponudbo iz Savdske Arabije, kjer so ostarele nogometne zvezdnike začeli obsipavati s stotinami milijoni evrov plače. Savdijci naj bi Messija skušali zvabiti s kar 400 milijoni evrov letne plače. A očitno legendarnemu nogometašu zadostuje, da je turistični promotor Savdske Arabije, vsaj za zdaj pa se nogometno ne vidi v družbi Cristiana Ronalda, Karima Benzemaja in N'Gola Kantéja.

Igranje z Mbappejem in Neymarjem ni prineslo pričakovanega in zahtevanega – prvega naslova evropskega klubskega prvaka za PSG. Foto: AP
Igranje z Mbappejem in Neymarjem ni prineslo pričakovanega in zahtevanega – prvega naslova evropskega klubskega prvaka za PSG. Foto: AP

Zmagovita kombinacija: Inter, Adidas in Apple

Inter Miami je skupaj z Adidasom in Applom predstavil zmagovito ponudbo in projekt, ki sta prepričala Messija, za BBC piše novinar Guillem Balague, pisec Messijeve avtobiografije, ki ne skriva tesnih stikov z nogometašem in njegovim spremstvom.

Liga MLS in ZDA bodo dobile nov obraz in nogometaša, ki je očitno motiviran, da bi nastopil tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki ga bodo leta 2026 gostile Združene države, Kanada in Mehika.

Beckhamov projekt trenutno zadnji na Vzhodu

Messi ima v Miamiju že lastno hišo, ki jo sicer trenutno oddaja, v preteklosti pa je večkrat dejal, da vidi možnost, da bi se z družino naselil na jugu Floride in z nogometom zaznamoval še Ligo MLS in ZDA. Inter Miami je leta 2018 ustanovljeni klub, ki je v lasti Davida Beckhama in bratov Mas, lastnikov gradbeno-inženirske multinacionalke s Floride.

Inter, ki v resnici domuje 50 km severneje od Miamija v Fort Lauderdalu, je v MLS-u odigral tri tri sezone in je počasi stopnjeval svojo uspešnost, lani se je prvič prebil v končnico, a izpadel že v 1. krogu. Letos Interju ne gre po načrtih, saj po 16 odigranih krogih zaseda prav zadnje, 15., mesto Vzhodne konference.

Vse od solza so navijači Barcelone upali, da se bo Messi vrnil v Katalonijo, a njihovi upi so bili zaman. Foto: Reuters
Vse od solza so navijači Barcelone upali, da se bo Messi vrnil v Katalonijo, a njihovi upi so bili zaman. Foto: Reuters

Svetovni prvak nezaželen v Parizu

Za Messijem je nenavadna sezona: decembra je pri 35 letih v velikem slogu popeljal Argentino do tako želenega naslova svetovnih prvakov, a po vrnitvi v Pariz je forma padla. PSG je znova pogorel v Ligi prvakov, še v francoskem prvenstvu ni bil več prepričljiv. Na koncu je postal Messi tarča navijačev in nezaželen v klubu, zaradi česar ni bilo enoletnega podaljšanja, ki je bilo načeloma že dogovorjeno. V dveh sezonah pri PSG-ju je Messi dosegel 32 golov in prispeval 35 podaj na 75 tekmah, letos je v Ligue 1 zbral po 16 golov in podaj, Parižani pa so bili obe sezoni državni prvaki.

Zdaj se podaja v Miami in MLS, kjer so mu po pisanju The Athletica ponudili delež od prodaje sezonskega televizijskega paketa, ki ga trži Apple, in delež od prodaje izdelkov Adidasa, uradnega opremljevalca Major League Soccer. Po poročanju argentinskih medijev gre za posebno triletno pogodbo, po kateri imata obe strani možnost prekinitve, torej za sistem 1+1+1.

Uradna potrditev Messijevega prihoda Inter Miamija