Dež je prestavil težko pričakovani superclasico med Boco in Riverjem. Namesto v soboto se bo prva finalna tekma Cope Libertadores na Bomboneri odigrala v nedeljo. Foto: Reuters
Dež je prestavil težko pričakovani superclasico med Boco in Riverjem. Namesto v soboto se bo prva finalna tekma Cope Libertadores na Bomboneri odigrala v nedeljo. Foto: Reuters
Kashima Antlers - prvak Azije 2018
Kashima Antlers je 8-kratni prvak J1-lige, skupno pa ima kar 34 domačih lovorik, a v azijski ligi prvakov ni nikoli blestela, vse do letos, ko je šla četa Go Oiwe vse do konca. Foto: Reuters
ES Esperance Tunis - prvak Afrike 2018
Esperance je več kot upravičil svoje ime - upanje, saj je bil po porazu z 1:3 v Kairu skorajda v izgubljenem položaju, a je doma slavil v velikem slogu s 3:0 in poskrbel za bučno slavje na ulicah Tunisa. Foto: Reuters

Težko pričakovane prve tekme finala Cope Libertadores je bila predvidena za v soboto ob 17.00 po argentinskem času (oz. 21.00 po srednjeevropskem času). Vendar v noči s petka na soboto se je nad Buenos Airesom razbesnela fronta, ki je pošteno namočila argentinsko prestolnico. Po več urah premlevanja, ali se bo deževje uneslo ali ne, so predstavniki južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) manj kot dve uri pred predvidenim začetkom superderbija le sporočili edino logično odločitev – v soboto ne bo tekme na Bomboneri.

Tudi za nedeljo v Buenos Airesu napovedan dež
Conmebol
je nato za čuda hitro sporočil, da se prva finalna tekma prestavlja za en dan – na nedeljo ob 16.00 (oz. 20.00 v Sloveniji). 58. finale Pokala osvoboditeljev se bo zadnjič igral na dve finalni tekmi, sploh prvič pa se bosta pri tem pomerila dva argentinska kluba in v skladu z večdesetletnimi tihimi željami se je uresničil sanjski scenarij – za južnoameriško krono se bosta udarila največja kluba River Plate in Boca Juniors. A za nedeljo je v Buenos Airesu prav tako napovedan dež.

Finalni tekmi sta bili po prvotnem urniku predvideni za nočna termina v sredo, a so že takoj prestavili finale na sobotna in dnevna termina, predvsem zaradi boljše izpostavljenosti Superclasica po preostalem nogometnem svetu. Povratna tekma na Riverjevem stadionu Monumental bo v soboto, 24. novembra.

Največji japonski klub do prvega azijskega naslova
Če imajo v Južni Ameriki vremenske težave, so brezhibno izvedli finalne boje v Afriki in Aziji. Japonski klub z največ trofejami Kashima Antlers je končno dosegel uspeh tudi na celinskem odru in je na mestu prvaka nasledil rojake iz Urawe Reds, s katerimi je lani naslov osvojil tudi Zlatan Ljubijankić. Japonski jeleni so na povratni finalni tekmi na prepolnem stadionu Azadi pri iranskem velikanu Persepolisu remizirali brez golov in tako rutinirano ubranili prednost dveh golov z domače tekme izpred tedna dni.

Veliki preobrat Esperance in maščevanje za 2012
V petek je naslov afriškega prvaka osvojil Esperance Tunis, ki je na povratni tekmi premagal afriškega rekorderja po številu celinskih naslovov Al Ahly Kairo. Tunizijcem je uspel veliki preobrat, saj so prvo tekmo v Egiptu izgubili z 1:3, a nato je zablestel dvakratni strelec Saab Bguir, tik pred koncem pa je veliko slavje v Tunisu potrdil še prvi strelec afriške Lige prvakov Anice Badri.

Za ES Esperance je to tretji naslov po letih 1994 in 2011, s preobratom se jim je uspelo tudi oddolžiti Al Ahlyju za poraz v finalu 2012. Egiptovski rdeči vragi, sicer osemkratni prvaki Afrike, so doživeli drugi zaporedni poraz v najmočnejšem afriškem nogometnem tekmovanju.

Boca ali River zadnji potnik za klubski mundial
Za nagrado ob celinskem naslovu sta Esperance in Kashima postala peti in šesti udeleženec svetovnega klubskega prvenstva, ki ga Fifa letos prireja med 12. in 22. decembrom v Združenih arabskih emiratih. Predstavnik ZAE-ja Al Ain, oceanski prvaki Team Wellington, prvak Severne in Srednje Amerike ter Karibov Guadalajara Chivas, evropski prvak Real Madrid in omenjena novopečena prvaka Azije in Afrike tako čakajo samo še na udeleženca iz Južne Amerike. Zadnja dva klubska SP-ja je dobil Real Madrid, sicer pa so evropski klubi osvojili 11 od zadnjih 12 naslovov. Leta 2012 je niz prekinil Corinthians iz Brazilije.