Pred finalnima tekmama sta posamično izpostavljena junaka, ki sta poskrbela za uresničenje argentinskih nogometnih sanj - veliki obračun največjih klubov za prvaka Južne Amerike. Pri Boci je to napadalec Dario Benedetto, pri Riverju nepredvidljivi Pity Martinez. Foto: EPA
Pred finalnima tekmama sta posamično izpostavljena junaka, ki sta poskrbela za uresničenje argentinskih nogometnih sanj - veliki obračun največjih klubov za prvaka Južne Amerike. Pri Boci je to napadalec Dario Benedetto, pri Riverju nepredvidljivi Pity Martinez. Foto: EPA
River Plate
River Plate velja za zmagovito pokalno moštvo, ki je v eri Marcela Gallarda osvojila prav vsa tekmovanja. V izločilnih bojih se je pomeril petkrat z Boco in dobil vse tri dvoboje: v Sudamericani 2014, v Libertadores 2015 in v letošnji Supercopi Argentina, pri čemer Boca ni dosegla niti gola. Foto: Reuters

Gre za sanjsko tekmo. Vsi sanjajo o takšnih tekmah, ker si jih želijo zmagati.

Marcelo Bielsa
Trener Riverja Marcelo Gallardo
Pred prvo tekmo največ prahu dviga trener Riverja Marcelo Gallardo, ki sploh ne sme priiti na Bombonero, potem ko je v polfinalu proti branilcu naslova Gremiu prekršil kazen južnoameriške zveze. Zamaskiran se je namreč med polčasom vtihotapil v slačilnico Riverja in ne na domačem Monumentalu, temveč v gosteh v Portu Alegru v Braziliji. Foto: Reuters

Boca in River sta argentinski nogomet postavila v položaj, v katerem še nikoli ni bil. V zadnjih letih je bila reprezentanca Argentine raztrgana v očeh javnosti tako zaradi igralcev kot izidov. Ne glede na kaj se bo zgodilo v finalo, ves nogometni svet govori o Boci in Riverju.

Trener Boce Juniors Guillermo Barros Schelottto.
Navijači pred vhodom na La Bombonero
Prvo dejanje zgodovinskega finala se bo odvilo na Bocinem ikoničnem stadionu La Bombonera, ki jo je konec 30' let zasnoval slovenski arhitekt Viktor Sulčič. Dve soboti kasneje sledi povratni dvoboj na Riverjevem Monumentalu, prizorišču finala SP-ja 1978. Foto: Reuters
Bombonera med Superclasicom sredi dneva
Prvotno bi morali finalni tekmi odigrati ob sredah ponoči, a je policija v Buenos Airesu že takoj zahtevala prestavitev na dnevni čas. Zaradi boljše izpostavljenosti superderbija po preostalem svetu je Conmebol hitro prestavil tekmi na soboto, kar je med puristi zbudilo obilo odpora. Na koncu je v prazno izvenela tudi obljuba predsednika Macrija, da bi lahko prvič po 5 letih dovolili na obeh stadionih tudi gostujoče navijače. Vremenoslovci so sicer za soboto popoldne v Buenos AIresu napovedali dež. Foto: Reuters

Boca Juniors - River Plate že dolgo uživa sloves najbolj vročega nogometnega derbija na svetu, ki z vzdušjem, napetostjo in pomenom za navijače, mesto in celotno državo preprosto prekaša tako El Clasico s parom Real Madrid - Barcelona ali vse preostale burne mestne obračune širom sveta. Preprosto je obračun dveh največjih argentinskih klubov na Bomboneri, svetišču Boce, ali na Monumentalu, trdnjavi Riverja, posebna kategorija. In na omenjeni za Slovence martinovi soboti se bo pisala nogometna zgodovina, ki se bo težko ponovila.

Zadnjič z dvema finalnima tekmama
O prvaku Južne Amerike bosta prvič namreč odločala argentinska kluba, prvič iz istega mesta in usoda je hotela, da sta to ravno največja možna tekmeca. Ob tem bo finale Cope Libertadores 2018 zadnji vsaj do nadaljnega, ki se bo igral po starem preverjenem finalnem receptu z igranjem doma in v gosteh. Drugo leto bo kot v evropski Ligi prvakov samo še ena finalna tekma, prvo za južnoameriškega prvaka 2019 bo gostila čilska prestolnica Santiago de Chile.

Solzivec, prašiči in kokoši
Kaj pametnega povedati o tekmi vseh tekem? Solzivec v napihljivem tunelu, napihnjeni baloni v obliki prašiev ali pa izključitev zaradi oponašanja kokoši. Na eni strani so smrdljivci (Bosteros), na drugi kure in piščanci (Gallinas), predvsem pa gre za nepopisno tekmovalnost, ki jo preprosto moraš občututi med obiskom Argentine in še zlasti glavnega mesta Buenos Airesa, da jo razumeš vsaj površinsko. Država ob Srebrni reki gre skozi novo krizo, a v novembru se bo vse vrtelo okoli Superclasica.

Dvakratni prvaki Argentine
Boca Juniors
iz južne revnejše in z izjemo turistične uličice Caminito precej neugledne četrti Boce igra rekordni enajsti finale najmočnejšega nogometnega tekmovanja v Južni Ameriki. "Xeneizes" (Genovežani) so šestkrat dvignili Copo Libertadores (1977, 1978, 2000, 2001, 2003 in 2007), z zmago bi se izenačili s kraljem Pokala osvoboditeljev Independientejem. Boca Juniors je 33-kratni državni prvak, pri čemer je osvojila tudi zadnji dve Superligi.

Po drugi naslov v štirih letih
River Plate
iz severne premožne in ugledne četrti Belgrano igra šesti finale, lovi pa četrti naslov (1986, 1996 ion 2015). "Millinarios" (milijonarji) so se pred 117 leti prav tako rodili v četrti Boca, kjer se je pravzaprav razvilo prvotno medsebojno rivalstvo, a se je leta 1923 ob eni izmed epidemij nalezljivih bolezni preselil v bogataško četrt Recoleto, ki je skupaj s Palermom še zdaj najbolj moden predel argentinske prestolnice. River Plate ima 36 državnih naslovov, a zadnja leta je postal specialist za pokalna tekmovanja, tako domača kot zlasti celinska.

Nepozabna spopada leta 2000, 2004 in škandal 2015
Kljub napovedim argentinskega predsednika Mauricia Macrija, poslovneža iz milijarderske družine, ki si je javno kariero zgradil kot predsednik Boce, na Bomboneri in Monumentalu ne bo gostujočih navijačev. Preprosto je tveganje preveliko, minuli incidenti, zlasti iz preteklih celinskih obračunov so preveč poučni, da prenapeteži ne bi izkoristili zgodovinske priložnosti. V preteklosti sta se kluba v izločilnih bojih Cope Libertadores pomerila trikrat: leta 2000 je Boca z Romanom Riquelmejem prevladala s kar 5:1, leta 2004 je Boca napredovala šele po 11-m, pri čemer si je Carlos Tevez prislužil izključitev zaradi oponašanja kokoši. Pred tremi leti je River tlakoval pot do naslova na račun rivala, ki si je privoščil omenjeni izpad s solzivcev, zaradi česar je bila tekma prekinjena in za zeleno mizo dodeljena prizadetim gostom.

Nogometna kvaliteta je v minulem desetletju, sploh v primerjavi z Evropo, kar pošteno trpela pri obeh moštvih, a dejansko sta se zdaj v obeh slačilnicah zbrali močni moštvi, ki sta jim svoj pečat dala trenerja Guillermo Barros Schelotto pri Boci in zlasti Marcelo Gallardo pri Riverju.

Tevez prvi navijač, Benedetto prvi adut
Pri Boci je sicer spet Carlos Tevez, a pri 34-letih in po nadražje plačanih nogometnih počitnicah na Kitajskem preprosto ni več smrtonosni "Apač", vendar je še vedno ljubljenec navijačev, tudi ker se je sprijaznil s položajem in je zdaj prvi navijač med rezervisti. Veliki adut in junak polfinala je zagotovo Dario Benedetto, ki se vrača po dolgotrajni poškodbi, zaradi česar je ostal brez mundiala. V Rusiji je bil drugi ključni mož Boce Cristian Pavon, na drugem krilno-napadalnem položaju je še en povratnik po poškodbi Sebastian Villa. Na sredini ritem narekujeta Kolumbijec Wilmar Barrios in Urugvajec Nahitan Nandez, ob njima je še prekaljeni Pablo Perez. Obrambni kvartet Jara - Izquerdoz - Magallan - Olaza ni tako uigrana niti preveč zastrašujoča, veliki hendikep Boce pa je odsotnost 1. vratarja Estebana Andrade, ki ga nadomešča Agustin Rossi, sicer čuvaj mreže med zadnjima državnima naslovoma.

Vratar Armani temelj, Martinez gradnik uspeha
Gostujoči River ima nekaj več novih zdravstvenih težav, zagotovo ni nared kapetan Leonardo Ponzio. Prvi adut milijonarjev je prav vratar Franco Armani, leta 2016 južnoameriški prvak z Atleticom Nacionalom. Branilski kvartet Montiel - Maidana - Pinola - Casco je dobro uigran. Na sredini ob kapetanovi odsotnosti se predvideva, da bo prostor krila trojka Enzo Perez - Bruno Zuculini - Exequiel Palacios, zadnji najstnik je veliko odkritje zadnjih mesecev. A ključe uspeha drži Gonzalo "Pity" Martinez, ki je nenazadnje z izjemnim volejem odločil zadnji Superclasico na Bomboneri pred mesecem in pol. V rokah Gallarda je taktična odločitev ali zaigrati od začetka s kolumbijskim kreatorjem Juanom Quinterom ali garaškim napadalnim dvojcem Santos Borre - Lucas Pratto. Ključni minus Riverja je kazen trenerju, ki mu je tokrat prepovedan vstop in približevanje Bomboneri, potem ko se je kljub suspenzi na povratni polfinalni tekmi pri Gremiu preoblečen pretihotapil v slačilnico med odmorom, med tekmo pa ves čas komuniciral prek telefona.

Medsebojno je tehtnica glede na zadnje derbije odločno na strani Riverja, ki je dobil kar 9 od 10 gostujočih Superclasicov, tudi vse tri v letu 2018, pri čemer Boca ne na prijateljski tekmi, ne v finalu argentinskega superpokala niti v 6. krogu prvenstva ni uspel premagati Armanija. V soboto ob 21. uri po slovenskem času se začenja spektakel na Bomboneri, 14 dni kasneje pa sledi zaključno dejanje na Monumentalu.

Zaradi preveč razgretih strasti v Argentini vodilni možje klubov, nogometne zveze (AFA) in države pozivajo nogometno obsedene rojake, da naj uživajo v spektaklu, na katerega so čakali 58 let. AFA je sestavila še posebej čustveno nabit poziv k užitku ob Superclasicu, pri čemer sta ključne besede izrekla prva posameznika finalistov Dario Benedetto in Pity Martinez. Naslov videa je "Inexplicable" oz "Nerazložljivo".

Gre za sanjsko tekmo. Vsi sanjajo o takšnih tekmah, ker si jih želijo zmagati.

Marcelo Bielsa

Boca in River sta argentinski nogomet postavila v položaj, v katerem še nikoli ni bil. V zadnjih letih je bila reprezentanca Argentine raztrgana v očeh javnosti tako zaradi igralcev kot izidov. Ne glede na kaj se bo zgodilo v finalo, ves nogometni svet govori o Boci in Riverju.

Trener Boce Juniors Guillermo Barros Schelottto.