Štiri ure in pol po napadu na Bocin avtobus z nogometaši je nogometne oblastnike le srečala pamet in so prestavili povratno finalno tekmo, ki zares piše zgodovino, tudi s škandali. Resnično južnoameriški finale, ki se v takšni obliki ne bo mogel več ponoviti. Foto: Reuters
Štiri ure in pol po napadu na Bocin avtobus z nogometaši je nogometne oblastnike le srečala pamet in so prestavili povratno finalno tekmo, ki zares piše zgodovino, tudi s škandali. Resnično južnoameriški finale, ki se v takšni obliki ne bo mogel več ponoviti. Foto: Reuters
Zvezdnik Boce Fernando Gago, ko sobotni poskus finala še ni bil prestavljen.
Kljub vsem znanim nevarnostim in preteklim incidentom je pri povratnem finalnem "superclasicu" zatajila policijska zaščita gostov. V Argentini že pet let navijači ne smejo na gostovanja, zakaj, pa je pokazal napad na Bocin avtobus z nogometaši. Foto: Reuters
Predsednik Conmebola Alejandro Dominguez, potem ko je odpovedal sobotno tekmo šele 4 ure in pol po napadu na Bocine nogometaše.
Prepolni Monumental
70 tisoč navijačev rdeče-belih je že nekaj ur pred predvidenim začetkom napolnilo Monumental. Ravno poln stadion in še več desettisoč Riverjevih navijačev v neposredni okolici je eden glavnih argumentov, da se mora v soboto v vsakem primeru odigrati finale za krono Južne Amerike. Foto: Reuters
Superclasico
Prvi finalni superclasico na Bocini Bomboneri je bil festival dobrega vzdušja in dobrega napadalnega nogometa, kar se je končalo z neodločenim 2:2 in je napovedalo fantastično povratno tekmo, dokler niso začeli leteti kamni in solzivec. Foto: Reuters

Uradno: ko bi po treh prestavitvah ob 19.30 po lokalnem času v Buenos Airesu morali začeti s povratno finalno tekmo Cope Libertadores, je južnoameriška nogometna zveza (Conmebol) sporočila, da se tekma River Plate - Boca Juniors prestavlja za en dan. Za južnoameriškega nogometnega prvaka se bosta največja kluba Argentine zdaj udarila v nedeljo ob 17. uri (ob 21.00 po srednjeevropskem času).

Prva tekma spektakel, poskus povratne farsa
Kljub poškodovanim in zaradi solzivca onesposobljenim nogometašem Boce, je Conmebol vztrajal do zadnjega, da se mora zadnja tekma Pokala osvoboditeljetv 2018 odigrati v soboto. Po treh prestavitvah bi se morala tekma na Monumentalu na severu Buenos Airesa začela ob 23.30, a na koncu so igralci obeh moštev s skupnim nastopom preprečili izvedbo sicer najpomembnejše tekme v zgodovini superclasica – najbolj zagrizenega nogometnega derbija na svetu.

Če je pred 13 dnevi prvi finalni superclasico Boca Juniors – River Plate (2:2) postregel z vsem najlepšim, kar premore argentinski in južnoameriški nogomet, je zdaj udarila temna plat prestrastnega navijaštva.

Kamenjanje avtobusa, kamor je nato priletel solzivec
Dobri dve uri pred predvidenim začetkom tekme je pripeljal avtobus z moštvom Boce na Riverjev stadion Monumental, a kar po glavni aveniji, kjer se je trlo rivalskih navijačev. Sledilo je silovita kanonada s kamenjem in z vsem, kar je prišlo pod roke, pri čemer so bile razbite skorajda vsa stekla na Bocinem avtobusu (glej video spodaj). Policija je tik pred vhodom na stadion skušala s solzivcem razgnati množico Riverjevih huliganov, pri čemer ni jasno, kaj se je zgodilo nato. Ali so sami policisti v kaosu zadeli avtobus in ga napolnili s solzivcem ali je najbolj fanatičnim pripadnikom Barre brave (argentinska oznaka za nogometne huligane) uspelo zalučati solzivec v avtobus.

Ostali brez kapetana in prvega zvezdnika
Posledice so bile grde. Več Bocinih igralcev je bil porezanih s steklom, tri so morali odpeljati v bolnišnico, tudi prekaljenega vezista Pabla Pereza, ki bi moral s kapetanskim trakom začeti tekmo. Vsaj pet drugih nogometašev in članov osebja je bruhalo oz. jim je bilo močno slabo, pri tem jo je najslabše odnesel ikona Bocinih navijačev Carlos Tevez, ki je bruhal pred kamerami. Carlitos, na papirju sicer prvi zvezdnik Boce in superfinala, je rezervist, a je na prvi tekmi pustil dober vtis in skorajda zrežiral zmago kluba iz južne četrti argentinske prestolnice.

Najprej kupovanje časa
Posnetki so obkrožili splet in družbena omrežja, a južnoameriška nogometna zveza (Conmebol) se ni znala odločiti, ali bi prestavila tekmo vsaj za kakšen dan. Za začetek je zgolj prestavila začetek tekme, ki je bil predviden za ob 17.00 po krajevnem času. Objavljena je bila le enourna prestavitev, a na zelenicah prepolnega Monumentala, kjer so lahko samo Riverjevi navijači, nogometašev ni bilo na spregled. Sledila je druga prestavitev na 19.15, nato še tretja na 19.30 (23.30 po srednjeevropskem času).

Infantino in Conmebol nista želela prestaviti finala
V ozadju so vseskozi potekali sestanki, tudi s predsednikom Argentine Mauriciom Macrijem (sicer najuspešnejšim predsednikom Boce), notranjim ministrom, vodstvom Conmebola, prisoten pa je tudi predsednik Fife Gianni Infatino. Najbolj verodostojni argentinski novinarji poročajo, da Boca nikakor noče odigrati tekme, igralci pa so iz slačilnice napodili predstavnika Conmebola, ki je prišel po začetno postavo. Sočasno je trener Riverja Marcelo Gallardo dejal, da si prav tako ne želi igrati povratne finalne tekme, na koncu je ravno podpora Riverjevih igralcev, da ne v takšnih okoliščinah nočejo igrati pomembno prispevala k odpovedi.

V televizijskem nastopu, ko je izgledalo, da so nogometni oblastniki prisilili Boco k igranju, je nekdanji nogometaš Reala Madrida in prav tako legeda Boce Fernando Gago brez dlake na jeziko povedal: "Conmebol in Fifa nas silita, da igramo." Tudi Tevez je izrekel podobno: "Nismo v stanju za igranje. Silijo nas, da igramo. Predsednika Conmebola in Fife zahtevata, da igramo, a ni pogojev za kaj takega:"

Tudi prva tekma prestavljena, a zaradi dežja
Na prvi tekmi, ki je bila zaradi hudega naliva prestavljena s sobote na nedeljo, je Boca dvakrat povedla, River pa obakrat izenačil. Boca Juniors lovi sedmi južnoameriški naslov, River pa četrtega. Finale Cope Libertadores se zadnjič igra na dve finalni tekmi, drugo leto bo privzet evropski sistem finalov, prvega bo gostila prestolnica Čila Santiago.

58. FINALE COPE LIBERTADORES

Povratna finalna tekma, nedelja ob 21.00:
RIVER PLATE - BOCA JUNIORS *2:2

V odebeljenem tisku izid prve tekme, v finalu se pravilo gola v gosteh ne upošteva.

Zvezdnik Boce Fernando Gago, ko sobotni poskus finala še ni bil prestavljen.
Predsednik Conmebola Alejandro Dominguez, potem ko je odpovedal sobotno tekmo šele 4 ure in pol po napadu na Bocine nogometaše.