Napad na turškega sodnika v Ankari

Tekma 15. kroga AnkaragücüRiezespor je prinesla izredno živčno in na koncu tudi grobo tekmo. Gostitelji so vodili od 14. minute, ko je VAR potrdil gol Morutana, a v 50. minuti je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Ali Sowe.

V končnici je bil v 95. minuti pri Riezesporju izključen Emirhan Topcu, a kljub temu je gostom v 97. minuti uspelo izenačiti z golom Adolfa Gaicha.

Po zadnjem žvižgu so se na zelenici zgodile divje scene. Glavnega sodnika Halila Umuta Melerja je obkrožilo več ljudi, ga napadlo, vključno s predsednikom Ankaragücüja, Farukom Koco. Na posnetkih je videti, kako Koca s pestjo udari sodnika v obraz. Meler se je zgrudil na tla, medtem ko so ga drugi brcali.

Tekma se je končala z dvema rdečima kartonoma, skupno 10 rumenimi kartoni in 30 prekrški.

Policija že aretirala vse tri napadalce

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu so policisti aretirali Koco in še dva osumljenca. Po škandalu se je oglasil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Šport pomeni mir in bratstvo. Šport je nezdružljiv z nasiljem. Nikoli ne bomo dovolili nasilja v turškem športu," je zapisal Erdogan na družbenem omrežju X in nogometnemu sodniku hkrati zaželel hitro okrevanje.

Obenem je turški predsednik, sicer znan nogometni navdušenec, tudi osebno poklical Melerja v bolnišnico.

"V sodelovanju z državo so proti odgovornim za ta nehumani napad uvedeni vsi kazenski postopki, ki jih zaslužijo. Odgovorni klub, predsednik kluba, njegovi menedžerji in vsi krivci, ki so napadli Halila Umuta Melerja, bodo kaznovani na najstrožji mogoči način," so sporočili iz turške nogometne zveze.

Zveza krivdo pripisuje vsem kritikom sodnikov

V turški zvezi so še zapisali, da so nenehne kritike sodnikov pripeljale do tega izbruha nasilja. "Vsakdo, ki je ciljal na sodnike in spodbujal zločine proti sodnikom, je sokriv za to gnusno dejanje. Neodgovorne izjave predsednikov klubov, menedžerjev, trenerjev in televizijskih komentatorjev so tlakovale pot temu podlemu napadu."

Halil Umut Meler je sicer izkušeni 37-letni glavni sodnik, ki je od leta 2022 del Uefine elitne sodniške skupine. V turškem elitnem prvenstvu sodi zadnjih osem let, od leta 2017 pa je na spisku mednarodnih sodnikov.

Ankaragücü je klub iz turškega glavnega mesta, kjer pa je v senci Gençlerbirliğija. Največji uspeh kluba je naslov državnega prvaka iz leta 1949, v najmočnejši turški ligi pa je znova od leta 2018, pri čemer jih je vmes izpada rešila tudi koronska prekinitev prvenstva leta 2020.

Predsednik domačega kluba je prvi udaril in zbil sodnika na tla, kjer sta ga zbrcala dva preostala člana vodstva Ankaragücüja. Foto: Reuters
Predsednik domačega kluba je prvi udaril in zbil sodnika na tla, kjer sta ga zbrcala dva preostala člana vodstva Ankaragücüja. Foto: Reuters

Koca se je pokesal

Dan po nasilnem napadu je Koca odstopil s položaja predsednika, kot je zapisal v posebnem pismu, ki ga je klub objavil na spletni strani.

Najprej se je opravičil združenju turških nogometnih sodnikov, športni javnosti, navijačem in sami državi. "Ne glede na morebitne krivice nič ne more upravičiti nasilnega vedenja, za katero sem odgovoren," je začel zdaj nekdanji predsednik Ankaragücüja.

"Vsako tovrstno obnašanje nima mesta na stadionih in v dvoranah. Kot nekoga, ki je tako razmišljal, ko je prevzel vodenje kluba, me je sram, ker sem storil ravno nasprotno," je še dodal Koca.

Odstopil je, ker želi preprečiti nadaljnjo škodo klubu, njegovim navijačem, nogometni skupnosti in svoji družini, je še zapisal.

"Upam, da bo incident, s katerim se moram sprijazniti, razlog, da nogomet očistimo napak, pomanjkljivosti in kulture nasilja. Hkrati upam, da bodo o strukturnih težavah turškega nogometa vodilni bolj realistično razpravljali," je dodal za konec.

Lestvica Süper Lig po 15. krogu