David Brekalo je v minulih kvalifikacijah postal standardni član slovenske obrambe, saj je začel prvih pet kvalifikacijskih tekem, nakar ga je doletela poškodba dimelj. Foto: EPA
David Brekalo je v minulih kvalifikacijah postal standardni član slovenske obrambe, saj je začel prvih pet kvalifikacijskih tekem, nakar ga je doletela poškodba dimelj. Foto: EPA

25-letni Slovenec je v zadnjih tednih dal jasno vedeti, da želi napredovati in zapustiti norveško prvenstvo. Zlasti potem, ko je Viking lani poleti blokiral njegov prestop na Dansko k Midtjyllandu, ki je norveškemu klubu ponudil 4 milijonov evrov odškodnine.

Viking je mikavno ponudbo zavrnil, saj je naskakoval norveški državni naslov. A boj za prvaka je grdo spodletel, v začetku oktobra se je steber obrambe Brekalo poškodoval in je zaradi težav z dimljami izpustil zaključek sezone, v katerem je Viking pristal na četrtem mestu in ostal brez mesta v evropskih tekmovanjih.

Če se je poleti David Brekalo sprijaznil, da ostaja v Stavangerju in na Norveškem, pa si zdaj želel spremembe okolja. "Viking je dejal, da mi ne bo nikoli stal na poti, ko bom želel iti naprej. Na vsaki tekmi, ki sem jo odigral za Viking, sem dal 100 odstotkov od sebe. Vedno," je pred tednom dni dejal Ljubljančan za norveški časopis VG.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Za slabe tri milijone v Ligo MLS

Ob izteku zimske nogometne tržnice je bil Viking pod pritiskom, da sprejme ponudbo iz ZDA. Zadnje dni se je za Brekalo začel zanimati tudi angleški drugoligaš Blackburn, ki pa je za začetek ponujal zgolj izposojo in ne takojšnji nakup. Tik pred iztekom prestopnega roka je Viking popustil in pristal na prodajo osrednjega branilca.

Orlando City je po pisanju norveške televizije TV2 ponudil 32,5 milijona norveških kron oziroma 2,86 milijona evrov odškodnine in 15 odstotkov odškodnine ob morebitni nadaljnji prodaji.

"Zadovoljni smo s tem, kar so nam na koncu ponudili. S tem je Davidova prodaja največja v zgodovini podjetja Viking. To je seveda pomemben mejnik za klub. S tem smo zelo zadovoljni," je prestop potrdil športni direktor Vikinga Erik Nevland.

Do poškodbe član udarne Kekove enajsterice

David Brekalo se dobre štiri mesece pred Eurom seli v ZDA in Ligo MLS. Foto: Reuters
David Brekalo se dobre štiri mesece pred Eurom seli v ZDA in Ligo MLS. Foto: Reuters

Brekalo je član Vikinga postal avgusta 2021, potem ko je za 300 tisoč evrov odškodnine zapustil matični Bravo. Ljubljanski klub bo zdaj prejel še 10 odstotkov tokratnega odškodninskega zneska. Ljubljančan je hitro postal steber obrambe in je za Viking odigral 74 tekem, pri čemer je dosegel 8 golov in prispeval eno podajo. Predtem je za svoj Bravo branilec zaigral na 111 tekmah (11 golov in podaja).

Ravno z igranjem pri Vikingu si je Brekalo utrl pot v člansko reprezentanco Slovenije, za katero je debitiral marca 2022 na prijateljski tekmi s Hrvaško (1:1). V slabih dveh letih je zbral 11 tekem za reprezentanco, na začetku kvalifikacij za Euro 2024 pa je postal standardni osrednji branilec v paru z Jako Bijolom.

Orlando City je bil lani druga ekipa Vzhodne konference, v konferenčnem polfinalu pa je po podaljšku izgubil s poznejšim prvakom Lige MLS Columbusom. Na zahodu Floride merijo znova na sam vrh in osvojitev prvega naslova. V ZDA in Kanadi se bo nova sezona začela s tekmami 21. februarja.

Robert Berić ostaja na Kitajskem

Nekdanji reprezentančni napadalec Robert Berić se ne bo vrnil v domovino, kjer ga je snubilo vodilno Celje, temveč je na Kitajskem našel novi klub. V novi sezoni bo 32-letni Krčan igral za Čangčun Jataj, potem ko je lani igral za Tiandžin Tiger in na 28 tekmah dosegel 10 golov. Berić je s klubom iz 9-milijonskega mesta na severovzhodu Kitajske podpisal dvoletno pogodbo.