V Celju je bilo pravih priložnosti malo. V 32. minuti je za vodstvo Slovenije iz njene prve priložnosti zadel Aljoša Matko. Po predložku z leve strani je mrežo zatresel iz neposredne bližine. To je bil zgodovinski prvi gol Slovencev na EP-jih v tej starostni kategoriji, na tem turnirju nastopajo prvič.

Zadetek Matka za vodstvo Slovenije proti Češki

Čehi so v drugem polčasu močno pritiskali in izenačili v 86. minuti, ko je po nizkem prostem strelu z leve strani pred vrati žogo nesrečno izbijal Nik Prelec in jo preusmeril v lastno mrežo.

Avtogol Prelca za izenačenje Čehov proti Slovencem

Varovanci Milenka Aćimovića so od začetka pokazali, da želijo nadzirati potek igre, kar jim je v uvodnih minutah tudi uspevalo. Čeprav so imeli več od igre, so se proti čvrsti češki obrambi težko prebijali dlje kot do roba kazenskega prostora.

Ob pomanjkanju strelov na gol na slovenski strani so prvi zapretili Čehi, ki so se znašli pred vrati po prostem strelu v 15. minuti. Z glavo je meril Ladislav Krejči, ki pa je žogo poslal mimo vratnice. Obe moštvi sta v nadaljevanju predvsem iskali nadzor nad sredino igrišča in nista prihajali do pravih priložnost. Vse do vodilnega zadetka Slovenije po dobre pol ure igre.

Veselje Aljoše Matka po zadetku za vodstvo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje Aljoše Matka po zadetku za vodstvo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

Češka z menjavami do remija

Čehi so se ob uvodu v drugi polčas s tremi menjavami podali v lov na preobrat. Sprva jim to sicer ni uspevalo, saj je slovenska obramba s pomočjo vezistov ohranjala žogo stran od vrat Igorja Vekića. V nadaljevanju pa so gostje predvsem po desni strani vse bolj pritiskali.

V 66. minuti je poskus Michala Sadileka blokiral slovenski branilec, minuto pozneje pa je podajo z desne moral razčistiti Vekić. Pritisk Češke se je stopnjeval, Tomaš Ostrak je v 72. minuti po podaji z desne strani žogo poslal čez vratnico.

Slovenija je po velikem pritisku nasprotnika v 77. minuti prišla do nevarne priložnosti iz protinapada. Po lepi podaji je v kazenski prostor stekel Žan Medved, njegov strel pa je ubranil vratar Martin Jedlička.

V zadnjih desetih minutah je Češka vnovič poskusila s pritiskom na slovenski gol, ki se je ob smoli Prelca obrestoval. Češki bi nato v sodnikovem dodatku skoraj uspel preobrat, a je strel Mateja Chaluša po kotu zletel čez vrata.

Začetni enajsterici med igranjem himen pred tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Začetni enajsterici med igranjem himen pred tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

V torek še proti Italiji

Slovenci so na otvoritveni tekmi prvenstva v sredo izgubili proti branilcem naslova Špancem z 0:3. V torek ob 21.00 se bodo v Mariboru pomerili še z Italijani. Za četrtfinale morajo premagati azzurrine, Čehi pa ne smejo ugnati Špancev.

Carnesecchi preprečil zmago Španije

Na srečanju med Španijo in Italijo v Ljudskem vrtu (0:0) je bil junak vratar Italijanov Marco Carnesecchi, ki je v 92. minuti po strelu Javija Puada s sijajno obrambo preusmeril žogo čez vrata. To je bila najlepša priložnost Špancev na tekmi. Italiji je v prvem polčasu po strelu Davideja Frattesija od daleč veselje preprečila prečka.

V drugi del tekmovanja, ki bo na sporedu med 31. majem in 6. junijem, se bosta prebili najboljši izbrani vrsti iz skupine B.

Matko po remiju proti Češki: Nimamo si kaj očitati

Izjavi po tekmi

Milenko Aćimović, selektor Slovenije: "Igrali smo dobro, se borili, gotovo pa boli, ko dobiš takšen gol v zadnjih minutah tekme po tako disciplinirani predstavi. Škoda za prejeti zadetek. Kot ekipa smo odigrali izredno korektno tekmo, pametno smo se branili. V enem trenutku sem že imel občutek, da nam Čehi ne morejo blizu. Ko pa pride do takšnega trenutka iz prekinitve, je pač vse mogoče. Čim prej moramo pozabiti na to tekmo in se začeti ukvarjati z Italijani. Gremo naprej, še smo v igri."

Žan Zaletel: "Vedeli smo, da so Čehi dobro organizirana ekipa in na to smo se dobro pripravili. Večji del tekme smo imeli pravi načrt za tekmeca. Na koncu pa ena nezbranost in končalo se je, kot se je. Naziv igralca tekme bi raje zamenjal za tri točke, ampak je, kar je. Gol, ki smo ga prejeli, je del nogometa. Pomembno pa je, da smo še v igri. Zdaj je treba dvigniti glave."


Reprezentanca Slovenije do 21 let je nazadnje zmagala 15. oktobra 2019 z 1:0 nad Madžarsko, s katero sogosti Euro 2021 U-21. Foto: www.alesfevzer.com
Reprezentanca Slovenije do 21 let je nazadnje zmagala 15. oktobra 2019 z 1:0 nad Madžarsko, s katero sogosti Euro 2021 U-21. Foto: www.alesfevzer.com

SKUPINA B

2. krog, Celje:
SLOVENIJA ‒ ČEŠKA 1:1 (1:0)
Matko 32.; Prelec 86./ag

Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo, Šoštarič Karić, Kolmanič, Zaletel, Gnezda Čerin, Matko (79./Rogelj), Elšnik (70./Petrovič), Prelec (92./Ogrinec), Medved (80./Kolobarić).

Češka: Jedlička, Granečny (46./Šulc), Krejči, Chaluš, Holik (46./Fukala), Sadilek, Janošek, Bucha, Kohut (46./Ostrak), Šašinka (68./Karabec), Lingr (80./Drchal).

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)

Aćimović: Zagotovo boli, tako mene kot fante

Maribor:
ŠPANIJA ‒ ITALIJA 0:0
RK: Mingueza 87.; Scamacca 86., Rovella 87.

Španija: Fernandez, Mingueza, Guillamon (46./Pipa), Miranda, Cuenca, Garcia, Villar (56./Moncayola), Cucurella, Zubimendi (80./Beltran), Puado, Ruiz.

Italija: Carnesecchi, Lovato, Ranieri, Del Prato, Frabotta, Frattesi, Bellanova, Rovella, Pobega, Cutrone (70./Raspadori), Scamacca.

Sodnik: Harm Osmers (Nemčija)


Sorodna novica Aljoša Matko: Stričeva kritika mi včasih pomeni največ

3. krog, torek ob 21.00:
ITALIJA ‒ SLOVENIJA (Maribor)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

ŠPANIJA ‒ ČEŠKA (Celje)


1. krog:
SLOVENIJA ‒ ŠPANIJA 0:3 (0:0)
Puado 53., Villar 54., Miranda 89.

ČEŠKA ‒ ITALIJA 1:1 (0:1)
Maggiore 75./ag; Scamacca 31.
RK: Tonali 84., Marchizza 94./oba Italija

Lestvica:                            
ŠPANIJA          2  1 1 0 3:0 4 točke
ČEŠKA            2  0 2 0 2:2 2      
ITALIJA          2  0 2 0 1:1 2      
SLOVENIJA        2  0 1 1 1:4 1      
Pogovori in analiza po koncu tekme Slovenija - Češka
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Češka

Slovenija - Češka, posnetek celotne tekme
Španija - Italija, posnetek celotne tekme