Španci so petkratni evropski prvaki v tej kategoriji. Foto: www.alesfevzer.com
Španci so petkratni evropski prvaki v tej kategoriji. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Mileta Aćimovića so se dobro kosali z branilci naslova do 53. minute. Takrat je predložek z leve strani v kazenski prostor poslal Marco Cucurella, žoge Slovencem ni uspelo izbiti, prišla je do Javija Pueda, ki jo je z volejem s 16 metrov silovito zabil za hrbet najboljšega slovenskega igralca tekme, vratarja Igorja Vekića.

Puado in Villar zadela v razmiku dobre minute

Komaj je Slovenija krenila s sredine, že je bilo 2:0. Po protinapadu je z leve strani spet podal Cucurella, kirurško natančen pa je bil tokrat Gonzalo Villar. Končni izid je po lepi akciji v 89. minuti postavil Miranda.

Španija je bila do prvih zadetkov precej boljši tekmec, a je Slovenijo reševal Vekić. Najlepšo priložnost za Slovence je v 70. minuti zapravil Timi Max Elšnik, ki je za las streljal mimo gola. Še višji poraz je v zaključku z nekaj lepimi obrambami preprečil Vekić. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 11:0.

Miranda po lepi akciji postavil končnih 3:0

Španci so bili v prvem delu podjetnejši, toda razpoloženega Vekića jim ni uspelo premagati. Prvo priložnost so si sicer priigrali Slovenci. Predložek je v 12. minuti izvajal Žan Kolmanič, iz ugodnega položaja pa je z glavo slabo streljal David Brekalo.

Najlepšo priložnost v prvem delu so Španci zapravili v 16. minuti. S sedmih metrov je diagonalen strel sprožil Abel Ruiz, toda Vekić se je izkazal. Nato je z 20 metrov streljal Miranda, a je bil Vekić znova na mestu. Domači igralci so nenadejano priložnost dobili v 27. minuti, a Žanu Celarju ob pritisku branilca ni uspelo priti do strela.

Sorodna novica Aćimović: Verjamem, da smo se sposobni uvrstiti v četrtfinale

V 39. minuti pa najlepša priložnost v prvem delu za Slovence. V gneči pred vrati so se po prostem strelu Kolmaniča znova slabo odzvali španski branilci na čelu z vratarjem Fernandezom, a Slovenci niso imeli kančka sreče, da bi žogo potisnili v mrežo, Celarju pa so strel z levico blokirali. Najboljši mož prvega dela, Vekić, se ni pustil presenetiti tudi ob koncu prvega dela, ko je Miranda udaril žogo pod prečko.

Na drugi tekmi skupine B v Celju sta se Italija in Češka razšli z neodločenim izidom 1:1.

V soboto se bodo Aćimovićevi varovanci pomerili s Češko. Tekma bo v Celju ob 18. uri.

Španci pretrd oreh, slovensko mrežo zatresli trikrat

Prvič s 16 ekipami
Tokratni turnir evropskih mladih nogometašev je v marsičem poseben, saj je prvi s 16 ekipami, torej štirimi več kot na prejšnjih dvaindvajsetih prvenstvih, obenem pa bo prvič v dveh delih. Skupinski del bo trajal do 31. marca, izločilne tekme pa bodo sledile na začetku junija, s finalom 6. junija v Ljubljani.


IZJAVE PO TEKMI
Milenko Aćimović, selektor Slovenije: "Odigrali smo res eno težko tekmo z eno perfektno Španijo. Moji fantje so res dali maksimum, lahko rečem da so dali od sebe 120 odstotkov. Škoda za te priložnosti, mislim, da smo v prvem polčasu zelo dobro kljubovali Špancem. V drugem so pa izkoristili svoje priložnost, kar je spremenilo tok tekme. Mi je pa žal, da nato mi nismo izkoristili priložnosti v drugem polčasu, saj vemo, da si proti Španiji ne moreš priigrati priložnost za priložnostjo. Imaš eno ali dve, to moraš zadeti. Žal mi je, da nismo zadeli pri 0:2, da bi tekmo zapeljali v dramatičen finiš in šli po izenačenje. Fantom nimam česa očitati. Videli ste kakovost Španije, ki je res dobra reprezentanca."

"Fantje se zavedajo, da so odigrali kakovostno tekmo. Čez tri dni je nova težka tekma, smo na EP in tu ni slabih reprezentanc. Treba se bo dobro spočiti, na razpolago pa je še šest točk. Poznamo rezultat z druge tekme in res se morajo dobro spočiti, analizirati moramo, kje smo bili dobri in kje slabi ter kaj lahko v dveh dneh popravimo. Fantje so dovolj zreli in pametni ter se zavedajo, s kakšno reprezentanco igrajo v soboto."

Dejan Petrović, igralec Slovenije: "Vsekakor gre za velik turnir, mogoče se nam je prvih 15 ali 20 minut poznala ta mala nervoza, saj je to veliko tekmovanje. Menim, da je bilo potem bolje. Tudi v prvem polčasu smo dobro zdržali in imeli nekaj priložnosti, ampak ... Ekipa, ki ima takšno kakovost, kot je Španija pač izkoristi vsako priložnost. To tekmo moramo čim prej pozabiti in se regenerirati. Vse imamo še odprto. Z dvema zmagama se lahko uvrstimo v izločilne boje."

Adam Gnezda Čerin, igralec Slovenije: "Mislim, da sta že predhodnika povedala ključne zadeve. Na začetku smo bili v nekem krču, ki se nam ne bi smel zgoditi. Potem smo dvignili prestavo višje in proti koncu polčasa pritisnili to veliko Španijo, ki je konec koncev ena boljših reprezentanc. Vseeno je bilo vse skupaj premalo, tega se zavedamo. Moramo dobro analizirati stvari. V soboto nas čaka nova tekma. Dali smo vsi maksimum, zato smo potrti malo smo potrti. Vemo pa v sebi, da lahko predvsem s strani kakovosti pokažemo še precej več in s takšno miselnostjo gremo v soboto na tekmo."


EP v nogometu do 21 let, 1. krog

Skupina B

Maribor:
SLOVENIJA − ŠPANIJA 0:3 (0:0)
Puado 53., Villar 54., Miranda 89.

Sorodna novica Aljoša Matko: Stričeva kritika mi včasih pomeni največ

Slovenija: Vekić, Žinić, Brekalo, Zaletel, Kolmanić, Petrović, Gnezda Čerin, Rogelj (88./Svetlin), Elšnik (72./Prelec), Matko, Celar (59./Medved).

Španija: Alvaro Fernandez, Pipa, Guillamon, Cuenca, Miranda, Diaz, Puado (69./Pino), Zubimendi (58./Moncayola), Villar, Cucurella (58./M. Garcia), Abel Ruiz (83./D. Gomez).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

Celje:
ČEŠKA − ITALIJA 1:1 (0:1)
Maggiore 75./ag; Scamacca 31.
RK: Tonali 84., Marchizza 94./oba ITA

Analiza prvega polčasa Slovenija – Španija
Pogovor z Aleksandrom Čeferinom pred začetkom EP-ja
Izjave in analiza drugega polčasa tekme Slovenija - Španija
Nogomet - UEFA evropsko prvenstvo do 21 let: Slovenija : Španija, prenos iz Maribora