Prva ključna poteza tekme ‒ Hugo Lloris je ubranil 11-metrovko. Foto: Reuters
Prva ključna poteza tekme ‒ Hugo Lloris je ubranil 11-metrovko. Foto: Reuters

Londončani so zmagali z 1:0, kaj lahko bi se končalo ravno obratno. Sergio Agüero je namreč v 13. minuti zapravil enajstmetrovko, natančneje ‒ v vratih gostiteljev se je izkazal Hugo Lloris. Francoz je v letu 2019 ustavil vse tri strele z bele točke (še proti Leicestru in Arsenalu).

Vpliv prve tekme

Tottenham je v izločilnih tekmah Lige prvakov devetkrat zmagal na prvi tekmi; v prav vseh devetih primerih se je na koncu veselil napredovanja. City je izpadel na vseh zadnjih treh evropskih tekmah, ko je izgubil prvo tekmo.

Ubranjena enajstmetrovka jim je dala krila
"To je bila odlična tekma, res smo navdušeni. Ubranjena enajstmetrovka nam je dala spoznanje, da lahko uspemo. Res smo se dvignili in zmagali, to je Liga prvakov," je bil navdušen trener gostiteljev Mauricio Pochettino.

Son Heung-min je takole prehitel Edersona, nekaj trenutkov pozneje pa spravil gledalce na noge. Foto: Reuters
Son Heung-min je takole prehitel Edersona, nekaj trenutkov pozneje pa spravil gledalce na noge. Foto: Reuters

Mojstrska akcija Sona
Trenutek magije je prišel v 78. minuti, ko je Son Heung-min v lovu za žogo pred črto prehitel Edersona in nato spretno v maniri igralcev futsala z žogo prodrl nazaj proti sredini in žogo poslal pod brazilskega vratarja v mrežo. Son je bil po zmagi nasmejan in dobre volje, a bolj kot o svojem golu je govoril o Llorisovi potezi tekme: "Ubranjeni strel je bil neverjeten, vedno sem govoril, da je eden najboljših vratarjev, kar je spet dokazal, dal nam je energijo in zagon."

Bo Kane letos še igral?
Zmago Spursov je nekoliko pokvarila poškodba prvega napadalca Harryja Kana. Pochettino se boji, da je za Kana konec sezone: "Počakati moramo na podrobni zdravniški pregled, a glede na to, da je nekaj podobnega dobil že na istem gležnju, je morda zanj konec sezone. Vseeno upam, da ni kaj resnega, a na voljo ni veliko časa za rehabilitacijo."

Pep Guardiola je Sergia Agüera zamenjal v 71. minuti. Foto: Reuters
Pep Guardiola je Sergia Agüera zamenjal v 71. minuti. Foto: Reuters

Guardiola zdaj razmišlja o Palaceu
Gostujoči trener Pep Guardiola je bil precej manj zgovoren. Agüero v Ligi prvakov igra od sezone 2008/2009, v tem času je zgrešil največ enajstmetrovk (4), kar pa Španca ni preveč vznemirilo: "Naslednjič bomo izkoristili enajstmetrovko. Zdaj se moramo pripraviti na prvenstveno tekmo proti Crystal Palaceu, zato zdaj ni pravi čas, da razmišljam o povratni tekmi."

City lovi štiri lovorike
Nogometna sezona se počasi premika proti koncu, City pa je še vedno v igri, da osvoji vse štiri lovorike. Ligaški pokal je pod streho, prebil se je v finale FA-pokala, odprti pa ima še dve fronti ‒ Liga prvakov in domače prvenstvo, kjer bije hudo bitko z Liverpoolom.

Liverpool je v Evropi na svojem stadionu neporažen na zadnjih 21 tekmah. Foto: Reuters
Liverpool je v Evropi na svojem stadionu neporažen na zadnjih 21 tekmah. Foto: Reuters
Jubilej za Kloppa

Trener Liverpoola Jürgen Klopp se je veselil 400. zmage v vlogi trenerja:
180: Borussia D
111: Liverpool
109: Mainz

Firmino sodeloval pri obeh golih
Ta ni imel nobenih težav s Portom, saj ga je ugnal z 2:0, rdeči so oba gola zabili v prvem polčasu. Pri obeh golih je sodeloval Roberto Firmino, v peti minuti je po njegovi podaji zadel Naby Keita, sam pa se je med strelce vpisal v 26. minuti. "To je zelo pomembna zmaga, a naredili smo šele prvi korak. Igra je bila dobra, zato smo tudi dosegli dva gola. A zdaj moramo stati na trdnih tleh, saj povratna tekma ne bo lahka, tudi v gosteh moramo igrati po najboljših močeh," je razmišljal Firmino.

Klopp zadovoljen s predstavo
Pričakovano se je smejalo tudi njegovemu trenerju Jürgenu Kloppu: "Zelo smo zadovoljni, zabili smo dva gola, hkrati pa smo imeli pod nadzorom večji del tekme. Seveda so še vedno rezerve, dopuščali smo jim preveč prostih strelov. Mislim, da Porto skoraj 40 odstotkov vseh golov doseže iz prekinitev. Uspel jim je tudi protinapad ali dva, a v celoti gledano, smo igrali zelo dobro."

Guardiola: Tokrat nismo imeli niti dneva časa za pripravo