Manchester City, ki je v zadnjih dveh sezonah osvojil naslov angleškega prvaka, je doživel hud udarec. Foto: Reuters
Manchester City, ki je v zadnjih dveh sezonah osvojil naslov angleškega prvaka, je doživel hud udarec. Foto: Reuters

Angleški prvaki se ne bodo smeli udeležiti tekmovanj pod okriljem Uefe v sezonah 2020/21 in 2021/22, plačati pa bodo morali še 30 milijonov evrov kazni.

Do zdaj je Uefa izdajala le finančne kazni in prepoved nakupov igralcev v prestopnem roku. To je največja kazen, ki jo je izrekla klubom.

Vodstvo kluba je že napovedalo pritožbo na Mednarodno športno razsodišče v Lozani. Izrazili so razočaranje nad odločitvijo, sporočili pa, da nad njo niso presenečeni. Pri Uefi za zdaj ne bodo dodatno pojasnjevali primera oziroma še ne bodo razkrili vseh dokazov, ki so privedli do kazni.

Nepravilnosti so se dogajale med letoma 2012 in 2016
Uefa je v sporočilu za javnost zapisala, da je njena komisija za nadzor financ (CFCB) ugotovila nepravilnosti oziroma kršenje pravil. Po preučitvi ugotovitev neodvisnega nadzornega organa CFCB, zaslišanja so opravili 22. januarja, so sprejeli odločitev, da klub kaznujejo. Uefa je pri preučitvi dokazov o finančnem poslovanju Cityja našla resne kršitve pravil licenciranja in finančnega fair playa, pokroviteljstva in finančnega poslovanja. Nepravilnosti so se dogajale med letoma 2012 in 2016, Uefa pa je še dodala, da v klubu niso dovolj sodelovali pri preiskavi.