Uefa bo namenila 236,5 milijona evrov za pomoč svojim članicam. Foto: AP
Uefa bo namenila 236,5 milijona evrov za pomoč svojim članicam. Foto: AP

Uefin izvršni odbor je dal zeleno luč izplačilom programa HatTrick, tako da bo vsaka od članic prejela do 4,3 milijona evrov pomoči.

Izplačila Uefinega solidarnostnega in razvojnega programa HatTrick, ustanovljenega leta 2004, so navadno nacionalnim zvezam namenjena za pokritje stroškov delovanja in ciljnih področij domačega nogometa, vendar se je Uefa v luči negativnih učinkov koronavirusne zdravstvene krize odločila, da bo vsaki od zvez dovolila, da sama izbere prioritete.

Čeferin: Izziv nepredstavljivih razsežnosti za nogomet
"Naš šport se sooča z izzivom nepredstavljivih razsežnosti, ki ga je prinesla kriza zaradi covida-19. Uefa si želi svojim članicam pomagati na način, ki je primeren specifičnim okoliščinam. Zato smo se odločili, da vsaki od zvez izplačamo do 4,3 milijona evrov pomoči za preostanek letošnje sezone in naslednjo, ter tudi kot del investicijske pomoči, ki jo lahko zveze porabijo, kot želijo, da pomagajo svoji nogometni skupnosti," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

"Verjamem, da gre za odgovorno odločitev, da pomagamo, kolikor le lahko. Ponosen sem na enotnost, ki jo skozi celotno krizo kaže nogomet. Brez dvoma sem prepričan, da bo nogomet v osrčju vračanja življenja v normalne tirnice. Ko bo prišel ta čas, mora biti nogomet nanj pripravljen," je še dejal Čeferin.