Siniša Mihajlović je bil nazadnje trener Bologne. Foto: EPA
Siniša Mihajlović je bil nazadnje trener Bologne. Foto: EPA
20. februar 1969–16. december 2022. Foto: EPA
20. februar 1969–16. december 2022. Foto: EPA

Nogometni legendi so leta 2019 diagnosticirali levkemijo. "Imam levkemijo, toda premagal jo bom z napadom," je takrat povedal na novinarski konferenci. Istega leta je prestal presaditev kostnega mozga, na začetku leta pa se je bolezen ponovila.

Nogometaševa žena Arianna in otroci Viktorija, Virginia, Miroslav, Dušan in Nikolas ter preostali bližnji družinski člani so sporočili, da z bolečino sporočajo krivično in prezgodnjo smrt svojega moža, očeta, sina in brata. "Edinstven človek, izreden strokovnjak, vedno na voljo in dober do vsakogar. Pogumno se je boril s strašno boleznijo. Zahvaljujemo se zdravnikom in medicinskim sestram, ki so ga spremljali vsa leta z ljubeznijo. Siniša bo za vedno ostal z nami. Živimo z vso ljubeznijo, ki nam jo je dal," so zapisali.

Nogometaš iz okolice Vukovarja je na začetku 90. let prejšnjega stoletja zaslovel v dresu Crvene zvezde. Z beograjsko ekipo je postal evropski prvak. Po dveh sezonah na Marakani je odšel v Italijo, kjer je igral za Romo, Sampdorio, Lazio in milanski Inter. Z Laziem (leta 2000) in Interjem (leta 2006) je postal tudi prvak Serie A.

Postal je eden najboljših nogometašev v Serii A, velja pa za enega najboljših izvajalcev prostih strelov v zgodovini nogometa. Z Andreo Pirlom deli rekord za največ golov iz prostih strelov v italijanski prvi ligi – dosegla sta jih 28.

Nekdanji jugoslovanski reprezentant je veljal za enega najboljših izvajalcev prostih strelov svoje generacije. Foto: AP
Nekdanji jugoslovanski reprezentant je veljal za enega najboljših izvajalcev prostih strelov svoje generacije. Foto: AP

Z Apeninskim polotokom je ostal povezan tudi kot trener. Vodil je Bologno, Milan, Torino, Fiorentino, Sampdorio in Catanio, pa tudi Sporting Lizbono in reprezentanco Srbije (med letoma 2012 in 2013).

Leta 1999 je bil razglašen za najboljšega nogometaša Jugoslavije. Za reprezentanco je odigral 63 tekem, dosegel pa je deset golov.

Spomine nanj imajo tudi slovenski nogometaši. Leta 2000 je na evropskem prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji na tekmi proti Sloveniji prejel rdeči karton, Srbi pa so po njegovi izključitvi izničili vodstvo tekmecev 3:0 in izenačili.

Posvetilo Siniši Mihajloviću, mojstru prostih strelov
Odšel je mojster prostih strelov Siniša Mihajlović
V Rimu številni nogometaši na pogrebu Siniše Mihajlovića