Paco Gento velja za enega najboljših španskih nogometašev v zgodovini. Bliskovito levo krilo, ki se je v dinastiji Reala Madrida najbolj odlikoval z natančnimi podajami in zadetki z razdalje. Foto: EPA
Paco Gento velja za enega najboljših španskih nogometašev v zgodovini. Bliskovito levo krilo, ki se je v dinastiji Reala Madrida najbolj odlikoval z natančnimi podajami in zadetki z razdalje. Foto: EPA

Paco Gento je v belem dresu Reala Madrida preživel kar 18 sezon, v tem času pa poleg šestih evropskih pokalov osvojil še 12 naslovov španskega prvaka, dva španska pokala, en medcelinski pokal.

Za Real Madrid je Gento odigral 600 tekem in dosegel 182 golov, zbral je tudi 43 nastopov za špansko reprezentanco in nastopil na dveh svetovnih prvenstvih (1962, 1966).

Nepogrešljivi člen v dinastiji belega baleta

Gento, ki je igral ob boku Alfreda di Stefana, Hectorja Riala, Ferenca Puskasa in tudi Raymonda Kope (1955–1959), je med letoma 1956 in 1960 osvojil pet zaporednih evropskih pokalov. Šestega je osvojil šest let pozneje, s čimer je še vedno edini nogometaš v zgodovini Uefinega elitnega tekmovanja, ki se ponaša s šestimi naslovi evropskega prvaka.

Rekorder Madrida, La Lige in evropskega pokala

Po smrti legendarnega di Stefana je bil Gento izbran za naslednjega častnega predsednika Reala Madrida, s katerim je osvojil naslednje rekorde:

  • največ naslovov prvaka v La Ligi: 12
  • največ naslovov prvaka Evrope: 6
  • največ finalnih nastopov v evropskem pokalu: 8 (sorekorder Paolo Maldini)
  • največ osvojenih lovorik v dresu Reala Madrida: 24

Zablestel proti Madridu, ki ga je takoj kupil

Rodil se je 21. oktobra 1933 v vasi Guarnizo v Kantabriji na severu Španije, kjer se je tudi kalil pri Racingu Santanderju. Debi je dočakal šele pri 19. letu, zaradi izbruha gripe v prvi ekipi, prvo tekmo v prvi postavi pa je v sezoni 1952/53 zaigral ravno proti Madridu. Hitronogo levo krilo je tako navdušilo nasprotnike, da so ga čez tri dni že kupili in podpisali, drugo je postala zgodovina, Paco Gento pa legenda Reala Madrida.