Dušan Tadić in soigralci so izgubili obe medsebojni tekmi z Alkmaarjem v tej sezoni (0:1 in 0:2). Foto: EPA
Dušan Tadić in soigralci so izgubili obe medsebojni tekmi z Alkmaarjem v tej sezoni (0:1 in 0:2). Foto: EPA

Do konca sezone je ostalo še osem krogov, na vrhu lestvice Eredivisie pa sta s po 56 točkami izenačena Ajax in Alkmaar. Oba sta se uvrstila v Ligo prvakov za naslednjo sezono. Nizozemska prvič po letu 1945 ne bo imela državnega nogometnega prvaka. Za številne je to sramotna odločitev, ki ji v zgodovini ni para.

Tudi Tadić razočaran
Napadalec Ajaxa Dušan Tadić je bil razočaran. "Nogomet igram, da bi osvajal lovorike. Tako kot igralci AZ Alkamaarja, PSV-ja in Feyenoorda. Osvojiti naslov državnega prvaka je velika stvar. Ta odločitev je zame veliko razočaranje," je povedal Tadić.

"Ob prekinitvi sezone smo vodili v ligi. Odločala bi razlika v zadetkih. Če bi štele medsebojne tekme, bi moral biti prvak Alkmaar. Želim osvajati lovorike, zdaj pa so mi odvzeli to možnost," je dodal srbski reprezentant.

"Ne bom razmišljal tako, kot ustreza meni. Nisem egoist. Če smo izenačeni z Alkmaarjem, bi mi bilo zelo všeč, če bi z njimi odigrali medsebojno tekmo in nato določili prvaka," je razlagal njegov soigralec Lisandro Martinez.

Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven in Willem II bodo igrali v Evropski ligi.

Petek črn dan za nizozemski nogomet
Najbolj razočarani so pri Utrechtu, ki je zasedel šesto mesto na lestvici. Ima tekmo manj in z morebitno zmago bi se povzpel na peto mesto. Utrecht se je uvrstil tudi v finale pokala, kjer bi se moral srečati s Feyenoordom.

"Petek je bil črn dan za nizozemski nogomet. Ta odločitev ni pravična," je povedal direktor Utrechta Thijs van Es. Seveda so v Tilburgu navijači pozdravili predčasno odločitev. V središču mesta so skupaj proslavili uvrstitev Willema II v Evropsko ligo v naslednji sezoni.

Cambuur je bil z nogo in pol že v prvi ligi
Zelo sporna je tudi odločitev, da nihče ne bo izpadel iz prve lige. Vodilna ekipa druge lige Cambuur je imela kar enajst točk naskoka pred tretjeuvrščeno ekipo Volendama.

"To je največja sramota v zgodovini nizozemskega športa. Uefa je sporočila, da je treba najti športno odločitev. Če je to športna odločitev, potem pa športa res ne poznam več," je bil besen trener Cambuurja Henk de Jong.