Matevž Vidovšek je ubranil dve enajsmetrovki pri
Matevž Vidovšek je ubranil dve enajsmetrovki pri "loteriji" proti Sepsiju v kvalifikacijah Konferenčne lige in zdaj še v četrtfinalu Pokala Slovenije. V Prvi ligi je bil Korošec nemočen ob vseh treh 11-m, s katerimi se je soočil. Foto: www.alesfevzer.com

"Pri kazenskih strelih sem končno nekaj branil. Se posvečamo tudi temu," je bil vratar Olimpije odkrit, da mu je odleglo, kako se je razpletlo izvajanje 11-metrovk ob koncu zadnjega četrtfinalnega pokalnega obračuna, ki je s 6:5 pripadel Ollimpiji.

"Če štejem današnji dve, sem pri Olimpiji ubranil štiri 11-m. Dve še na tisti tekmi proti Sepsiju. Ni to v meni," je pripovedoval Matevž Vidovšek. "Sam sem med tekmo čutil, da bi lahko veliko prej odločili, in ni bilo potrebno, da gremo v podaljške in enajstmetrovke. Bili smo veliko boljši od Celja, a nismo mogli doseči tistega gola."

Vsi Celjani izbrali drugo smer

Na morebitno izvajanje 11-m v pokalu se je pripravljal zadnja dva dni, tako na treningu kot v videoanalizah ter v pogovoru s trenerjem Albertom Riero. "Z Albertom sva imela pogovor o mojih 11-m. Da je napočil čas, da kakšno spet ubranim. Že dolgo nisem branil 'penala'. V Prvi ligi mislim, da sem imel tri 11-m, a nisem zadel niti strani. Vsi Celjani so spremenili smer glede na njihove prejšnje 11-m, nato pa sem končno eno branil, nato še drugo. Sem imel kar srečo," je 23-letni čuvaj Olimpijine mreže opisal pripravo in samo odločitev v dvoboju s Celjem.

11-m so loterija in izgubili smo po loteriji. Zelo boli. Enakovredna tekma. Dobra, kakovostna igra. Logična posledica, da se je šlo do 120. minute.

Trener Celja Roman Pilipčuk.

Očitno je Vidovšku bolj kot videoanaliza pomagal občutek, saj Žan Karničnik in Klemen Nemanič nista bila med strelci enajstmetrovk, za katere je dobil podatke, v katero smer ciljajo strele z bele točke. Tako reprezentantu kot osrednjemu branilcu Celja je Vidovšek branil 11-m s pravcato parado in s tem omogočil, da je 19-letni Nemanja Gavrić v 10. seriji enajstmetrovk odločil četrtfinale in popeljal Olimpijo naprej.

S tem je bil sam Vidovšek odvezan odgovornosti, ko bi moral sam izvesti strel z bele točke. "Da, priznam, da sem že razmišljal o tem," je na novinarski konferenci po tekmi v Stožicah dejal vratar zeleno-belih.

Sorodna novica Olimpija po desetih serijah enajstmetrovk v polfinalu

Čutil negotovost pri tistih, ki so zgrešili

Predtem je za Celje že kot prvi strelec zgrešil kapetan Denis Popović, v 6. in 7. seriji pa sta Matic Vrbanec in Mark Zabukovnik zatresla vratnici. Po lastnih besedah je Vidovšek opazil in čutil negotovost pri omenjenih petih neuspešnih strelcih Celja.

"Osredotočen sem bil na gibanje, mimiko telesa. Negotovost sem začutil pri nekaterih, tistih, ki so zgrešili. Pri njih sem čakal do konca, mogoče sem jih s tem dodatno zmedel. Kdaj to začutiš? Ko si nastavijo žogo na belo piko. Tukaj je razlika, zato ste vi novinarji, sam pa sem v golu. Čisto drugače je to videti iz gola, drugačna govorica telesa. Poznam veliko igralcev, kako so živahni v sami igri, nato pa niso enako samozavestni pri izvajanju 11-m," je svoj vratarski pogled razkril Korošec iz Vuzenice, ki je temelj letošnjega Olimpijinega uspeha.

Vidovšek je še pred 17. letom starosti iz Dravograda odšel k mladinskemu pogonu Atalante, nato eno leto in pol branil na Cipru, pozimi 2021 pa je okrepil Olimpijo. Ovira za prestop k Evertonu je delovno dovoljenje, saj 23-letnik za Slovenijo še ni branil, čeprav je že nekaj časa član reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Vidovšek je še pred 17. letom starosti iz Dravograda odšel k mladinskemu pogonu Atalante, nato eno leto in pol branil na Cipru, pozimi 2021 pa je okrepil Olimpijo. Ovira za prestop k Evertonu je delovno dovoljenje, saj 23-letnik za Slovenijo še ni branil, čeprav je že nekaj časa član reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Udinese, Everton ... na obzorju odhod v tujino

Rezervni reprezentančni vratar je zadnje dni v središču govoric, ki ga povezujejo s prestopom in odhodom v tujino. Razlika je, da so se zdaj začela omenjati imena klubov iz najmočnejših evropskih lig: Udinese iz Serie A in Everton iz Premier lige. Oglednika obeh klubov sta bila v četrtek zvečer prisotna v Stožicah, kjer sta med drugim ob koncu rednega dela videla izjemno Vidovškovo obrambo, ki je ena na ena ustavil Charlesa Ikwuemesija.

Zgolj 19 prejetih golov na 28 tekmah sezone, 18-krat nepremagan in zdaj še vloga junaka pri 11-m v pokalu. Vse to so podatki, ki privabljajo vse močnejše in bogatejše klube, da se spustijo poleti v boj za nakup najboljšega čuvaja mreže v Prvi ligi.

"Ne ukvarjam se s tem. Pri meni je na prvem mestu Olimpija, da osvojimo dvojno krono, nato pa se bomo pogovarjali naprej," je govorice in namige o prestopu zavrnil Vidovšek, ki ga po Celju zdaj zanimata 30. krog in ponedeljkov ljubljanski derbi pri Bravu.

Želja – z Mariborom v finalu

Ob 15 točkah prednosti v Prvi ligi Telemach naslov državnega prvaka za Olimpijo ni vprašljiv, temveč zgolj vprašanje časa, zato se bodo zmaji lahko bolj posvetili pokalnemu razpletu. "Seveda si v finalu želim derbi z Mariborom," je svojo željo po žrebu in tekmecu v polfinalu razkril Vidovšek.

V polfinale Pokala Pivovarne Union so se ob Olimpiji uvrstili še Maribor in dva drugoligaša: Aluminij in Bistrica. V žrebu Nogometne zveze Slovenije se je uresničila Olimpijinega vratarja, saj se bosta slovenska velikana v polfinalu pomerila z drugoligašema, kar obeta večni derbi v finalu.

Odlični vratar Vidovšek popeljal Olimpijo v polfinale pokala
Obradović ne pričakuje žvižgov na Fazaneriji

Celje se krčevito bori za nastop v Evropi, za kar mora biti tretje, razen če pokala ne osvojita Olimpija ali Maribor, nato bo za kvalifikacije Konferenčne lige zadostovalo tudi četrto mesto. V 30. krogu Prve lige zdaj grofe čaka gostovanje pri Muri, od koder je pozimi prišla kopica okrepitev. Med njimi je tudi vratar Matko Obradović.

"Končno sem odigral eno dobro tekmo, odkar sem prišel v Celje. A žal se ni izšlo. Nismo šli naprej, a smo pokazali, da smo dobra ekipa, disciplinirana in taktično dobra. Zgled za naprej v prvenstvu," je po izpadu iz pokala razmišljal vratar Celja, ki Mure ni zapustil ravno v dobrih odnosih z vodstvom in zaradi česar bi ga na Fazaneriji lahko pričakali žvižgi.

"Ne. Mislim, da sem dal veliko Muri in Mura je veliko dala meni," je prepričan Obradović, ki se je pred izvajanjem enajstmetrovk in tudi med njimi veliko pogovarjal z Matevžem Vidovškom. A vratar Olimpije je pojasnil, da sta dobra prijatelja in sta se pogovarjala o stvareh, ki niso povezane z nogometom.