Sondre Tronstad je poskrbel za veliko veselje navijačev Vitesseja. Foto: www.alesfevzer.com
Sondre Tronstad je poskrbel za veliko veselje navijačev Vitesseja. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači črno-belih so se morali preseliti v Ljudski vrt, kjer so 22. maja proslavili prvi naslov državnega prvaka. Fazanerija bi bila nedvomno polna, stadion pod Kalvarijo pa je precej večji in večina stolov je bila nezasedenih. Zbralo se je tudi okoli 100 navijačev gostov.

Trener Ante Šimundža je v napadu pogrešal pomembna aduta Luko Bobičanca in Nardina Mulahusejnovića.

Gorenc z glavo čez vrata
Nizozemci so imeli v uvodne četrt ure terensko premoč. V peti minuti se je tako po natančni podaji z desne pred golom znašel Nikolai Baden Frederiksen, a z glavo žogo poslal čez vrata. Minuto zatem pa je s strelom od daleč poskusil še Maximilian Wittek. Sobočanom se je uspelo ubraniti, v 20. minuti pa je Mihael Klepač zatresel mrežo, a je bil v očitnem prepovedanem položaju. Mura je imela najlepšo priložnost v 24. minuti, ko je Jan Gorenc po podaji s prostega strela neoviran prišel do strela z glavo, vendar je žoga zletela čez vrata.

Nogometaši Mure so odigrali prvo tekmo v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Mure so odigrali prvo tekmo v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com

Tronstad v drugem poskusu ukanil Obradovića
Po pol ure so gostje povedli. Sondre Tronstad je najprej streljal z roba kazenskega prostora, žoga se je v gneči odbila naravnost nazaj do vezista Vitesseja, ki jo je z levico spretno preusmeril v malo mrežico, Matko Obradović je bil nemočen. Obrambni igralci so zamudili in jim ni uspelo blokirati drugega strela.

V prvem polčasu je imel Vitesse kar 65-odstotno posest žoge. Mura je sprožila le en strel v okvir vrat, Nizozemci pa štiri.

Tannane stresel prečko
V nadaljevanju je domači strateg Ante Šimundža v igro takoj poslal Tia Cipota in Klemna Pucka, toda razmerje moči na igrišču se ni spremenilo. Pri gostih je bil zelo razigran Oussama Tannane, ki je povzročal veliko preglavic obrambi Mure s preigravanji. V 58. minuti je stresel tudi prečko.

Čeprav jih ni bilo veliko, pa je Mura le imela še nekaj priložnosti. Ko je Vitesse po polovici drugega polčasa spet nekoliko spustil ritem, je domača ekipa najprej prišla do kota, v 64. minuti pa je Karničnik lepo podal pred gol, kjer pa je bil Gorenc za las prepočasen.

Doekhi potrdil zmago Nizozemcev
Odločitev je padla v 69. minuti, ko je Maximilian Wittek iz kota podal pred vrata, Danilho Doekhi pa je z glavo poslal žogo pod prečko.

Navijači Mure svojih ljubljencev niso mogli spremljati na Fazaneriji. V Ljudskem vrtu je bilo okoli 3000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Mure svojih ljubljencev niso mogli spremljati na Fazaneriji. V Ljudskem vrtu je bilo okoli 3000 gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Do konca so gostje brez težav ohranili prednost in si zagotovili prve tri točke in začasno prvo mesto v skupini.

Šimundža: Igralci Vitesseja so bili vedno za korak hitrejši
Vsak igralec, ki je bil na preteklih tekmah z nami, je tokrat manjkal. Zelo se nam je poznalo. Če bi bili kompletni, bi imeli večjo širino in globino. Evropa od vseh zahteva maksimalen nivo. V prvem delu vsi fantje niso bili na tem nivoju, v drugem je bilo bolje. Želimo konstantnost. V prvem delu smo imeli nekaj položajev, ko bi lahko prišli do gola in morda prišli do točke, ampak glede na vse skupaj je Vitesse zasluženo zmagal,” je povedal Šimundža, ki ga v nedeljo zvečer čaka novo gostovanje v Ljudskem vrtu.

Prvih 15 minut smo preživeli, smo pa trpeli. Dokler tega ne okusiš, ne veš, kako se odzvati. Igralci Vitesseja so bili vedno za korak hitrejši, močnejši. To je tudi razlika med ligama. V drugem delu smo potem bolje reagirali. Če igralec ne naredi vsega zahtevanega, potem je menjava logična. Tega se fantje zavedajo. Mura je klub, ki želi rasti in ima veliko navijačev. Tukaj ni heca. Če nivo ni primeren, moram reagirati.”

Škoflek: V dvobojih so bili močnejši
"V dvobojih so bili močnejši, sodnik ni piskal vsakega kontakta. Na to se moramo navaditi, saj je to Evropa. Ne smemo zdaj jokati. Gremo naprej," je povedal Žiga Škoflek.

Rennes in Tottenham remizirala
V drugi tekmi močne skupine G sta se Rennes in favorizirani Tottenham razšla z neodločenim izidom 2:2.

Pred tremi leti Vitesse v skupinskem delu Evropske lige
V zadnjih letih je kolektiv iz Arnhema največji uspeh v Evropi dosegel v sezoni 2017/18, ko je igral v skupinskem delu Evropske lige. Trenutno je Vitesse deveti v nizozemskem prvenstvu s šestimi točkami iz štirih tekem.

Trener Ante Šimundža je poudaril, da so imeli na začetku tekme precej težav s hitrim vtekanjem Nizozemcev. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Ante Šimundža je poudaril, da so imeli na začetku tekme precej težav s hitrim vtekanjem Nizozemcev. Foto: www.alesfevzer.com

Vitesse je na veliko sceno pomagal kar precej izvrstnim nogometašem, med drugim Philipu Cocuju, Royu Makaayu, Pierru van Hooijdonku, Nemanji Matiću, Robinu Gosensu, Masonu Mountu, Martinu Odegaardu ... V klubu je med letoma 2017 in 2020 svoj pečat pustil tudi Tim Matavž, med letoma 2009 in 2011 je bil član kluba tudi Dalibor Stevanović.

Za preboj v skupinski del je vsaka ekipa prejela 2,94 milijona evrov. Za vsako zmago bo dobila dodatnih pol milijona evrov, za vsak remi pa 166.000 evrov. Prvo mesto v skupini prinaša dodatnih 650.000 evrov, drugo pa 325.000 evrov.

Čez dva tedna velik test v Londonu
Drugi krog bo na sporedu 30. septembra ob 21.00. Muro čaka zares zahtevno gostovanje v Londonu, Tottenham je Premier ligo začel s tremi zmagami in enim porazom. Vitesse bo ob isti uri gostil Rennes.

Mura se mora še privaditi na precej hitrejšo igro v Konferenčni igri

Skupina B, 1. krog:
MURA ‒ VITESSE 0:2 (0:1)
3200; Tronstad 30., Doekhi 69.

Mura: Obradović, Kous, Karničnik, Gorenc, Šturm, Horvat, Kozar (79./Lorbek), Lotrič (46./T. Cipot), Mandić (69./K. Cipot), Škoflek (79./Maroša), Klepač (46./Pucko).

Vitesse: Schubert, Yapi, Doekhi, Hajek, Wittek, Bero (90./Vroegh), Bazoer (84./Rasmussen), Tronstad, Tannane (66./Openda), Gboho (66./Huisman), Frederiksen (66./Darfalou).

Sodnik: Mohammed Al Hakim (Švedska)


RENNES ‒ TOTTENHAM 2:2 (1:1)
Tait 23., Laborde 72.; Bade 11./ag, Höjbjerg 76.