Ajax je v igri za tri lovorike, zaradi česar je pred peklenskim zaključkom sezone. Polfinalni tekmi LP-ja s Tottenhamom, vmes pokalni finale z Willem II in še zadnji štirje krogi nizozemske lige. Foto: Reuters
Ajax je v igri za tri lovorike, zaradi česar je pred peklenskim zaključkom sezone. Polfinalni tekmi LP-ja s Tottenhamom, vmes pokalni finale z Willem II in še zadnji štirje krogi nizozemske lige. Foto: Reuters

Tottenham bo na prvi tekmi polfinala Lige prvakov gostil Ajax v torek, 30. aprila, dva dneva po tem, ko bi moral nizozemski velikan v domačem prvenstvu gostovati pri De Graafschapu, ki se bori za obstanek. Med obema polfinalnima tekmama čaka Ajax še finale pokala Nizozemske v nedeljo, 5. maja, proti Willem II v Rotterdamu, nato pa v sredo, 8. maja, pride na vrsto povratno srečanje s Spursi iz Londona.

Sorodna novica Ko je gol de Ligta razveselil tudi Barcelono, ne samo Amsterdama

Predzadnji krog prestavljen za zadnjega
A zdaj je vodstvo nizozemske lige vse tekme zadnjega konca tedna v aprilu odpovedalo in prestavilo na 15. maj, s čimer bo prvotno predzadnji krog dejansko postal zadnji. Predvideni finalni 34. krog Eredivisie bi moral biti odigran v nedeljo, 12. maja, zdaj pa se bo 33. krog odigral v sredo, 15. maja.

Vodstvo nizozemske nogometne zveze (KNVB) je dejalo, da je odločitev v prid temu, da ima Ajax med tekmami vsaj dva cela dneva počitka. "Ne le Ajax, celoten nizozemski nogomet ima od tega koristi," so zapisali pri KNVB-ju in priznali, da vsi klubi niso bili zadovoljni z novim razporedom Eredivisie, a ko so načrtovali domačo ligo, niso računali, da bi se kakšno nizozemsko moštvo lahko prebilo med najboljše štiri evropske klube v Ligi prvakov.

Sovodilni PSV besen na zvezo
Odločitev jezi zlasti PSV Eindhoven, ki je točkovno poravnan z Ajaxom na vrhu Eredivisie. Po osvojenih 74 točkah v 30 krogih so Amsterdamčani v prednosti pred Eindhovenčani le zaradi boljše razlike v golih (+78 proti +68), ki v primeru izenačenosti tudi odloča.

Ko smo že pri nizozemskem prvenstvu: Vitesse Tima Matavža štiri kroge pred koncem prvenstva zaseda 7. mesto, ki kot zadnje prinaša razigravanje za preboj v Evropsko ligo, kar je nizozemska posebnost.